Cel mai mare eveniment de mediu din ultimii 25 de ani a avut loc ieri la Opera Națională București, când pe aceeași scenă, 10 foști miniștrii ai Ministerului Mediului și actualul mininstru au dezbătut problemele mediului înconjurător, în fața a peste 400 de participanți.

39157-planeta_verde.jpg10 foști miniștrii ai Ministerului Mediului au vorbit despre cele mai mari provocări cu care     s-au confruntat pe durata mandatelor, au punctat realizările cât și eșecurile din timpul mandatelor, finalizând cu sfaturi pentru viitor. Iată câteva dintre declarațiile lor:

Este clar că omul este un prăduitor al lumii ce îl înconjoară, pe care o sărăcește dar și o distruge, lăsând în urmă toată scursura civilizației (deșeuri, poluare a aerului și apei) și desfigurarea feței Pământului. Pericolul pentru  viitorul omenirii este ineluctabil, dar el a fost sesizat tot mai acut cu cât procesul avansează și s-au găsit capete lucide și luminate ce au încercat să-l stopeze sau măcar să-l amelioreze” Marcian Bleahu, fost Ministru a Mediului în perioada 1991-1992.

„Domeniul autorizării de mediu din România trebuie să fie unitar, astfel de documente nu trebuie elaborate diferit de la o agenție de protecție a mediului la alta, iar autorizația de mediu trebuie să fie la fel și la Galați, și la Hunedoara”, Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului în perioada 2004 - 2007.

“Nu m-a întristat foarte mult că nu s-a reușit avizarea proiectului de la Roșia Montană, pentru că nu s-a înțeles că nu este suficient să vii să faci numai minerit, ci să ții cont și de altele”, Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului în perioada 2009 - 2012.

„România trebuie să aibă curaj să aplice legi, iar societatea civilă trebuie implicată în astfel de decizii”, Attila Korodi, fost ministru al Mediului în perioada 2007-2008, respectiv în intervalul 2012 - 2014.

Sesiunea s-a finalizat cu declarațiile ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, doamna Cristiana Pașca-Palmer: „România trebuie să aibă o voce mult mai pregnantă la nivelul Uniunii Europene (UE).Problematica pădurilor este esențială și aveți în mine un partener total pentru rezolvarea problemelor. O altă direcție pe care mi-o doresc este măcar să impulsionăm o tranziție către economia verde. Economia verde aduce locuri de muncă și ar oferi României capacitatea de a rămâne competitivă în piață".

Evenimentul a continuat cu radiografia mediului înconjurător pe 8 dintre cele mai importante domenii, radiografie realizată de către experți, precum: biodiversitate - Dan Hulea, Societatea Ornitologică Română, păduri – Octavian Berceanu, vicepreședinte în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inovare – IDEI, Apă - dr. Ing. Doru Manea Cercetător în energetică industrială și Director Executiv Global Innnovation Solution, Aer - inginer Ligia Milea, sol și deșeuri - Ionuț Georgescu, servicii publice și autorități publice - Ilie Brie, director Centrul De Excelență pentru Dezvoltare Durabilă, instrumente financiare - Cornel Brezuică și mediu instituțional Ioan Gherheș, președintele Asociației Române de Mediu. În cadrul acestei sesiuni au fost discutate propunerile și observațiile societății civile pe domeniul mediului înconjurător.

Odată cu cei 25 de ani de mediu au fost acordate și 25 de premii, pentru oamenii, reprezentanți ai mediului privat, dar și mediului public și neguvernamental care, prin proiectele pe mediu implementate în ultimul sfert de secol, au adus un impact pozitiv în acest domeniu. Tot în gala de premiere au fost acordate diplome de apreciere pentru toți anagajații de 25 de ani ai Garzii de Mediu, Agenției Națională pentru Protecția Mediului și filiale acesteia din țară care au constituit forța și expertiza în acest domeniu.

Pe parcursul pauzelor au avut loc activități conexe precum expoziția fotografiilor din finala concursului “#SurprindeNaturaPrinObiectivulTău”, la care participanții de la eveniment împreună cu personale care au votat pe pagina de Facebook a Asociației Planeta Verde au decis marii câștigători: Bogdan Constantin Tofan și Adriana Gabriela Ticleanu, iar Maria Mihăilă a fost desemnată câștigătoare din partea F64.

La final s-au dezbătut cele mai importante probleme împreună cu reprezentanții instituțiilor de mediu: secretari de stat, președinte ANPM și comisarul șef GNM, împreună cu cei din societatea civilă și companii. În acest dialog, instituțiile au fost reprezentate de către Secretarii de Stat ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Doina Lupu, Iulian Jugan, Erika Stanciu și Viorel Traian Lascu, Președintele ANPM, Toma Florin Petcu și Florin Diaconu, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu. Societatea civilă a prins voce prin intermediul următorilor invitați: Roxana Sunică – Recolamp, Mihai Rohan – Cirom, Ioana Oprea – PiroBox și Nicolae Rădulescu Dobrogea- EcoCivica.

Mulțumim tuturor participanților care prin prezența lor au adus un aport calitativ evenimentului organizat de Asociatia Planeta Verde împreună cu Asociația Română de Mediu și cu sprijinul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, evenimentul fiind oferit de Global Innovation Solution.

Mulțumim pentru implicare și susținere tuturor celor ce ne-au fost alături în organizarea și implementarea evenimentului “25 de ani de mediu”, unicul de acest fel din România: Intersemat S.A., Cirom, La Fântâna, Tuborg, Inov Ecosystems, Recolamp, World of Beer, Temad, GreenWEEE, ECOTIC, A.C.E.B.O.P, J.T. Grup, APAR, La Provincia, Perla Harghitei, BIO ROMÂNIA, Liquid Group, Cucina di David, KOLECTIV, Opera Națională București, Naturelo, Brigada de Voluntari, Blue Film, F64 și partenerilor media Agerpres și AMOSnews.

Prezentările experților, lista premianților dar și materiale foto și video  se vor regăsi în curând pe website-ul mentineromaniacurata.ro.

Cei doi organizatori principali ai acestui eveniment au o activitate constantă în problemele de protecție a mediului.

Asociația Planeta Verde este o asociație nonprofit înființată în anul 2010, ai cărei membri fondatori au o experiență vastă în domenii precum: mediu și schimbări climatice, servicii publice, amenajarea teritoriului, energii regenerabile, turism, cultură civică și dezvoltare durabilă.

Asociația Română de Mediu – 1998 (ARM) este o organizație profesională și patronală care reprezintă și promovează interesele specialiștilor și companiilor cu activitate în domeniul protecției mediului. Asociația reunește specialiști din cadrul autorităților de mediu, administrației publice locale și centrale, cercetători, dar și cadre didactice.

20 January 2016