Miercuri, 8 noiembrie a fost aprobată ordonanța de urgență pentru modificarea Codului Fiscal, supranumită și Revoluția Fiscală. Președintele Klaus Iohannis a explicat pe scurt această mișcare drept „bulversarea fiscală, care trimite România într-o aventură economică cu final trist”. Românii au ieșit în stradă, pentru a-și arăta dezaprobarea față de acest set de schimbări, în speranța că totul se va întoarce la normal, în ultima clipă. 

41794-legi.jpgNoile prevederi fiscale au fost de natură să revolte patronatele, sindicatele, dar și angajații de rând, nemulțumiți de dezavantejele imediate pe care acestea de aduc, dar și de efectele pe termen lung asupra economiei românești. Protestele au început încă din timpul dezbaterilor.  Cu toate acestea, s-a aprobat transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, precum și scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Totodată, s-au aprobat și ordonanțele privind creșterea pensiei sociale la 640 de lei și a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018, precum și cea privind reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Cu toate acestea, guvernanții ne asigură că există studii de fezabilitate care arată un impact minim asupra economiei.

Valoarea nominală nu va fi afectată, scăderea s-a făcut în urma mutării contribuțiilor, iar acestea urmează să conducă la creșterea salariului net”, a explicat Lia Olguța Vasilescu. 

Reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salariați, pensionari, chirii, venituri din dobânzi, drepturi de autor, alte venituri, cu excepția veniturilor din dividende. Se reduc contribuțiile sociale cu 2 procente. Se transferă contribuțiile de la angajator la angajat. Toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creșterea venitului net al angajatului fără ca angajatorul să plătească mai mult la stat, plus creșterea contribuțiilor pentru pensii. O altă măsură benefică pentru salariați e majorarea nivelului salariului brut de la care se acordă deducerile. O altă măsură benefică, chiar dacă în media nu toata lumea e de acord și putem înțelege de ce, e transpunerea Directivei 1164 ATAD. Măsura e contestată pentru că ea dorește să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firme din aceleași grupuri. E o măsură extrem de benefică mediului economic românesc, bugetului de stat și cetățenilor, care vor beneficia de mai multe spitale, autostrăzi, beneficii în favoarea lor. E o măsură neglijată dar, în opinia mea, e esența acestei ordonanțe”, a spus ministrul Ionuț Mișa.

Opoziția a anunțat însă că pregătește o moțiune de cenzură, iar premierul Mihai Tudose atrage atenția asupra reacției cetățenilor, care ar trebui luată în calcul atunci când se iau decizii de asemenea amploare.

„Tocmai am aflat că niște bănci au dat drumul angajaților ca să protesteze în Piața Victoriei. Dacă băncile sunt nervoase, sunteți pe drumul cel bun! Mai rămâne să plătească și taxe. Este o inflamare excesivă a opiniei publice. Nu e vorba despre trecerea contribuțiilor. Guvernul dorește să introducă niște măsuri... foarte ferme pentru a opri externalizarea profiturilor. Luăm niște măsuri ca să nu mai fie deductibil tot profitul, ca să avem niște bani... să plătim la educație, sănătate. S-au inflamat niște multinaționale”, a spus premierul Mihai Tudose.

Schimbarea măsurilor fiscale a fost amânată de la sfârșitul săptămânii trecute, în lipsa avizelor de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Social și Economic.

 

8 November 2017