Dezvoltatorii imobiliari spun ca 30% din vânzările apartamentelor noi sunt cu scop de investiție. O piață în creștere continuă în ultimii patru ani.

Publicat: | Numar afişări: 1025

Peste 30% din cumpărătorii de locuințe noi aleg să achiziționeze apartamente pentru a le închiria, deoarece randamentul acestora este de 5-7%, mai bun decât dobânda pe care o oferă băncile pentru depozite. Astfel, se observă o tendință în creștere pentru achiziția apartamentelor cu acest scop, de a le închiria.

„O parte dintre cei care cumpără apartamente pentru închiriere fac credite ipotecare pentru că ratele lunare sunt chiar mai mici decât chiria pe care o primește proprietarul. E o afacere profitabilă și fără bătăi de cap. Practic apartamentul se plătește singur în decursul anilor. Din ce în ce mai mulți clienți ne spun că achiziționează pentru când vor crește copiii și că, până atunci, chiria va acoperi rata la bancă .”( Catalina Urzicana - Sales Manager Citta by Nusco)

Dacă  în anii trecuți clienții dezvoltatorilor imobiliari erau preponderent cei care voiau să cumpere pentru a se muta într-un ansamblu nou, acum 30% din aceste vânzări sunt apartamente cumpărate pentru a le scoate la închiriere. În urmă cu 5 ani doar 10% din aceste vânzări erau cu scop de investiție.

 „Am observat acest trend pe măsură ce construim. Dacă la Palladium doar 8% din apartamente erau achiziționate cu scop de investiție, la Hils printre primii cumpărători au fost cei care cumpără cu scop de închiriere, având ca principal argument stația de metrou Anghel Saligny, care se află chiar în mijlocul ansamblului.” (Florin Munteanu, Sales Manager HILS)

Chirie cu zero costuri de întreținere

O treime dintre cumpărătorii ansamblului Loft Green Apartments din Mogoșoaia, anunțat ca primul ansamblu rezidențial fara costuri de întreținere, au întrezărit oportunitatea de a-și promova apartamentele spre închiriere fără costuri de întreținere. Deși nu are o stație de metrou în apropiere, oportunitatea i-a atras pe investitori. Garsonierele din acest ansamblu urmează a fi închiriate cu 300 €/lună,  incluzând toate costurile de întreținere și mentenanță,  în condițiile în care proprietarii vor achita pentru ele, pe lângă rata la banca, maxim 35 de lei/luna ca și costuri de întreținere.

„Apamentele noastre au fost gândite și pentru a le închiria, având pompe de căldură geotermice facturile lunare sunt foarte mici. Proprietarii  plătesc doar 35 de lei încălzirea în cea mai friguroasa lună din an, așadar sunt dispuși să achite ei înșiși aceste costuri pentru viitorii chiriași. Clădirile din LOFT green sunt eficiente energetic, fără pierderi de căldură și au un design exclusivist de tip loft (cărămidă si beton) care nu necesită o îngrijire deosebită, fiind mai practice și mai durabile în timp. ” (Gabriel Focșeneanu – manager proiect LOFT green apartaments)

Cele mai căutate locuințe pentru investiție sunt garsonierele și apartamentele cu două camere

În general, cele mai căutate locuințe sunt garsonierele - 50% din vânzările cu scop de închiriere, dar și apartamentele cu două camere, 40%. Restul fiind  achiziții pentru apartamente cu 3 sau 4 camere.

„Garsonierele și apartamentele cu două camere sunt cele mai accesibile la preț, dar și cele mai căutate pentru închiriere pentru că au cel mai mare randament. De exemplu, la o garsonieră într-un bloc nou chiria poate depăși 400 de euro lunar, dacă se află într-o zonă bună – aproape de mijloacele de transport și de puncte de interes. O astfel de garsonieră ar costa 55.000 de euro cu o rată lunară, la un credit ipotecar pe 20 de ani și un avans de 25%, de 1.400 de lei (aproape 300 de euro).” (NUSCO)

Piața chiriilor a crescut în ultimii zece ani constant, valoarea chiriilor fiind pe pantă ascendentă. La garsonierele din blocurile noi chiriile variază de la 300 de euro la 500 de euro, iar la un apartament cu două camere chiriile pornesc de la 450 de euro, dar pot depăși 600 de euro lunar. Valoarea chiriilor variază în funcție de locația ansamblului rezidențial, dotări și finisaje. Cele aflate în centru sunt chiar și cu 40% mai scumpe decât cele din cartierele aflate la periferia Bucureștiului.

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comunicatele de presa de la aceasta rubrica sunt oferite redactiei IMOPEDIA.ro spre publicare.

Daca doriti si Dvs sa publicati un comunicat de interes imobiliar, puteti contacta departamentul MEDIA:

contact: dep Media
tel fix: 021/318.25.45
e-mail: media@imopedia.ro

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite articole
Cele mai comentate articole
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video