În primele trei luni ale lui 2009, cel mai dinamic segment din piaţa imobiliară bucureşteană a fost cel al apartamentelor din blocurile vechi, construite în perioada 1950 – 1989. Lipsa cererii, generată de situaţia financiară şi de accesul deosebit de greu al populaţiei la creditare, au determinat proprietarii de astfel de apartamente să acorde reduceri de până la 40-50% faţă de perioada februarie-martie 2008, când, de altfel, s-a înregistrat maximul istoric de preţ plătit pe metrul pătrat util.

Coldwell Banker : apartamentele vechi în topul tranzacţiilorAsistăm la reduceri considerabile faţă de perioada similară a anului trecut.

De pildă, în cartierele Militari şi Drumul Taberei – zone în care există un fond mare de spaţii locative comparativ cu alte cartiere ale capitalei – oferta de apartamente în momentul de faţă este vastă şi într-o oarecare măsură atrăgătoare prin prisma preţului.

Conştientizând că singura şansă pentru a tranzacţiona constă în ajustarea preţurilor, proprietarii nu au de ales. Astfel, preţurile pe metrul pătrat util au coborât la nivelul de 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu 3 şi 4 camere şi 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu 2 camere, resprectiv pentru garsoniere. Acestea din urmă rămân în continuare cele mai solicitate, motiv pentru care există uşoara diferenţă de preţ” afirmă Cătălin Şerbănescu – managing partner Colwell Banker Banu Manta.

Exemplificând cu cazuri concrete din luna martie:

- vânzarea unei garsoniere în Drumul Taberei, zona Moghioroş, 34 mp, etaj intermediar, în bloc contruit în 1979, cu preţul de 41.000 euro;

dar şi

- vânzarea unui apartament cu 3 camere în Militari, 71 mp, în bloc construit în 1973, la preţul de 67.000 euro.

 

“Mai mult ca niciodată, un element cu greutate în pretul apartamentelor de acest gen pare să fie anul de construcţie: înainte sau după 1977. De altfel, de aceasta ţin cont şi băncile în momentul acordării creditelor ipotecare, dar şi evaluările orientative din grilele notarilor publici în vederea calculării onorariilor acestora şi a calculării impozitului către stat la vânzarea proprietăţilor imobiliare.”

În Crângaşi, situaţia diferă puţin, preţurile sunt cu 5-10% mai mari decât în celelalte cartiere ale sectorului 6. Motivele ar fi: blocurile sunt construite în mare majoritate după 1977, oferta este mai scăzută cantitativ şi, deloc de neglijat, existenţa unei linii de metrou care poate duce viitorul proprietar direct în centrul oraşului.

Drept exemplu putem oferi tranzacţionarea din luna martie a unui apartament cu 2 camere, 54 mp, situat la parterul unui bloc construit în 1982, preţul de 62.000 euro.

“Comprimarea preţurilor a determinat micşorarea diferenţelor de preţ între diferitele tipuri de apartamente. Putem spune aşasar că actualele condiţii de piaţă sunt favorabile proprietarilor care urmăresc să-şi schimbe garsonierele şi apartamentele compuse din 2 camere cu apartamente avand 3 sau 4 camere. Bineînţeles, este puţin probabil ca acest schimb să poată fi făcut direct cu un alt proprietar datorită divergenţelor care apar de regulă între co-schimbaşi pe fondul diferenţelor de opinie privind condiţiile oferite şi cele primite. Soluţia eficientă constă în efectuarea a două tranzacţii: vânzarea proprietăţii personale, după care achiziţia viitoarei proprietăţi.

Suntem de părere că şi următoarele luni vor fi dominate de tranzacţiile pe acest segment de piaţă. Este posibil ca preţurile să mai coboare, însa nu la fel de abrupt ca în ultimele luni.”

Despre Coldwell Banker:

Cu o istorie de peste 100 de ani, compania de origine americană este deţinută în prezent de Realogy Corporation, unul dintre cei mai mari francizori din domeniul imobiliar la nivel mondial. Prin reţeaua sa, Coldwell Banker acoperă 47 de ţări cu 3.600 de birouri şi 120.000 de brokeri.

Coldwell Banker Affiliates of Romania oferă:

servicii de consultanţă şi brokeraj pe toate segmentele pieţei: rezidenţial, birouri, industrial, retail, terenuri şi investiţii;

servicii conexe: brokeraj de credit, servicii de evaluare şi studii de piaţă;

servicii de property şi facility management.

 

27 April 2009