Grupul KRUK (indice bursier Bursa de Valori Varșovia: KRU), liderul pieței de management al creanțelor din Europa Centrală, a făcut publice rezultatele financiare pentru anul 2015.

  • 39713-kruk.jpgSumele recuperate aferente portofoliilor cesionate au crescut cu 16%, comparativ cu perioada similară a anului precedent, de la approx. 734 milioane RON** (712 milioane zloți) în 2014, la 851 milioane RON (826 milioane zloți);
  • Investiția totală a Grupului KRUK în achiziția de portofolii a fost de 504 milioane RON (489 milioane zloți), în șase țări: Polonia, România, Republlica Cehă, Slovacia, Germania și Italia, comparativ cu cifra record a anului 2014, când investițiile au atins valoarea de 588 milioane RON (571 milioane zloți), (86% din totalul investițiilor pentru 2014 și 178% din cheltuieli, netul a două portofolii de creanțe ipotecare achiziționate în 2014; cheltuiala de 504 milioane RON ( 489 milioane zloți) din 2015 nu include tranzacția P.R.E.S.C.O.);
  • Cifra de afaceri a Grupului a crescut la 630 milioane RON (611 milioane zloți), de la 503 milioane RON ( 488 milioane zloți) în 2014, în creștere cu 25%;
  • Cash EBITDA* a crescut cu 7%, atingând 540 milioane RON (524 milioane zloți) în 2015;
  • Profitul net consolidat a atins cifra de 210 milioane RON (204 milioane zloți), comparativ cu 156 milioane RON ( 151 milioane zloți) în 2014 , în creștere cu 35%;
  • Rezultatul net per acțiune a crescut cu 32%, la 12 RON, iar randamentul capitalurilor proprii a rămas stabil la 26%;
  • Pe baza acestor rezultate financiare solide, Consiliul de Administrație al KRUK S.A. intenționează să propună în cadrul viitoarei Adunări Generale, plata unui dividend în valoare de 2,06 RON per acțiune din profitul net consolidat; în 2014, compania a plătit un dividend în valoare de 1,54 RON per acțiune;
  • Grupul KRUK se află în prezent în faza de încheiere a achiziției porotofoliului P.R.E.S.C.O. și intenționează să înceapă acțiunile de colectare în T2 / 2016;
  • În 2015, Grupul KRUK a înregistrat progrese în aplicarea strategiei sale pentru 2015−2019 și a deschis sucursale în Italia și Spania; de asemenea a făcut și primele investiții în portofolii de creanțe în Germania și Italia;
  • Pe 1 decembrie 2015, KRUK a fost inclus în prestigiosul index bursier MSCI Global Small Cap, iar pe 21 martie 2016 a intrat pe FTSE EM

* Cash EBITDA = EBITDA + sume colectate din achiziția de portofolii de creanțe – veniturile rezultate din colectarea portofoliilor de creanțe achiziționate; sursa: KRUK S.A.

        ** Curs de schimb BNR din data de 7 martie, 2016: 1 zlot = 1.0303 lei

“Prin înregistrarea unui profit record de 210 milioane RON (204 milioane zloți), am încheiat cu succes un an foarte important din istoria Grupului KRUK. Sumele colectate aferente portofoliilor de creanțe achiziționate au atins valoarea de 851 milioane RON, aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată până în prezent. Dar mai important este faptul că mai mult de 500 de milioane RON din sumă a fost colectată pe cale amiabilă. Consolidarea relaților cu clienții și soluționarea pe cale amiabilă a problemei datoriilor reprezintă baza succesului nostru. Vom continua să dezvoltăm acest model, atât în Polonia, cât și pe celelalte piețe europene. În 2015, am făcut investiții semnificative, care reprezintă fundamentul viitoarelor performanțe financiare KRUK. Am investit 504 milioane RON în 86 de portofolii, în șase țări. Comparativ cu 2014, ne-am extins operațiunile prin intrarea pe piețele din Germania și Italia. Am identificat potențial adițional în Spania, unde am deschis deja o sucursală. Mai mult, tranzacția P.R.E.S.C.O., care se finalizează în prezent, ne deschide o piață secundară de tranzacționare a creanțelor pe piața poloneză. În anul 2015 am făcut un pas mare spre mai departe, care ne-a adus mai aproape de îndeplinirea obiectivelor noastre strategice pe perioada 2015−2019 și au crescut valoarea Grupului,” a spus Piotr Krupa, președintele Consiliului de Admnistrație al KRUK S.A.

Sume record recuperate și investiții semnificative

Performanța financiară îmbunătățită este efectul creșterii sumelor recuperate aferente portofoliilor de creanțe cesionate. În 2015, acestea au atins suma record de 851 milioane RON, în creștere cu 16% comparativ cu anul 2014. În T4 , KRUK a raportat sume recuperate în valoare de 227 milioane RON.

“Modelul nostru de afaceri unic bazat pe colectarea pe cale amiabilă are un efect pozitiv asupra sumelor colectate în numerar. Angajamentele încheiate cu debitorii au generat aproape două treimi din sumele în numerar colectate în anul 2015. Acest lucru este important mai ales prin prisma îmbunătățirii situației economice. Este de remarcat faptul că acest fenomen nu este vizibil numai în Polonia, ci și pe celelalte piețe unde avem operațiuni,” a mai spus Piotr Krupa.

În 2015, companiile membre ale Grupului KRUK au investit 504 milioane RON în 86 de noi portofolii de creanțe în Polonia (265,81 milioane zloți ), România (161,75 milioane RON) și pe celelalte piețe (75 milioane RON). Valoarea nominală totală a portofoliilor achiziționate a fost de 5,04 miliarde RON. Conform obiectivelor strategice pentru perioada 2015–2019, Grupul KRUK și-a extins activitatea în Europa, a achiziționat primele portofolii de creanțe în Germania și Italia și a înființat de asemenea o sucursală în Spania.

“A fost un moment de referință în istoria Grupului nostru. Pe parcursul unui an, am achiziționat primul portofoliu pe piața din Germania, am investit în primul portofoliu în Italia și am efectuat primele evaluări de portofolii în Spania. Obiectivele îndeplinite în 2015 ne-au adus mai aproape de îndeplinirea obiectivului strategic de a deveni una dintre cele mai mari companii de management al creanțelor din Europa. După cum putem observa, cele șapte piețe pe care desfășurăm operațiuni ne oferă oportunități semnificative de investiții, iar debitorii din aceste țări se pot baza pe strategia noastră operațională unică de soluționare a problemei datoriilor. S-au anunțat deja câteva licitații sau se așteaptă altele cât de curând, ceea ce indică faptul că vor fi scoase suficiente portofolii de creanțe pe piață în 2016, în țările unde suntem prezenți,” a spus Piotr Krupa.

Contractul de investiție cu P.R.E.S.C.O. a fost finalizat

Cheltuielile efectuate în 2015 nu includ suma de 224 milioane RON destinată contractului de investiție pentru achiziția portofoliului de la Grupul P.R.E.S.C.O.. Grupul KRUK și P.R.E.S.C.O. au semnat un contract prin care KRUK S.A. achiziționează 100% din acțiunile Presco Investments s.à r.l., care, împreună cu fondul de investiții P.R.E.S.C.O. Investment I NS FIZ, deține un portofoliu de creanțe pe piața poloneză. Acest portofoliu are două millioane de cazuri, cu o valoare nominală totală de 2,78 miliarde RON.

“Am început procesarea portofoliului achiziționat și suntem pe cale de a finaliza această tranzacție în următoatele luni. Acordul cu P.R.E.S.C.O. reprezintă o evoluție importantă nu numai pentru KRUK, ci și pentru întreaga industrie de management al creanțelor din Polonia. A fost prima tranzacție de o asemenea anvergură pe piața secundară de tranzacționare a creanțelor din Polonia. Ne așteptăm la mai multe astfel de tranzacții în următorii ani, iar KRUK, concentrat asupra soluțiilor inovatoare, va continua să fie un deschizător de drumuri, folosind fiecare oportunitate pe care piața o va oferi,” a adăugat Piotr Krupa.

Facilități bune de finanțare

Grupul KRUK este pregătit pentru noi investiții în fiecare țară unde are operațiuni, pe baza facilităților solide de finanțare de care dispune. La sfârșitul anului 2015, KRUK avea acces la facilități de finanțare în valoare de 577 milioane RON, inclusiv 227 milioane RON ce pot fi atrase în Euro.

“În 2015, am inițiat relații de afaceri cu noi instituții financiare dispuse să susțină creșterea operațiunilor Grupului KRUK. Continuăm să ne bucurăm de încrederea celor mai mari bănci poloneze. Mai mult, partenerii noștri doresc să facă parte din expansiunea geografică a Grupului în zona Europei occidentale, fapt reliefat de facilitățile de credit obținute în 2015, denominate în Euro,” a spus Piotr Krupa.

Bilanțul Grupului KRUK, arătând o valoare foarte mică a datoriei, va face posibilă achiziția de noi portofolii. La sfârșitul anului 2015, raportul dintre datoria netă și capitalul propriu era de 1.0x, valoare minimă record, din T1 2011. Raportul dintre datoria netă pe 12 luni și cash EBITDA a fost de 1.5x, similară cu cea înregistrată la sfârșitul T3 2015.

La finele anului 2015, KRUK a inițiat al Treilea Program de Emitere de Obligațiuni Publice cu o valoare nominală de 309 milioane RON și a decis un plasament privat de obligațiuni în valoare de până la 155 milioane RON.

“Dorim să facem o ofertă de obligațiuni atât către investitorii retail, cât și către cei instituționali. Decizia de a iniția un nou program de emisiuni de obligațiuni publice este o consecință a cooperării de success de până acum, cu investitorii retail. Emisiunea anterioară, din noiembrie 2015, a trezit un interes deosebit din partea investitorilor retail. Apreciem, de asemenea, încrederea constantă a investitorilor instituționali. Suntem hotărâți să depășim recordurile nu numai în termeni de rezultate finale: continuăm să ne dezvoltăm operațiunile și vedem numeroase oportunități de investiții, astfel încât emisiunea de obligațiuni de 155 milioane RON adresată acestui grup de investitori va fi cea mai mare din istoria noastră,” a adăugat Piotr Krupa.

Potrivit estimărilor Grupului, valoarea nominală a creanțelor vândute (tranzacții finalizate până în decembrie 2015) sau externalizate spre colectare de bănci sau alte entități pe piața din România, a fost de approximativ 8,96 miliarde RON , comparativ cu valoarea de aproximativ 14 miliarde RON în 2014, din care:

  • Valoarea nominală a portofoliilor de creanțe vândute (tranzacții finalizate până în decembrie 2015) a fost 4,5 miliarde RON, față de 9,3 miliarde RON în 2014
  • Valoarea nominală a portofoliilor externalizate spre colectare (servicing) a fost de 4,3 miliarde RON, comparativ cu 4,7 miliarde RON în 2014

În 2015, au continuat să existe tranzacții de mare valoare de creanțe corporate și ipotecare (în 2014, valoarea nominală a acestor tranzacții a fost de aprox. 5,3 miliarde RON și respectiv 1,9 miliarde RON), însă două tranzacții majore (într-un cuantum de peste 1,5 miliarde Euro, în valoare nominală) au fost semnate în decembrie 2015, cu finalizare prognozată în 2016. Piața creanțelor ipotecare se poate dezvolta semnificativ în următorii ani, similar cu tendința de creștere observată în Polonia.

În 2015, investițiile Grupului în achiziția de portofolii pe piața românească au fost de aproximativ 163 milioane RON (majoritatea pentru achiziția de portofolii retail), comparativ cu aprox. 98 milioane RON în 2014. Investițiile din 2015 i-au asigurat Grupului KRUK o cotă de piață de 37% pe piața segmentului de creanțe cesionate, raportat la tranzacțiile finalizate în 2015. În următorii ani, Grupul intenționează să fie mai activ pe segmentul creanțelor ipotecare și a celor corporate”, a spus Tomasz Ignaczak, Director General al KRUK Romania.

În anul 2015, pe piața din România, Grupul a acceptat spre colectare creanțe externalizate (servicing) cu o valoare nominală de 371 milioane RON, comparativ cu 360 milioane RON în 2014.

Piața creanțelor externalizate spre colectare în România este mai puțin fragmentată decât piața din Polonia, chiar dacă numărul entităților interesate să achiziționeze portofolii de creanțe este în creștere.

KRUK distribuie dividende

Consiliul de Administrație al KRUK va recomanda distribuirea de dividende cu o valoare de 2,06 RON per acțiune, în valoare de aproximativ 36 milioane RON, din profitul net consolidat. Suma rămasă va fi alocată fondurilor de rezerve statutare. În cazul în care Adunarea Generală aprobă această recomandare, va fi cel de-al doilea an consecutiv în care KRUK va distribui din profitul său acționarilor. Anul trecut, valoarea unui dividend a fost de 1,54 RON per acțiune.

“A fost încă un an de succes. Am dovedit că suntem capabili să creștem rapid și să ne extindem pe noi piețe, dar și să distribuim profitul înregistrat cu acționarii. Decizia de a plăti dividende și suma aferentă acestei plăți ține cont de viitoarele necesități de finanțare, cât și de nivelul actual al datoriei. Sunt convins, că asemenea anului trecut, distribuirea de dividende va relief cultura orientată spre generarea de profit și va încuraja acționarii să acumuleze acțiuni KRUK,” s spus Piotr Krupa.

 

Dspre Grupul KRUK

KRUK S.A. este cea mai mare companie de management al creanțelor din Polonia. În 2015, Valoarea nominală a creanțelor acceptate spre colectare în sașe țări unde desfășoară operațiuni − Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania și Italia, a atins cifra de approx. 9,1 miliarde RON. Compania este listată pe Bursa de Valori Varșovia din anul 2011. Pentru anul 2015, Grupul a raportat o cifră de afaceri consolidată de approx. 630 milioane RON.

Despre KRUK România S.R.L

Compania a fost înființată în anul 2007 de Grupul KRUK  și este specializată în managementul integrat al creanțelor, având clienți atât din sectorul financiar, cât și companii de servicii. KRUK a dezvoltat activități de colectare a creanțelor bancare, a creanțelor companiilor de asigurări și leasing, operatorilor de telefonie fixă și mobilă, utilități, cât și ale companiilor de distribuție a bunurilor de larg consum. Compania este, de asemenea, un jucător important pe piața achiziției de portofolii de creanțe, în special de la bănci.

15 March 2016