AOAR cere în mod public, tuturor instituțiilor implicate: Ministerului de Finanțe, Agenției Naționale de Achiziții Publice, Consiliului de Soluționare a Contestațiilor, Curții de Conturi și reprezentanților sistemului de justiție să-și aducă contribuția la derularea cu celeritate a tuturor formalităților legale pentru construirea în următoarele 6 luni a noului sediu ANAF.

38702-aoar.jpgAOAR consideră că modernizarea ANAF, proiect pentru care Romania a făcut un împrumut de 60 mil. dolari de la Banca Mondială nu se poate realiza în lipsa unui sediu adecvat, capabil să acomodeze sisteme informatice care să permită executarea unor controale informatice complexe, prin utilizarea informațiilor existente în diferite baze de date interne și internaționale. Trebuie reamintit faptul că a fost extinsă transparența datelor bancare și a schimbului de informații între autoritățile fiscale din țările membre UE, ca urmare a deciziilor Comisiei Europene.

AOAR apreciază că experiența Estoniei, capabilă să asigure o informatizare de practic 100% a legăturii între contribuabili și instituțiile publice, inclusiv Administrația Fiscală reprezintă un model ce trebuie preluat de o țară care se reclamă a fi lider în domeniul specialiștilor în IT. Informatizarea majoră a ANAF și determinarea utilizării consecvente a informațiilor stocate în formă digitală (bilanțuri, declarații de venituri și salarii, declarații de avere, s.a.) va permite profesionalizarea activității, reducerea acțiunilor de control formale, dirijate sau abuzive, îmbunătățind colaborarea ANAF - contribuabil (persoană fizică sau juridică).

AOAR consideră că realizarea acestui obiectiv trebuie susținut de către toate instituțiile statului, fiind o acțiune care, prin creșterea transparenței și operativității activității ANAF va contribui la reducerea corupției, creșterea conformării voluntare, reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor bugetare.

10 November 2015