Ca urmare a incendiilor de vegetatie care au avut loc zilele trecute in zona Lacului Vacaresti, Primarul General, Gabriela Firea, a dispus mai multe de masuri care au ca scop prevenirea unor astfel de situatii in viitor. 

40568-parcul_vacaresti.jpg„Am cerut Politiei Locale a Municipiului Bucuresti sa monitorizeze in permanenta Parcul Natural Vacaresti” care a fost declarat de curand arie naturala protejata. Prioritatea noastra este in prezent atat protejarea acestui spatiu unic in Bucuresti, dar si siguranta cetatenilor care locuiesc in apropierea Lacului Vacaresti”, a declarat Primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Astfel, Primaria Municipiului Bucuresti, prin Politia Locala a Municipiului Bucuresti, a amplastat pe unul din cele mai inalte imobile din zona o camera video care permite monitorizarea intregii arii, astfel incat sa poata fi identificate rapid eventualele focare de incendiu sau posibilele fapte antisociale. 

Totodata, politistii locali din cadrul Serviciului Control, Salubritate si Serviciul Ordine si Liniste Publica, sprijiniti de unitati din cadrul Patrulei Calare si de politistii locali ai Politiei Locale Sector 4, au efectuat, in zona Lacului Vacaresti, actiuni care au ca scop respectarea normelor de salubrizare si igienizare, precum si depistarea faptelor antisociale. 

Primarul General a mai adaugat ca Municipalitatea, impreuna cu Asociatia Vacaresti si alte institutii din domeniul cercetarii doresc sa isi depuna candidatura pentru administrarea „Parcului Natural Vacaresti” cu respectarea conditiilor din Ordonanta de Urgenta nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, aprobata prin Legea nr.49/2011.  

Reamintim ca Primaria Municipiului Bucuresti a sustinut declararea zonei ca arie naturala protejata si a intreprins toate demersurile necesare, prin emiterea HCGMB nr.104/28.05.2015 pentru avizarea suprafetei administrative care urma sa faca parte din aria naturala protejata Parcul Natural Vacaresti.

Demersul Primariei Municipiului Bucuresti a avut in vedere si amenintarile la adresa biodiversitatii cu riscul degradarii ireversibile a capitalului natural.

 

14 July 2016