UPDATE

 tIMON aprilie 2018 a fost anulat. Detalii aici.

-----------------------------

Peste 10.000 de imobile vor fi scoase la vânzare în cadrul celei de-a 33-a ediții a Târgului Imobiliar Național (tIMOn). Totodată, în cadrul târgului vor fi lansate 15 proiecte imobiliare, în valoare de peste 120 milioane de euro.

42000-timon.png

Evenimentul se va desfășura în perioada 19-22 aprilie în Piața George Enescu din București și va cuprinde cea mai mare ofertă imobiliară de pe piață. Partener oficial al tIMOn este Imoteca - The Residential Experts.

Oferta ediției de primăvară a tIMOn cuprinde, în proporție de 90%, locuințe finalizate sau cu termene de finalizare de cel mult 6 luni, contrar tendinței pieței de a vinde offplan. Astfel, persoanele interesate vor putea cumpăra locuințe noi în care să se mute în scurt timp, fără a-și mai asuma riscurile unor eventuale întârzieri în construcția locuinței.

Stocul de locuințe în prag de finalizare sau finalizate este un avantaj și pentru dezvoltatori, care pot găsi mai ușor clienți care au deja banii pentru achiziție sau au depus actele pentru contractarea unui credit ipotecar. În aceste condiții, dezvoltatorii au șansa de a semna cât mai multe contracte, depășind recordul edițiilor trecute.

În 2007, 100% dintr-un târg imobiliar erau proiecte offplan. Nu puteai să-ți cumperi ceva finalizat în 2007. Au început să apară produse finalizate undeva la ediția din toamnă 2008, dar cel mai mic termen de livrare era de un an. Acum sunt mult mai multe locuințe în stoc, dar și locuințe finalizabile, cu termen de predare de cel mult o jumătate de an”, a precizat Vlad Vlăsceanu, director tIMOn.

Stocul de locuințe finalizate sau în curs de finalizare în următoarele 6 luni din cadrul ediției de primăvară a tIMOn este de peste 8.000 de locuințe. Cel mai bine se vând locuințele aflate în apropierea clădirilor de birouri.

“Pentru proiectele bune, aflate în zone bine cotate, în special acolo unde s-au construit clădiri de birouri, putem spune că cererea este tot mai mare. Proiectele bune se vând în special off plan. Proiectul nostru, Gvi Town, însumează 270 de locuințe, dintre care 120 finalizate și deja vândute. Acum construim fazele 3 și 4 care înseamnă alte 130 de apartamente. Dintre acestea 70% sunt deja rezervate pentru a fi livrate în următoarele luni. Putem spune, în schimb, că în zona de sud sau în Militari stocul de locuințe finalizate este foarte mare, dar cererea a tot scăzut și nu prea se mai vând. Cumpărătorii se feresc acum de periferie și caută locuințe foarte aproape de serviciu sau în zone unde pot ajunge rapid la serviciu”, spune Anca Dumitrescu, coordonator marketing și vânzări Gvi Town.

Ce caută acum cumpărătorii?

Deși în cadrul tIMOn predomină locuințele finalizate sau în curs de finalizare, în piață situația este diferită, în condițiile în care mulți optează pentru investiții offplan.

“Unde este riscul pentru un dezvoltator offplan astăzi? Are un proiect minunat, în general, mii de unități, e foarte bine că a învățat că nu e bine să construiască mii de unități deodată. Faza 1, faza 2, faza 3, faza 4 și așa mai departe. Nu mai are această finanțare bancară, așa că trebuie să-și găsească singur fonduri. Este un risc, pentru că, atunci când vinzi offplan, cu finalizare peste un an, costul proiectului poate crește, iar banii încasați offplan pe o locuință pot să nu mai acopere costurile de construcție”, explică Vlad Vlăsceanu.

În prezent, cumpărătorii sunt din nou atrași de locuințele foarte mari, aflate în zone scumpe. Iar riscurile sunt mari, spun dezvoltatorii.

“La momentul deciziei pentru achiziția unei locuințe, cumpărătorul trebuie să evalueze și să analizeze cu atenție o serie de factori pentru a preîntâmpina dificultățile sau chiar imposibilitatea de a achita ratele aferente acesteia. Este o investiție pe termen foarte lung, cu implicații pentru 20-30 de ani, poate. Astfel, pentru achiziția unei locuințe, un cumpărător  trebuie, într-adevăr, să analizeze suprafața, calitatea lucrării și zona unde este amplasată. Însă, în același timp, el trebuie să fie foarte realist și în ceea ce privește potențialul de plată, posibilitatea de a-și achita ratele, chiar și într-un potențial scenariu mai pesimistic al veniturilor proprii sau ale familiei.  

În acest sens, deși uneori să ai o locuință de 120 mp cu gradină, de exemplu, poate fi o perspectiva încântătoare, trebuie să fie aliniată cu potențialul de plată și cu veniturile  proiectate pe termen lung. Uneori, mai ales în perioadele de creșteri efervescente ale pieței - cum a fost perioada de până-n 2008, cumpărătorii înclină către partea idealistă a achiziției și scapă din vedere potențialele bucle economice.Imoteca recomandă întotdeauna o abordare realistă și o viziune pe termen lung când vine vorba de achizițiile sau investițiile imobiliare; realistă, în sensul de aliniată cu potentialul real de plata al clientului, nu numai cu dorințele acestuia sau cu proiecția lui pentru o casă ideală", consideră Rafaela Nebreda, Managing Partner, Imoteca - The Residential Experts.

Un deceniu de la începutul crizei -  o piață imobiliară mai stabilă, dar cu multe riscuri 

În 2018 se împlinesc 10 ani de la debutul crizei economice, care a sufocat piața imobiliară și a făcut-o să se prăbușească. Apartamentele s-au ieftinit chiar și cu 50%, după ce prețurile au urcat nejustificat și extrem de rapid în 2007.

La ediția tIMOn din acest an este momentul perfect pentru a trage concluziile după anii de refacere a pieței imobiliare, iar specialiștii imobiliari vor oferi consultanță cumpărătorilor pentru a-i ghida spre o investiție sigură.

13 April 2018