Zonele de lux se bucură de un mai mare interes în această perioadă de scădere a preţurilor, numeroşi cumpărători ţintind proprietăţi cu amplasamente elegante pe care le pot închiria ca locuinţe de lux pentru angajaţii multinaţionalelor sau ca spaţii de birou.

Cartierul Cotroceni – de la lux rezidenţial la birouriCartierul Cotroceni, spre exemplu, se adresează celor cu venituri mari, fie că este voba de români care lucrează în middle-management sau au propriile afaceri, fie că este vorba de străini. Pentu rezidenţă, zona este căutată de persoane de peste 30 de ani, cu familii, având venituri de peste 2.000 euro pe lună.

Pe segmentul de birouri, aici caută să îşi închirieze spaţii companiile mici sau medii ca număr de angajaţi, a căror activitate nu este caracterizată de trafic intens. Acestea sunt interesate de zonă şi pentru închirierea de locuinţe de serviciu clasa business.

„Preţurile locuinţelor din Cotroceni au început să scadă din toamna anului trecut, după ce la mijlocul lui 2008 atinseseră cote maxime. Comparativ cu prima parte a anului trecut, acestea sunt în prezent cu 20-30% mai mici, iar faţă de începutul lui 2009, în scădere cu 5-10%. Preţul zonei oscilează în momentul de faţă între 1.700 şi 2.200 euro pe metru pătrat pentru apartamentele vechi şi între 2.000 şi 2.300 euro pe metru pătrat, pentru vile. Apartamentele noi, deşi puţine, au preţuri începând de la 2.100 euro pe metru pătrat şi pot ajunge şi la 3.000 euro pe metru pătrat, în funcţie de finisaje, privelişte, amplasament”, afirmă Costin Lazăr, preşedintele companiei Neoland.

De asemenea, a crescut mult comparativ cu anii trecuţi marja de negociere. „Se cere mai puţin şi se oferă şi mai puţin. Diferenţa între preţurile cerute şi cele oferite a crescut cu până la 40% faţă de 2008.”

„În prezent, investiţia în achiziţionarea unui apartament în Cotroceni se poate recupera în 13-18 ani, iar în cazul unei vile, în 20 de ani”, mai spune Costin Lazăr.  Nivelul chiriilor porneşte în prezent de la 10 euro lunar pe metru pătrat în cazul apartamentelor şi poate ajunge la 15 euro lunar pe metru pătrat pentru o vilă.

„Şi în cazul chiriilor se remarcă o scădere de până la 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de aproape 10% în comparaţie cu începutul acestui an. De asemenea, reamarcăm o creştere a numărului de oferte de închiriere în Cotroceni, în timp ce numărul de proprietăţi scoase la vânzare a rămas constant”.

În ceea ce priveşte cererea, în ciuda blocajului care caracterizează cele mai multe segmente ale pieţei imobiliare, este de remarcat faptul că aceasta s-a menţinut la un nivel constant pentru proprietăţile din Cotroceni, atât pe segmentul de vânzări cât şi pe cel de închirieri. „Vorbim de o zonă mică şi totuşi foarte căutată, pentru care vor exista cereri întotdeauna. Există clienţi care aşteaptă chiar şi ani de zile pentru a fi scoasă la vânzare o proprietate în zonă, pentru că în acest caz este vorba de intersul pentru zonă şi nu pentru un anumit tip de proprietate”, explică Lazăr.

Este o zonă exclusivistă, liniştită, unde au locuit prin tradiţie personalităţi de elită, caracterizată prin arhitectură elegantă, un grad ridicat de securitate, amplasată central, cu conexiuni imediate la principalele mijloace de transport în comun, aproape de principalele zone de business, de zone comerciale, cu mult spaţiu verde. Din acest motiv, o proprietate cumpărată în Cotroceni reprezintă o adevărată investiţie.

„Având în vedere actualele tendinţe, credem că în viitor zona Cotroceni va fi foarte activă cu precădere pe segmentul de birouri, încheie oficialul Neoland.

Compania Neoland Real Estate şi-a început activitatea în 2006, concentrându-se pe segmentul de terenuri din apropierea Bucureştiului. Începând din 2008, compania s-a extins pe segmentele rezidenţial, birouri şi spaţii comerciale.  În momentul de faţă, Neoland are în ofertă peste 2.000 de proprietăţi de vânzare şi închiriere, atât pe segmentul vechi, cât şi pe cel nou. 

 Pentru informaţii suplimentare:
 Costin Lazăr – 0749.187.766,
 
[email protected]

10 March 2009