Noua destinație favorită a românilor, atunci când vine vorba de Delta Dunării, este primul sat de vacanță plutitor. Prima stațiune lacustră din România este și un unicat la nivel european, și a fost finanțată cu fonduri europene și a costat mai mult de o jumătate de milion de euro. Momentan sunt disponibile 15 astfel de vile, care sunt rezervate cu mult timp în avans, dar dezvoltatorii spun că vor dubla acest număr în scurt timp. 

41481-egreta.jpgLocalitatea Berzasca, din județul Caraș-Severin, nu a fost un loc cunoscut pentru turiști – până acum. Acum este unul dintre cele mai căutate locuri de pe harta turismului românesc, pentru că acum există acolo complexul Egreta, primul sat de vacanță plutitor din România. Este vorba despre 15 căsuțe de lemn, așezate pe apa Dunării, formând o mică insulă. Ele sunt susținute de piloni masini de metal și se poate circula de la una la alta prin pontoane, care sunt gândite și ca zone de recreere.41485-egreta1.jpg Pe aceste pontoane există o zonă special amenajată pentru a admira peisajele care taie răsuflarea prin frumusețea lor. Dar paradisul natural se întinde și dincolo de limitele complexului. Turiștii care se cazează la Egreta au mai multe oportunități turistice. Printre cele mai spectaculoase este Rezervația Naturală Izvorul Bigar. Site-ul „The World Geography” a plasat cascada Bigar pe primul loc în topul destinațiilor pe care trebuie să le vezi.

41482-egreta_cascada_bigar.jpgIzvorul Bigar este o arie protejată, de interes național, care se întinde pe o suprafață de 176 hectare. Izvorul puternic este alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume. După aproximativ 200 de metri, apa izvorului (bogată în calcar) se varsă de pe un prag stâncos în râul Minis, formând cascada ce poarta numele de Cascada Bigar, un spectacol al naturii. Accesul este extrem de facil, cascada aflându-se la câțiva metri de șosea”, explică oficialii complexului turistic.

La fel de spectaculos este și Lacul Ochiul Beiului, una dintre cele mai căutate destinații din județul41484-egreta_ochiul_beiului.jpg Caraș Severin. Un al monument natural protejat, dar cu acces facil pentru turiști.

„Interesant este că acest lac nu îngheață niciodată, temperatura apei rămânând constantă tot timpul anului, între 4 și 8 grade Celsius. Acest lucru face ca păsările migratoare, stârcii cenușii ori rațele sălbatice, în loc să plece toamna spre țările calde, rămân aici peste iarnă. Legenda spune că la Lacul Ochiul Beiului, în noaptea de Sânziene, în jurul acestuia se strâng ielele, care sunt foarte frumoase și care îi vrăjesc pe bărbați prin farmecul lor”, arată oficialii complexului turistic.

41486-cetatea_drencova.jpgCetatea Drencova este un alt obiectiv de vizitat în zonă. Prima atestare documentară a așezării datează din 1451, iar în perioada interbelică a existat chiar și un punct vamal acolo. A existat și un port important, dar care nu mai este folosit acum.

Rezervația naturală Cazanele Mari și Cazanele Mici este un alt loc care poate fi vizitat. În această zonă, Dunărea străbate cea mai îngustă și mai grandioasă zona a Defileului Dunării, Cazanele Mari fiind despărțite de Cazanele Mici de bazinetul Dubova. Plantele din zonă sunt o încântare pentru privitori.

Pe malul stâncos al Dunării, aproape de Orșova, poate fi admirat chipul ultimului rege dac Decebal,
un basorelief înalt de 55 de metri – este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.

41483-egreta_decebal.jpgIdeea construirii acestui basorelief i-a aparținut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan, un istoric amator, și a durat 10 ani (între 1994 și 2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpiniști să îl termine, realizarea lui costându-l pe Drăgan, în final, peste un milion de dolari. În comparație cu sculpturile realizate pe Muntele Rushmore, a căror realizare a durat timp de 14 ani (1927-1941), la acel proiect lucrând peste 300 de sculptori-alpiniști, chipul regelui Decebal s-a desfășurat pe timp de zece ani și 12 persoane au lucrat la realizarea lui. Executarea acestei lucrări s-a desfășurat sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălțimi, căldură și vipere”, se arată pe pagina complexului turistic.

Din cauza acestor condiții dificile de lucru au avut loc și câteva accidente. O echipă de cinci persoane care lucra pe schelă a căzut în gol câțiva metri, ca urmare a smulgerii a două pitoane de susținere de pe cablul de susținere montat împrejurul stâncii. Din fericire, alpiniștii nu au suferit răni grave. De asemenea, unul dintre alpiniști a fost mușcat de o viperă ascunsă într-un punct de susținere, dar i s-a injectat imediat un ser antiviperin.
Ca urmare a trepidațiilor, dar și a stâncii care începea să se macine, nasul lui Decebal, care avea o înălțime de șapte metri, s-a fisurat și era în pericol să se desprindă și să cadă. S-a renunțat la acel bloc imens de piatră, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitat, pentru mai multă siguranță. Nasul regelui a fost remodelat și întărit cu armătură de fier și ciment.


Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile zonei, o listă completă fiind disponibilă pe siteul complexului turistic. șederea costă între 250 și 300 de lei pe noapte, iar fiecare căsuță poate acomoda doi adulți și doi copii. Fiecare casă lacustră are o chicinetă, dar și o terasă de 16 metri pătrați, de unde se poate pescui. De asemenea, se pot face excursii cu barca sau plimbări cu skijetul.

15 June 2017