UPDATE

tIMOn aprilie 2018 a fost anulat. Detalii aici

----------------------------

Toți expozanții care vor participa la cea de-a 33-a ediție a tIMOn – Târgul Imobiliar Național vor oferi clienților condiții de plată speciale, fie că vorbim despre cash, credite bancare sau rate la dezvoltatori.

42003-timon-2018.jpg

Astfel, cine își găsește la tIMOn locuința mult visată nu trebuie să-și bată capul și cu identificarea celei mai potrivite soluții de finanțare. Dezvoltatorii pun la dispoziția celor interesați metode diverse de plată, menite să faciliteze achizițiile imobiliare în cadrul târgului – de la discount-uri semnificative pentru plata cash, rate care se întind pe câțiva ani sau contracte de colaborare extrem de avantajoase pentru clienți, atât cu băncile cât și cu brokerii de credite.

Plata cash nu mai aduce avantajele de altădată

Dacă acum 10-12 ani clienții care plăteau cu banii jos primeau discount-uri foarte mari și erau preferați de dezvoltatorii imobiliari, în 2018 lucrurile s-au schimbat. În momentul de față, banii cash nu mai reprezintă neapărat un avantaj în negociere.

„Tot bani cash primim și de la bancă și tot în ziua în care se semnează contractul de vânzare-cumpărare. De obicei, o negociere de acest gen durează mai mult decât un credit, așadar nu reprezintă în mod necesar un avantaj. În acest moment, prețurile din piață sunt unele corecte, adaptate atât puterii de cumpărare cât și prețurilor de construcție. Din acest motiv, negocierile ieșite din comun din 2006 nu se vor mai întâmpla curând”, spun dezvoltatorii.

Ratele la dezvoltator – o soluție care implică multe riscuri

„Povestea ratelor la dezvoltator a luat amploare imediat ce a început criza economică, în 2007 și a continuat câțiva ani buni. Dar, aici, cumpărătorii trebuie să aibă grijă. Să verifice de mai multe ori contractul de vânzare-cumpărare, să se asigure că firma dezvoltatoare va ramâne în piață mulți ani sau că fondul de investiții nu are programat un exit pe perioada ratelor.

De asemenea, se întamplă ca, în general, pe perioada ratelor, dezvoltatorul să își păstreze, prin contract, privilegiul vânzatorului, ceea ce înseamnă că, până la terminarea ratelor și semnarea noului contract de vânzare-cumpărare, locuința nu va putea fi vândută, închiriată sau ipotecată.

Cu grijă mare, luând în calcul toate variabilele, pentru o anumită categorie de cumpărători, ratele la dezvoltator rămân singura variantă viabilă”, atrage atenția Vlad Vlăsceanu, director tIMOn.

Și băncile oferă condiții speciale pentru cumpărătorii de la tIMOn

Majoritatea dezvoltatorilor și agențiilor prezente la tIMOn au semnat contracte de colaborare sau protocoale cu una sau mai multe bănci de renume pentru a le asigura clienților tratament preferențial. Practic, cumpărătorii vor câștiga nu numai bani, ci și timp și confort psihic.

„Dat fiind faptul că, în cadrul tIMOn, facem lansarea oficială a vânzărilor și că SwissLake este un proiect dedicat familiilor, am gândit multiple facilități de plată, astfel încât clienții să aleagă exact ce li se potrivește mai bine. În cadrul tIMon, avem disponibil sistemul de rate la dezvoltator, în stand va fi prezent și un broker de credite. În plus, avem și o înțelegere de finanțare cu BCR, care presupune un flux mai bun de transmitere a documentelor, răspuns mai rapid, ofițeri de credit dedicați”, explică Alexandru Soare, senior broker SwissLake.

Scrisorile de garanție au ajuns și în România

Cine decide să achiziționeze un apartament prin Imoteca – The Residential Experts nu trebuie să-și facă griji în privința avansului. Pentru că, în momentul în care plătesc suma stabilită drept avans, clienții primesc scrisori de garanție din partea băncii finanțatoare.

„Scrisoarea de garanție este o metodă folosită deja de mulți ani în alte țări. Noi considerăm că este un gest firesc, de curtoazie pentru cumpărători și sperăm, pentru o funcționare sănătoasă a pieței rezidențiale, ca toți jucătorii din piață să adopte această metodă”, a precizat Rafaela Nebreda, Imoteca.

tIMOn se va desfășura în perioada 19-22 aprilie 2018, în Piața George Enescu din București. Biletul de intrare costă 10 lei, iar în primele patru ore intrarea va fi gratuită.

16 April 2018