CBRE Romania continua analiza pietei din marile orase ale tarii, prezentand un raport detaliat despre profilului economic si social al orasului Craiova. Raportul realizat de CBRE contine informatii relevante despre piata imobiliara locala, prezinta analize pertinente a structurii si potentialului fortei de munca din Craiova si ofera o perspectiva ampla a potentialului industrial si de retail al zonei. Raportul furnizeaza date despre piata imobiliara, forta de munca, potentialii clienti locali si oportunitati de afaceri din Craiova.

38578-craiova.jpgAl saselea oras din tara și cel mai important centru urban din Oltenia, Craiova este un important centru universitar, mai mult de 20.000 de studenti studiind aici peste 120 de specializari– printre cele mai cautate si cu o buna reputatie fiind Facultatea de Automatica, Electronica si Computere.

“Pontentialul economic al orasului Craiova nu este inca exploatat la maximum iar forta de munca,  are o calificare superioara competitiva si atractiva pentru investitori din IT&C, outsurcing, aeronautica, dar si experienta semnificativa in profesiile tehnice si industriale din aeronautica sau atomotive”, estimeaza Gijs Klomp, Head of Capital Markets, CBRE Romania.

Rata somajului in Craiova este de 9%, față de 6.5% media pe țară, disponibilitatea forței de munca din zona poate crește atractivitatea economică a orașului, in comparatie cu alte zone din vestul țării care se confruntă cu lipsa resurselor umane. Raportul CBRE estimeaza ca e de asteptat o crestere a numarului de angajati in IT&C; in prezent, aproape 3.000 de angajati din Craiova lucreaza in acest domeniu.

Intr-un oras mare de talia Craiovei, retailul modern a fost reprezentat până în ultimii ani de unități comerciale mari, răspândite în tot orașul. Dezvoltarea sectorului a urmat rețeta clasică din celelalte mari orașe –  centrele comerciale de tip mall au apărut după unitatile de retail de tip stand alone. Decizia Auchan de a se instala in Parcul Electroputere a avut un efect benefic asupra potentialului economic al acestui centru comercial , foarte bine localizat și cu perspective importante de dezvoltare.

Aproape 17.000 de companii industriale isi desfasoara activitatile in intreg judetul, cel mai impoertant jucator fiind Ford, care produce si asambleaza modelul B-Max. Orasul are in acest moment un parc industrial privat, Cassia Park - o platforma de clasa B unde companii mici si mijlocii si-au amplasat centre de distributie si depozitare. De asemenea, functioneaza si un parc industrial infiintat de autoritatile judetene, Parc Industrial Craiova, astazi ocupat in intregime. Exista un interes din partea unor companii in a investi intr-un al doilea parc industrial privat, situat langa aeroport, unde autoritatile locale au inceput investitiile in utilitati si terenuri; industria aeronautica are de asemenea perspective de dezvoltare in zona.

Stocul de spații de birouri de clasele A si B in Craiova este estimat la 30.000 de mp, pentru anul 2016 fiind in constructie 7.000 de mp in zonele semi-centrale, dezvoltate de investitori locali Sectorul financiar-bancar local, companiile de outsourcing (BPO), cele din industria auto si de servicii administrative (SSC) urmaresc extinderea activităților; de aceea, cererea lor de spații de birouri din Craiova are cea mai mare pondere. Chiria pentru spatiile de birouri din Craiova variaza intre 10 si 12 euro/mp pentru spatiile de clasa A si intre 6 si 10 euro pentru cele de clasa B, rata de neocupare fiind de 18%.

Despre CBRE Group, Inc.

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBG), Fortune 500 și S&P 500 cu sediul central in Los Angeles, este
cea mai mare companie in domeniul imobiliar din lume și societate de investiții (în termeni de venituri, 2014). Compania are mai mult de 70.000 de angajati (excluzand companiile afiliate), și deservește proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermediul celor peste 400 de birouri (excluzand filialele) din intreaga lume. CBRE ofera consultanta strategica si executorie pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor; Servicii corporate; administrarea proprietatilor, management de proiect; bancare ipotecare; evaluare; Servicii de consultant pentru dezvoltari imobiliare; de administrare a investițiilor; si de cercetare si consultanta. Vă rugăm să vizitați site-ul nostru. 

29 October 2015