Banca poate ceda creditul unui client eligibil, daca beneficiarul initial nu-si plateste ratele.


Pentru a preveni executarea garantiilor acordate de stat, bancile vor putea identifica un client eligibil care sa preia ratele si creditul beneficiarului initial al Programului Prima Casa, daca acesta nu mai poate achita ratele si nu-si poate duce la bun sfarsit contractul de credit semnat cu banca.

Ordonanta de Urgenta nr. 30/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului „Prima casa" a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 243, din 16 aprilie 2010.

Acest nou act normativ ne ofera lamuriri cu privire la definitia beneficiarilor programului, astfel incat sa rezulte, faptul ca toti cei care, pana la data solicitarii creditului in cadrul programului "Prima Casa", nu au detinut niciodata impreuna cu sotul sau sotia o locuinta, sa poata beneficia de credite garantate in cadrul programului.

Totodata, pentru a preveni si preintampina executarea garantiilor acordate de stat, banca va avea dreptul sa identifice un client eligibil care sa preia ratele si creditul. In acest fel, pot beneficia de avantajele acestui program si persoanele care au detinut proprietati in cota parte, dar nu impreuna cu sotul sau sotia.

De asemenea, OUG nr. 30/2010 vizeaza introducerea unor reglementari necesare pentru inscrierea in cartea funciara a garantiilor pentru constructia de locuinte in cadrul programului, atat in regim individual, cat si in sistem asociativ, dupa cum urmeaza:
a) un drept de ipoteca legala de rangul I in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, pe toata durata garantiei, cu notarea interdictiei de instrainare a locuintei si a terenului pe o perioada de 5 ani, precum si a interdictiei de grevare a acestora cu orice alte sarcini, cu exceptia celei prevazute la lit. b), pe toata durata garantiei;
b) un drept de ipoteca legala de rangul II in favoarea bancii finantatoare, pe toata durata garantiei.

In acelasi timp, OUG nr. 30/2010 elimina cerinta privind asigurarea spatiului minim de locuit pentru beneficiarul care nu si-a respectat obligatia de plata a ratelor restante si pentru care statul a efectuat plata valorii de executare a garantiei.

Buletin informativ oferit de UNAI in parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice Aplicate in Drept Intern, Comunitar si International
(www.stiintejuridice.ro)

19 April 2010