Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobilară (ANCPI) a identificat noi soluții pentru accelerarea lucrărilor de cadastru finanțate din fonduri europene

Publicat: | Numar afişări: 1441

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobilară (ANCPI) a identificat noi soluții pentru accelerarea lucrărilor de cadastru finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Măsurile, care au drept scop înregistrarea sistematică a imobilelor din 660 de comune, au fost stabilite în urma întâlnirilor pe care conducerea ANCPI le-a avut cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, precum și cu reprezentanții Uniunii Geodezilor din România (UGR).

ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), continuă simplificarea și îmbunătățirea legislației în domeniul cadastrului, pentru motivarea și cointeresarea persoanelor fizice și juridice autorizate să execute lucrări de specialitate.

Astfel, ANCPI a lansat în consultare publică Regulamentul privind realizarea, verificarea și recepția lucrărilor sistematice de cadastru și înscrierea din oficiu a imobilelor în cartea funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 1/2020.

„Am discutat săptămânal cu reprezentanții firmelor de specialitate și cu domnul ministru. Am organizat întâlniri cu prefecți, primari și autorizați din mai multe orașe din țară. Am analizat toate propunerile primite și am găsit soluții pentru problemele semnalate de cei implicați în realizarea cadastrului general. Nu în ultimul rând, am învățat din experiența anilor trecuți, când loturi întregi au fost anulate, din cauză că prestatorii nu au participat la licitații. Cred cu tărie că modificarea specificațiilor în sensul introducerii unor livrabile și plăți intermediare va face diferența. Firmele trebuie să încaseze bani, pentru a-și plăti angajații pe durata lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor. La nivelul unei unități administrativ-teritoriale (UAT) acest proces durează aproximativ doi ani”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte - director general al ANCPI.

Conform proiectului de act normativ, livrările vor fi făcute exclusiv în format electronic, cu utilizarea semnăturii digitale.

De asemenea, în urma consultărilor cu reprezentanții firmelor de specialitate, ANCPI a decis simplificarea cerințelor din caietul de sarcini și din documentația de achiziție. Astfel, vor putea participa la licitații atât firmele mici și mijlocii, cât și persoanele fizice autorizate.

O altă măsură constă în diminuarea sau corelarea perioadelor de recepție a documentelor tehnice ale cadastrului sistematic în funcție de suprafața UAT-urilor în care se desfășoară lucrări.

Totodată, ANCPI a decis redimensionarea bugetului, după consultarea pieței de profil și lansarea în SEAP, la finalul acestei luni, a procedurii de licitație pentru înregistrarea sistematică a imobilelor din 246 de UAT-uri.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 - cofinanțare de la bugetul de stat.

Mai multe informații despre proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” puteți afla accesând site-ul ANCPI

 

SERVICIUL COMUNICARE

AL AGENȚIEI NAȚIONALE DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIARĂ

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comunicatele de presa de la aceasta rubrica sunt oferite redactiei IMOPEDIA.ro spre publicare.

Daca doriti si Dvs sa publicati un comunicat de interes imobiliar, puteti contacta departamentul MEDIA:

contact: dep Media
tel fix: 021/318.25.45
e-mail: media@imopedia.ro

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite articole
Cele mai comentate articole
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video