Începând cu acestă toamnă piața locală de centrale termice va trece prin schimbări majore, odată cu introducerea noilor directive europene ErP (Energy-related Products Directive), însă, potrivit Ariston Thermo România, liderul pieței locale de profil, acestea nu vor afecta utilizatorii de centrale termice, ci, dimpotrivă, vor avea un impact benefic.

38176-genus_premium_evo.jpg „Începând cu 26 septembrie, pe piața europeană și, implicit, pe cea locală, intră în vigoare directivele cunoscute sub numele de ErP (Energy-related Products Directive) referitoare la proiectarea ecologică a produselor, dar și normele privind etichetarea energetică, pentru a obține economii în unul dintre cele consumatoare de energie domenii din Uniune. Am observat însă că, în acest moment, pe plan local, utilizatorii și clienții de centrale termice nu sunt foarte bine informați cu privire la ce prevăd acestea și, mai ales, ce beneficii aduc”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Acesta a subliniat că, potrivit unui studiu efectuat de IEA – International Energy Agency, sistemele de încălzire și cele pentru prepararea apei calde menajere reprezintă aproximativ 30% din consumul total de energie la nivel european, iar 85% din aceasta revine sectorului rezidențial.

De asemenea, s-a stabilit că proiectarea ecologică a produselor și promovarea către utilizatori a tehnologiilor cu eficiență ridicată, va determina, până în 2020, o economie anuală totală echivalentă cu 56 de milioane de tone de petrol, ceea ce este ca și cum toate sistemele de incălzire și de preparare a apei calde menajere ale două țări la fel de mari ca Italia n-ar mai funcționa. Aceste valori corespund unor reduceri a emisiilor egală cu 130 milioane de tone de dioxid de carbon, noxe pe care le-ar putea absorbi o pădure la fel de mare precum toată zona Central – Nordică a Italiei.

38175-catalin_draguleanu_country_manager_ariston_ther.jpgPotrivit lui Cătălin Drăguleanu, noile normative se vor adresa produselor pentru încălzire și pentru prepararea apei calde precum centralelor termice pe gaz cu o putere de până la 70 KW, boilerelor, dispozitivelor de micro-cogenerare, cazanelor de apă caldă și pompelor de căldură, însă în cazul pieței de centrale termice impactul este cel mai puternic.

Astfel, începând cu 26 septembrie, pe piața locală vor putea fi importate doar centrale termice în condensare, cele convenționale fiind astfel, treptat, eliminate de la raft. Acest lucru însă nu va afecta în niciun fel utilizatorii care au deja montată o centrală termică și nici distribuitorii care au deja în stoc centrale convenționale.

Românii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligați de noile directive europene să o înlocuiască, în condițiile în care aceasta funcționează la parametrii normali. Singura diferență, față de perioada anterioară, este că, în momentul în care o familie va decide să înlocuiască sau să instaleze pentru prima dată o centrală termică, aceasta va putea alege doar din modele în condensare”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu.

Acesta a subliniat, de asemenea, că modelele de centrale în condensare au avantaje considerabile comparativ cu cele convenționale. Acestea au o eficiență de până la 108%, față de 94% la un model convențional. În plus, față de un model clasic, acestea asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea inițială a combustibilului. În plus, modelele în condensare sunt mult mai prietenoase cu mediul, având emisii de noxe și dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele convenționale.

„În ultima perioadă am observat că tot mai mulți români sunt interesați de noile tehnologii și sperăm ca, odată cu introducerea noilor directive, aceștia să înțeleagă și mai mult avantajele condensării”, a mai spus Drăguleanu.

De asemenea, dincolo de restricțiile privind tipurile de centrale ce vor putea fi importate, această toamnă impune și etichetarea produselor de pe piața de încălzire. Astfel, românii vor putea să aleagă mai ușor produsele de care au nevoie și vor putea vedea direct de pe etichetă gradul de eficiență și avantajele modelului pe care îl aleg.

„Ariston Thermo România și-a dorit să fie cu un pas înainte și, astfel, oferta noastră cuprinde o gamă largă de centrale termice în condensare. În plus, începând cu această toamnă, lansăm un nou model – Ariston Cares Premium – pentru ca cei interesați să poată lege dintr-o gamă cât mai variată. De asemenea, pentru a încuraja piața, avem în derulare și o campanie de extindere a garanției, de la 3 la 5 ani, pentru modelele cumpărate până la finele lunii octombrie”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

# # #

Despre Ariston Thermo România

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internațional în producția și furnizarea unei game complete de echipamente și servicii destinate încălzirii și producerii de apă caldă menajeră.

Angajamentul Ariston Thermo privind eficiența energetică este exprimat prin lansarea constantă de noi soluții bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi sistemele solare și pompele de căldură, precum și prin îmbunătățirea eficienței produselor tradiționale (boilere sau centrale termice), dar și prin investițiile în noi proiecte.

Portofoliul de produse Ariston Thermo România este compus din centrale termice murale și de pardoseală, convenționale și în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux și Rendamax, boilere electrice și indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiționat și panouri solare.

# # #

14 September 2015