Multe dintre proiectele de retail anunţate în ultima perioadă sunt dezvoltate pe foste platforme industriale, semn că epoca industralizarii rapide a României a lăsat în urmă o serie de proprietăţi valoroase, aşteptând să fie descoperite şi dezvoltate. Exemple de acest gen apar în numeroase zone din ţară. Astfel, în Braşov, Cora şi Auchan dezvoltă foste zone industriale: Hidromecanica şi Tractorul Braşov; în Bucureşti, NEPI în colaborare cu Benevo Capital se pregătesc pentru începerea lucrărilor unui nou centru comercial amplasat pe fosta platformă Vulcan; în Ploieşti, AFI Europe dezvoltă un centru comercial pe locul fostei fabrici Flacara.

25555-randy-tharp.jpg“La acest moment, dezvoltarea proprietăţilor de tip “Brownfield “  în România, nu atinge proporţii mari datorită cadrului legislativ ambiguu şi incomplet. Cu toate acestea, noile centre comerciale construite pe foste platforme industriale reliefează faptul că aceste proiecte devin din ce în ce mai interesante pentru dezvoltatorii din România. În SUA şi în alte ţări din Europa de Vest, politicile corecte în ceea ce priveşte dezvoltările de tip Brownfield au ajutat la scăderea ratei şomajului, aducând creşteri ale bugetului local, îmbunătăţind sănătatea publică şi impiedicand declinul centrelor urbane”. A declarat Randy Tharp, Managing Director, Epstein Architecture & Engineering.

Proprietăţile urbane de tip Brownfield sunt de multe ori foarte atractive pentru dezvoltatori şi investitori datorită amplasamentului zonal, a utilizării eficiente a infrastructurii existente, a accesului mult mai facil la proprietatea respectivă. Pe de altă parte, un dezvoltator poate fi de multe ori obligat să suporte costurile de demolare a structurilor existente şi eventual sa decontamineze terenul, eliminand anumite substanţe periculoase, posibil existente. Prin reamenajarea unei proprietăţi dezafectate, gradul de ameninţare pentru sănătatea publică prin contaminare şi riscul expansiunii urbane sunt reduse. Dezvoltările Brownfield pot avea un impact pozitiv major asupra unei zone abandonate, readucând-o la viaţă printr-o nouă investiţie.

“Chiar dacă proprietatea necesită decontaminarea sau eliminarea deşeurilor, demolarea fostelor structure (operaţiuni pe care terenurile “verzi” nu le necesită), aceste costuri sunt balansate de cele mai multe ori de anumite beneficii cum ar fi utilizarea reţelei de utilităţi existente, transportul facilitat de prezenta mijloacelor de transport, minimizarea sau eliminarea necesităţii de a construi o nouă parcare. Consider aceşti antreprenori, pionieri ai dezvoltărilor de tip Brownfield in Romania. Chiar dacă poate reamenajarea fostelor platforme nu implică în aceste cazuri activităţi complexe şi costisitoare de decontaminare, aceste proiecte stabilesc o nouă tendinţă în construcţii. În cele din urmă, cu programe de stimulare pentru acest tip de proiecte, cum ar fi accelerarea procesului de autorizare, achiziţionarea terenului la preţuri reduse sau modice, contribuirea la costurile şi operaţiunile de curăţare, vom vedea din ce în ce mai multe proiecte de birouri, industriale sau chiar rezidenţiale, dezvoltate pe foste platforme industriale”. A declarat Randy Tharp, Managing Director, Epstein Architecture and Engineering.

Lipsa unei politici naţionale clare în ceea ce priveşte proprietăţile de tip Brownfield, deficienţa stimulentelor fiscale şi a subvenţiilor, absenţa cadrului legislativ, a reglementărilor privind investigarea terenului şi lipsa expertizei locale sunt aspecte esenţiale care împiedică dezvoltarea acestor proprietăţi la acest moment.  

“Dezvoltarea unei platforme de tip Brownfield este întotdeauna mai puţin costisitoare pentru comunitate şi societate, oferind valoare unui teren abandonat şi eliminând contaminarea, în avantajul protejării terenurilor agricole sau forestiere.” A concluzionat Randy Tharp, Managing Director, Epstein Architecture and Engineering.  

Notes to Editor:

Epstein este o companie internationala cu peste 250 de angajaţi în întreaga lume. Compania ofera clienţilor servicii de proiectare, incluzând arhitectura, planificare, şi servicii complete de inginerie, inclusiv civile, MEP si structurale; servicii de durabilitate, servicii strategice precum şi de construcţie.

Epstein are sediul în Chicago şi un birou regional intern în New York cu locatii internationale în Varsovia, Polonia si in Bucuresti, România.

Epstein este lider în proiectare sustenabila şi certificare LEED. Compania are în prezent 28 de proiecte certificate LEED si alte 28 de proiecte în curs de certificare. Proiectele certificate LEED de catre noi insumeaza mai mult de 1% din totalul proiectelor certificate LEED in lume, cumuland o suprafata totala de 1,432,548 mp.

Epstein este membru fondator al Romanian Green Building Council.
www.epsteinglobal.com

 

5 July 2012