JLL și-a consolidat în anul 2015 prezența în topul celor mai activi consultanți de pe piața locală, fiind implicată în majoritatea celor mai mari tranzacții de închiriere sau de vânzare de proiecte imobiliare. 

38975-jll.jpgO prezență notabilă a avut departamentul de Capital Market al JLL, condus de Silviana Badea, pe segmentul tranzacțiilor de vânzare/cumpărare cu proiecte imobiliare (birouri, industriale și de retail) fiind implicat în peste 70% din tranzacțiile realizate în acest an în România și în toate achizitiile făcute de investitori noi pe piața locală. Până în prezent valoarea acestor tranzacții s-a ridicat la aproape 600 de milioane de euro.

Cele mai recente tranzacții în care, a fost parte sunt reprezentarea Prologis în vânzarea către CTP Invest a Prologis Logistic Park și a Portland în cedarea tot către CTP a Bucharest West, dar și reprezentarea GLL în achiziția clădirii de birouri Floreasca Park de la Portland.

De altfel, pe segmentul logistic, cel mai activ în acest an, JLL a fost implicată în marea majoritate a tranzacțiilor realizate în acest interval. JLL a reprezentat Aviva în vânzarea către Lonestar a parcului Pheonix Logistics, dar și fondul Heitman și compania Cefin în vânzarea către CTP Invest a parcului logistic Mercury Logistics Park, respectiv a Cefin Logistics Park Arad.

De asemenea, Departamentul de Capital Market a obținut o finanțare pentru complexul de birouri Hermes Business Campus din zona Dimitrie Pompeiu, de 73.000 metri pătrați și are în derulare mai multe astfel de intermedieri.

Pe lângă aceste tranzacții, Departamentul de Land Development al JLL condus de Attila Peli,  a realizat în acest an tranzacții cu terenuri în valoare de circa 30 de milioane de euro, din care cea mai importantă este cea prin care Skanska a cumpărat un teren de la firma Pumac.

Și pe segmentul închirierilor de spații industriale, departamentul specializat din cadrul JLL, condus de Cristina Pop, fost implicat în aproape o treime din tranzacțiile realizate în acest an. Compania a oferit consultanță pentru închirierea a circa 80.000 de metri pătrați în proiecte industriale și de logistică din întreaga țară. Printre companiile pentru care JLL a închiriat spații industriale și de logistică se numără Profi, DB Schenker, DSV, P&G și Gebruder Weiss.

Pe piața de birouri din București, unde în acest an au fost tranzacționate spații de circa 250.000 de metri pătrați, departamentul din cadrul JLL, condus de Marius Șcuta, a fost parte în tranzacții de peste 25.000 metri pătrați.

Printre cele mai mari contracte de închiriere în care JLL a fost reprezentant din partea chiriașilor cât și a proprietarilor de birouri au fost Honeywell și Deutsche Bank (BOC & BOB, Bucharest), Amazon (Palas Iași), Enel (Premium Plaza), AstraZeneca (Bucharest Business Park), Medinova Research (Baneasa Airport Tower), Colgate/Palmolive (Green Court Building B), CITR (Green Court Building B) și Microsoft (Unimed).

Departamentul de retail, condus de Carmen Ravon, a intermediat o serie de tranzacții, printre care primul Nespresso boutique din București, în zona Dorobanți. România este una dintre cele peste 60 de țări din lume în care Nespresso a deschis o astfel de unitate, unde pe lângă cafea, pot fi achiziționate și aparate profesionale de preparat cafea premium. De asemenea, JLL a negociat contracte de închiriere pentru Lems, Jysk, Idea Bank sau Adidas.

Departamentul de evaluare al JLL, coordonat de Cătălin Jaloba, a înregistrat o creștere cu 30% a portofoliului de proprietăți față de anul trecut, printre clienții JLL pe acest segment numărându-se fonduri de investiții, bănci și dezvoltatori. Creșterea are la bază atât cererea din partea clienților existenți, cât și atragerea unora noi, aceștia solicitând evaluările în vederea obținerii de finanțare, pentru raportările financiare, studii de fezabilitate și pentru active neperformante.

JLL intenționează să extindă serviciile de evaluare și pentru proprietarii de hoteluri și de afaceri în domeniul agricol.

Departamentul de property management al JLL, coordonat de Laura Niculescu, s-a axat pe consolidarea relației cu proprietarii și chiriașii și pe creșterea calității serviciilor oferite, diversificând serviciile oferite proprietarilor de imobile aflate în administrare. Împreună cu departamentele de închirieri, departamentul de property management a contribuit la creșterea gradul de ocupare al proprietăților. În prezent, departamentul adminstrează 13 proprietăți comerciale totalizând peste 200.000 mp, din care 56.000 mp retail, 58.000 birouri și 86.000 mp proprietăți industriale.

Un departament în plină expansiune este și cel de servicii de project management și development, condus de Paul Heroiu, care în acest an a câștigat un contract important, o clădire de birouri în zona Barbu-Văcărescu, dezvoltată de GlobalWorth. Pentru acest proiect JLL este implicată în tot procesul de dezvoltare, de la alegerea contractorului principal până la livrarea finală a clădirii.

”2015 a fost un an plin de succes pentru JLL România. Nu numai că ne-am păstrat poziția de lider ca și consultant strategic în domeniul imobiliar, dar am și participat la un număr important de tranzacții de închiriere și  de vânzare sau cumpărare de proprietăți imobiliare, pe toate segmentele de piață. Sunt foarte optimist în ceea ce privește anul viitor – indicatorii pieței imobiliare arată foarte promițător, și toate liniile noastre de business pare că vor fi foarte ocupate în 2016. Am reușit să dezvoltăm o echipă experimentată care lucrează foarte bine împreună și care oferă servicii de cea mai bună calitate pentru toți clienții noștri, într-o piață românească foarte competitivă”, a declarat Andrew Peirson, Managing Director – SEE & Romania JLL. 

21 December 2015