FNGCIMM continuă facilitarea accesului la finanțare pentru antreprenorii din domeniul agricol prin dezvoltarea parteneriatului cu băncile finanțatoare și Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură.

38928-fng.jpgFNGCIMM a semnat cu Piraeus Bank și APIA, Convenția privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii măsurii 215 - plăți privind bunăstarea animalelor, păsări (sesiunea II, anul II de angajament și sesiunea I anul IV de angajament), precum și pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic la speciile bovine și ovine/caprine 2015.

În baza ultimelor documente semnate, beneficiarii măsurii 215 - plăți privind bunăstarea animalelor, păsări (sesiunea II, anul II de angajament și sesiunea I anul IV de angajament) pot accesa credite de la OTP Bank, garantate de FNGCIMM.

FNGCIMM a semnat Acte Adiționale la Convenția privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente cu Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, OTP Bank, Unicredit Bank, EXIM BANK, Credit Agricol Bank, Piraeus Bank și Banca Comercială Feroviară, pentru a putea oferi credite garantate beneficiarilor schemelor de plăți directe în sectorul vegetal Campania 2015.

Clienții băncilor partenere, în baza adeverințelor eliberate de APIA, pot accesa credite garantate în procent de maxim 80% de către FNGCIMM.

Beneficiarii, IMM-uri definite conform legii, trebuie să se încadreze în criteriile de eligibilitate ale finanțatorului, să dețină adeverințele emise de APIA, să nu se afle în dificultate financiară în sensul prevederilor Comunicării Comisiei Europene privind orientările comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor în dificultate și să nu beneficieze de garanții de la alte Fonduri de garantare pentru finanțarea accesată.

Pentru obținerea garanției, beneficiarii vor depune la banca finanțatoare documentația de credit iar garanția va fi acordată, la solicitarea băncii, după analiza acestei documentații.

Pentru acordarea garanției se plătește un singur comision de garantare, stabilit pe baza ratingului atribuit de instituția finanțatoare în funcție de suma efectiv garantată, în conformitate cu pct. 3.3. din Comunicarea Comisiei Europene și Ordinul Ministrului nr. 40/2009 - MADR.

* * *

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României.

Garanția FNGCIMM  SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator.

FNGCIMM  SA - IFN colaborează cu  27 instituții financiare în baza unor convenții de lucru în care sunt prevăzute obligațiile părților semnatare, valoarea și modul de plată al comisionului de garantare, calculul și modalitatea de plată a garanției acordate. Garanția FNGCIMM  SA - IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanțatorului, însoțită de documentația completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM  SA - IFN asigură o acoperire teritorială națională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 4 sucursale, 5 reprezentanțe și 3 filiale. În baza apartenenței sale la AECM (European Mutual Guarantee Association – asociație ce reunește peste 40 de fonduri de garantare și contragarantare din 22 de țări europene și Turcia), FNGCIMM funcționează după reguli și principii europene.

 

15 December 2015