Eurobank Property Services (EPS), companie specializată în furnizarea de servicii imobiliare integrate, lansează, în premieră pentru piața locală de profil, un instrument automat de evaluare (AVM) a proprietăților rezidențiale noi și vechi aflate la vânzare în România. Cu ajutorul acestuia, prețurile imobilelor din București, marile orașe ale țării, dar și din localități de dimensiuni mai mici pot fi rapid estimate, folosind baza de date extinsă a companiei.

38181-eurobank.jpg“Acest indicator oferă o imagine fidelă asupra valorii reale a unei locuințe scoasă la vânzare, verificările complexe realizate de EPS au arătat o abatere medie absolută la nivel național de 10%. Deși atât în Statele Unite ale Americii cât și în Marea Britanie, el este folosit pe scară largă, Europa încă se află la început de drum. Lansarea acestui instrument complex și util de evaluare este o mare realizare pe piața imobiliară din România. Mai mult decât atât, el a fost dezvoltat intern pe baza unor modele internaționale și adaptat la caracteristicile specifice la nivel local”, a declarat Dimitrios Andritsos, director executiv al companiei la nivel internațional.

De exemplu, un apartament de 2 camere din Timișoara, aflat la parterul unui bloc de 4 etaje, construit în 1970, cu o suprafață utilă de 31 mp, a fost evaluat printr-un raport individual cu inspecție la fața locului la suma de 22.600 Euro. În același timp, apartamentul a fost estimat de către AVM la 22.850 Euro, având o diferență de doar 1,11% între estimarea evaluatorului și cea realizată de AVM.

În cazul unei case din Craiova, construită în 2008, cu o suprafață utilă de 98 mp și teren de 310 mp, cu 4 camere, suma evaluată la nivel individual a fost de 66.300 Euro. Proprietatea a fost estimată de către AVM la 65.366 Euro, având o diferență de -1,41% între estimarea evaluatorului și AVM.

Aceste valori rezultă în urma unei analize extinse realizată pe un portfoliu de peste 30.000 de imobile și care ia în calcul 23 de caracteristici cantitative și calitative, precum: locația, suprafața, calitatea construcției, etajul, locurile de parcare etc. De asemenea, baza de date este completată cu informații privind indicatorii macroeconomici ai României la nivelul fiecărui județ, studii de piață locale, dar și chestionare de profil dedicate.

Instrumentul se adresează unei categorii largi de beneficiari, printre care persoane fizice ce doresc achiziția sau vânzarea unei locuințe și care vor să verifice cât de conforme cu realitățile pieței sunt prețurile practicate, instituții financiare care își reevaluează portofoliile în vederea controlării riscurilor, instituții de stat care vor să stabilească valoarea despăgubirilor aferente, în cazul unei lucrări de interes public, evaluatori, agenții imobiliare sau companii de asigurare.

AVM-ul a fost dezvoltat de o echipă internă a Eurobank Property Services formată din 10 profesioniști, printre care și profesori doctori în modelare statistică cu experiență la nivel internațional.

Pentru mai multe detalii tehnice cu privire la dezvoltarea și testarea instrumentului AVM puteți accesa site-ul eps.com.ro unde puteți consulta și prezentarea AVM – An innovative tool for Market Intelligence and Risk Management.

Eurobank Property Services este recunoscută în piața de profil din România pentru analizele complexe în domeniu, printre care și realizarea Indicelui Proprietăților Rezidențiale din România ce arată tendința de scădere sau creștere a valorii proprietăților.

Despre Eurobank Property Services

Eurobank Property Services S.A. este o subsidiară a grupului Eurobank. Înființată în iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania oferă soluții complete pentru domeniul imobiliar. Eurobank Property Services S.A. a dezvoltat o vastă rețea pe teritoriul României, coordonată din sediul central situat în București. Eurobank Property Services S.A. a reușit
să-și mențină poziția competitivă în rândul celor mai importante companii imobiliare din România, prin dezvoltarea unui portofoliu important de clienți, care include bănci, Bancpost fiind principalul client, dar și instituții publice, fonduri imobiliare, investitori străini, companii locale de dezvoltare imobiliară și alte companii private.

9 September 2015