Actul adițional al convenției de garantare, elaborat de FNGCIMM  în colaborare cu Asociația Română a Băncilor, va optimiza activitatea de acordare a garanțiilor și de soluționare a cererilor de plată.

38665-fng.jpgÎn data de 5.11.2015 a avut loc întâlnirea dintre Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și Asociația Română a Băncilor unde, în cadrul Comisiei de Creditare, reprezentanții FNGCIMM au prezentat celor 38 de reprezentanți ai instituțiilor bancare partenere, Actul adițional la convenția plafon de garantare, ce va fi adoptat în perioada imediat următoare.

Poziția exprimată de FNGCIMM a întrunit adeziunea reprezentaților bancari, care la rândul lor au înaintat propuneri și amendamente, în urma discuțiilor rezultând cu claritate elementele de noutate ce vor fi aduse prin acest act aditional.

Punctele principale ale documentului vizează:

1. Garantarea IMM-urilor viabile, prin întărirea analizei de risc realizate de Fond la acordarea garanțiilor;

2. Optimizarea și clarificarea cadrului de lucru între Finanțatori și Fond, în condiții de risc controlat;

3. Uniformizarea criteriilor de eligibilitate și a condițiilor de lucru dintre FNGCIMM și Finanțatori.

În vederea semnării cu celeritate a Actului adițional, sub coordonarea directă a Asociației Române a Băncilor, au fost stabiliți pașii următori ai procesului, astfel încât până la finele lunii Noiembrie a.c. actul adițional să fie semnat de către FNGCIMM și instituțiile bancare partenere.

Operarea în baza noii convenții va oferi un cadru unitar de colaborare cu toate băncile partenere, care va conduce la fluidizarea procesului de analiză și a soluționării eventualelor cereri de plată, reducând în același timp riscul FNGCIMM SA la acordarea garanțiilor.

Procesul de elaborare a noii convenții plafon s-a desfășurat în strânsă consultare cu instituțiile financiare partenere și a pornit de la o abordare diferită, în sensul că s-a dorit armonizarea pozițiilor tuturor partenerilor implicați, pentru a putea opera în cadrul aceleași convenții, ce va conține prevederi unitare pentru toți finanțatorii.

 

5 November 2015