Potrivit Ariston Thermo România, liderul pieței locale de centrale termice și boilere electrice, instalarea unei centrale termice aduce cu sine o serie de avantaje majore, precum confortul și libertatea de a adapta temperatura la propriile nevoi, dar mai ales o reducere semnificativă a costurilor comparativ cu sistemul centralizat de încălzire, ce poate ajunge, în funcție de oraș, până la cca. 2.000 lei anual.

38732-catalin_draguleanu_country_manager_ariston_ther.jpg„Dincolo de confort și de dorința de a avea independență, cei mai mulți români care au optat pentru instalarea unui sistem propriu de încălzire au făcut acest pas deoarece și-au dorit o reducere a cheltuielilor pentru încălzire și producere de apă caldă menajeră”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

De asemenea, acesta a subliniat că românii înțeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice în situațiile în care sunt branșatati la un sistem centralizat de încălzire ineficient, care poate sista furnizarea de agent termic și apă caldă, din cauze diverse precum defecțiuni sau restanțe de plată.

Conform cifrelor raportate de ANRSC, în acest moment, București este orașul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branșate la sistemul centralizat de încălzire din România. Astfel, în cazul în care RADET nu ar mai putea furniza agent termic, peste 560.000 de locuințe din Capitală ar rămâne fără căldură și apă caldă.

În ceea ce privește costurile, acesta a mai afirmat, de asemenea, că în funcție de oraș, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz, pot face economii majore. Astfel, cu o centrală termică în condensare, în Constanța, facturile anuale pentru apă caldă și încălzire aferente unui apartament de două camere ajung la cca. 1.640 lei și pot fi cu 2.000 de lei mai mici comparativ cu cele generate de CET. În Iași diferența este de cca. 1.200 lei, anual, în timp ce în Timișoara, este de cca 1.000  lei.

„În cazul Capitalei, unde până în acest moment Primăria a subvenționat, din fonduri proprii, costul de facturare al gigacaloriei către populație, diferența dintre prețul plătit la RADET și costul generat de o centrală termică în condensare, nu este unul foarte mare - aproximativ 200 lei. Cu toate acestea, am observat că mulți bucureșteni se gândesc la instalarea unei centrale termice pentru a beneficia de confort”, a mai spus Drăguleanu.

Cum să reduci costurile de încălzire cu centrală termică

Dincolo de avantajul de a fi economică și de a oferi un confort ridicat, o exploatare corectă a centralei termice pe timp de iarnă, alături de operațiunile de revizie și verificarea tehnică periodică, contribuie semnificativ la reducerea costurilor lunare pentru încălzirea locuinței.

„Indiferent de modelul de centrală deținut, primul pas pentru eficientizarea costurilor și obținerea confortului dorit este programarea optimă a sistemului, cu ajutorul cronotermostatelor, la o temperatură constantă de circa 210 C”, a afirmat Cătălin Drăguleanu.

 

Potrvit declarațiilor sale, prin intermediul accesoriilor de termoreglare, utilizatorii dețin un control complet al sistemului de încălzire și pot seta temperatura în funcție de timpul petrecut în locuință, obținând astfel un confort sporit și adaptat nevoilor fiecărui individ. De asemenea, proprietarii de centrale termice sunt îndemnați să asigure o izolare eficientă a geamurilor, ușilor și chiar a pereților, dar să nu omită nici verificarea radiatoarelor, astfel încât acestea să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură.

Dincolo de măsurile practice pe care le poate face orice utilizator, reprezentantul Ariston Thermo România subliniază și importanța efectuării verificării tehnice periodice obligatorii la timp și a activităților de mentenanță.

„Verificarea tehnică periodică efectuată la timp este esențială pentru asigurarea unei durate de viață cât mai mare a centralei. În plus, această procedură ajută la menținerea unor condiții corecte de funționare și previne uzura pieselor, aspect care, în timp, conduce la creșterea consumului de gaz și, implicit, a costurilor”, a mai spus reprezentantul companiei.

În plus, cele peste 250 centre de service autorizate de Ariston Thermo România pot oferi, la nivel național, suport specializat în ceea ce privește menținerea condițiilor inițiale de instalare, reglarea instalației de ardere în scopul realizării unei arderi complete, dar și verificarea dispozitivelor de control, reglare și siguranță.

„Centrele de service dețin un rol foarte important pentru clienții noștri, întrucât acestea sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru a le oferi numerose servicii de mentenanță, atât în timpul garanției, cât și după expirarea acesteia”, a completat Cătălin Drăguleanu.  

# # #

Despre Ariston Thermo România

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internațional în producția și furnizarea unei game complete de echipamente și servicii destinate încălzirii și producerii de apă caldă menajeră.

Angajamentul Ariston Thermo privind eficiența energetică este exprimat prin lansarea constantă de noi soluții bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi sistemele solare și pompele de căldură, precum și prin îmbunătățirea eficienței produselor tradiționale (boilere sau centrale termice), dar și prin investițiile în noi proiecte.

Portofoliul de produse Ariston Thermo România este compus din centrale termice murale și de pardoseală, convenționale și în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux și Rendamax, boilere electrice și indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiționat și panouri solare.

# # #

18 November 2015