Nouă zone din țară ar putea deveni stațiuni turistice de interes local sau național. Ministerul Turismului a elaborat un proiect de act normativ, care a fost lansat zilele trecute în dezbatere publică.

42733-ocnele_mari.jpgPotrivit Proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca stațiuni turistice de interes national, respectiv local și pentru modificarea anexei nr. 1 și anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice, zonele vizate sunt următoarele:

  1. Orașul Tășnad, județul Satu Mare;
  2. Zona turistică Centrul Istoric – Coridorul Crișul Repede, Municipiul Oradea, județul Bihor;
  3. Zona Borlova – Muntele Mic, Comuna Turnu Ruieni, județul Caraș – Severin;
  4. Lacu Sărat, județul Brăila;
  5. Orașul Tăuții – Măghereuș, județul Maramureș;
  6. Comuna Vama, județul Satu Mare;
  7. Orașul Ocnele Mari, județul Vâlcea;
  8. Comuna Peștișani, județul Gorj;
  9. Comuna Jucu, județul Cluj.

Totodată, proiectul de act normativ prevede că „pentru localitățile situate în zone montane cu relief neuniform sau care cuprind arii protejate în care nu se poate interveni, sunt permise sisteme individuale de colectare și epurare, care asigură același nivel de protecție ca și sistemele centralizate de canalizare și epurare”.

O altă modificare constă în reducerea numărului minim de locuri de cazare de la 100 la 50, având în vedere faptul că multe zone care prezintă o concentrare mare și foarte mare de resurse turistice nu pot fi atestate ca stațiuni turistice din cauza neîndeplinirii numărului minim de locuri de cazare.

Inițiatorii proiectului susțin că acesta „va crea un impact pozitiv ȋn sensul că localitățile atestate vor putea fi promovate ca stațiuni turistice de interes  local și vor avea șanse mai mari ȋn atragerea de finanțări nerambursabile, ȋn condițiile ȋn care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică.

Avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localitățile atestate stațiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creșterea calității vieții pentru rezidenții acestor zone.”

1 November 2019