Teritoriile din jurul orașelor mari, cu cel puțin 40.000 de locuitori, pot deveni zone metropolitane. Potrivit unui nou act normativ, este obligatoriu ca aceste zone să beneficieze de centuri verzi.

42705-centura_verde_bucuresti.jpgAstfel, pentru dezvoltarea echilibrată a teritoriului din apropierea capitalei României și a municipiilor de rangul I și II cu minim 40.000 de locuitori, unitățile administrativ-teritoriale (UAT) de bază din aceste zone se pot asocia într-un parteneriat voluntar în scopul înființării de zone metropolitane aferente spațiului urban.

Este una dintre prevederile Legii nr. 190/2019 pentru modificarea Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a IV-a - Rețeaua de localități, care a fost promulgată recent de președintele României, Klaus Iohannis.

Noua Lege precizează că zona metropolitană cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia au fost dezvoltate relații de cooperare pe planuri multiple.

De asemenea, actul normativ prevede că: „în planurile urbanistice elaborate și aprobate potrivit legii se va prevedea înființarea de centuri sau zone verzi în jurul capitalei României și al municipiilor de rangul I și II.”

Conform legii, centura verde reprezintă „zona delimitată în jurul capitalei României și al municipiilor de rangul I și II, în vederea protejării elementelor cadrului natural, a prevenirii extinderii necontrolate a acestor municipii și a asigurării spațiilor suplimentare de agrement și recreere”.

29 October 2019