Cel mai recent studiu al companiei REGATTA arată că din cele 168 proiecte imobiliare începute în perioada 2006-2008 în Bucureşti, un număr de 8.861 unităţi locative aveau termenul de predare în 2009.

Dintre acestea, până la sfârşitul semestrului 1 al lui 2009, au fost predate circa 3.319, reprezentând doar 37% din numărul total de locuinţe ce trebuiau livrate în piaţă. 

Începând cu 2006, până în 2009, la nivelul capitalei au fost anunţate 202 proiecte, însumând aproximativ 121.936 unităţi locative. Din 2006 până în prezent au fost livrate doar  10.633 locuinţe, în acest moment, numărul estimat de locuinţe noi aflate la vânzare în capitală fiind situat între 4.500-5.000, reprezentând aproape 50% din locuinţele noi livrate până acum. Şocul înregistrat pe piaţa jucătorilor imobiliari a fost cu atât mai mare cu cât sectorul rezidenţial a cunoscut cea mai spectaculoasă evoluţie în ultimii trei ani în piaţa imobiliară românească.

După câţiva ani în care dezvoltatorii începuseră să construiască din ce în ce mai mult, încurajaţi de cererea tot mai mare, numărul locuinţelor anunţate crescând de la un an la altul, piaţa  imobiliară rezidenţială a fost lovită în plin de criza economică şi financiară. Începând cu semestrul 2 al anului trecut, şi continuând cu semestrul 1 al acestui an, s-a observat o scădere accentuată a vânzărilor în paralel cu încetinirea ritmului lucrărilor de construcţie.

Deşi, paradoxal, pentru sectorul rezidenţial cererea şi oferta se ridică la un nivel foarte ridicat, o dată cu criza economică şi financiară, piaţa apartamentelor a suferit şi cele mai mari pierderi. Scăderea preţurilor s-a produs în special la apartamentele situate în imobilele vechi, unde proprietarii au scăzut preţurile cu până la 40-45% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008. În perioada septembrie-octombrie a acestui an, în urma demarării programului Prima Casă, preţul apartamentelor vechi a înregistrat o creştere de 20-30%.  

Diferenta mare între preţurile aşteptate de către cumpărători şi preţul la care se poate vinde un imobil construit în perioada 2007-2008, face însă că cererea să rămână total nesatisfăcută până la momentul la care finanţarea va fi reluată de bănci în condiţii mai bune. Astfel se poate considera că semestrul 1 a fost caracterizat de un blocaj al segmentului rezidential”, a declarat Robert Teodorescu, manager departament rezidenţial REGATTA.

Conform aceluiaşi studiu, o altă consecinţă a crizei imobiliare a fost ieşirea de pe piaţă a investitorilor speculativi, care cumpăraseră un  număr foarte mare de apartamente în scopul revânzării lor la preţuri mai mari, în special în ansambluri rezidenţiale aflate în stadiul de construcţie. Retragerea acestor investitori, la care se adaugă creşterea ofertei prin aruncarea în piaţă a numărului mare de apartamente achiziţionate de aceştia (estimate la 2.000-2.500 unităţi locative), au accentuat creşterea ofertei existenţe la nivelul capitalei.
Începând cu primul semestru al lui 2009, dezvoltatorii au fost nevoiţi să aducă în piaţă noi strategii pentru deblocarea sectorului rezidential:

·        S-au adaptatat cererii tot mai mari pentru apartamente de 2 camere şi garsoniere, recompartimentând suprafeţele destinate apartamentelor de 3 şi 4 camere.

·        Au micşorat suprafeţele apartamentelor, astfel încât preţurile să fie cât mai apropiate de posibilitatea de cumparare.

·        Au încetinit ritmul lucrărilor, termenele de livrare fiind decalate pentru unele proiecte cu până la 6-8 luni, în unele cazuri chiar cu asumarea plăţii de penalizari către beneficiari.

Câteva proiecte au fost sistate după ce iniţial se începuse procesul de precontractare, acest fapt  ducând la o neîncredere sporită a cumpărătorilor faţă de ansamblurile aflate în stadiul de proiect. Consecinţa acestor situaţii s-a manifestat prin orientarea cumpărătorilor către imobilele deja construite sau aflate în stadii  finale.

26 October 2009