Varşovia – 15 februarie 2011 – ProLogis (NYSE: PLD), lider mondial în furnizarea de spaţii de distribuţie, a anunţat astăzi un rezumat al rezultatelor companiei pe 2010, pentru piaţa spaţiilor industriale din Polonia şi regiunea Europei Centrale şi de Est. ProLogis a semnat contracte de închiriere pentru mai bine de un milion de metri pătraţi de spaţii în întreaga regiune, dintre care peste 61% numai în Polonia. ProLogis nu a mai închiriat până acum atât de multe spaţii în Polonia şi în regiune în doar un an. Acesta este un rezultat record în istoria companiei din ultimii treisprezece ani!

16466-prologis_park_poznan.jpgPROLOGIS ÎN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST

ProLogis este lider în furnizarea de spaţii de distribuţie în Europa Centrală şi de Est şi oferă peste 3,7 milioane de metri pătraţi de spaţii în 40 de parcuri. Operaţiunile sale de pe 5 pieţe regionale – Cehia, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria – sunt coordonate de la sediul central al companiei din Varşovia.

Potrivit unei strategii adoptate la începutul lui 2009, ProLogis s-a concentrat în principal pe închirierea spaţiilor de depozitare existente dar şi pe prelungirea contractelor de închirierii cu clienţii actuali.

Tranzacţiile de închiriere ale ProLogs în Europa Centrală şi de Est

Anul trecut, ProLogis a închiriat peste un milion de metri pătraţi, reprezentând o cotă de piaţă de peste 40% în regiune, din punctul de vedere al dimensiunii tranzacţiilor finalizate în 2010. Au fost încheiate contracte noi pentru o suprafaţă totală de 488.300 metri pătrați de spaţii de depozite şi birouri. Compania a reînnoit de asemenea contractele de închiriere pentru 582.700 metri pătrați în total.

La sfârşitul anului, numai 8.000 de metri pătraţi erau disponibili pentru închiriere în portofoliul ProLogis din Slovacia. În Cehia, cererea de spaţii industriale aflată într-o creştere dinamică a dus la diminuarea spaţiilor disponibile în portofoliul ProLogis cu peste 55% comparativ cu 2009. Tot în Cehia, compania a semnat contracte pentru dezvoltarea unui centru la cheie de 22.350 metri pătrați pentru Globus, unul din cei mai mari operatori de hypermarket-uri din Cehia. Această dezvoltare va servi drept hub al Globus pentru Cehia pentru sistemele logistice cu temperatură controlată.

“În Europa Centrală şi de Est, cererea s-a concentrat în principal pe Polonia şi Cehia”, - a spus Ben Bannatyne, Managing Director ProLogis Europa Centrală şi de Est - “61% din toate contractele noastre de închiriere semnate în Europa Centrală şi de Est au fost în Polonia. Acest rezultat se datorează specialiştilor noştri şi partenerilor noştri de afaceri, care au reuşit să satisfacă nevoile şi celor mai exigenţi clienţi”.

PROLOGIS ÎN POLONIA

Cu un portofoliu de peste 2,1 milioane de metri pătraţi de spaţii localizate în 105 clădiri din 25 de parcuri de distribuţie, reprezentând o cotă de piaţă de 33%, ProLogis este lider în furnizarea de spaţii de depozitare în Polonia. În prezent, ProLogis este unul dintre puţinii furnizori de spaţii de distribuţie din Polonia care le pot oferi clienţilor spaţii industriale spre închiriere imediată.

Tranzacţiile de închiriere ale ProLogs în Polonia

Anul trecut, ProLogis a semnat în Polonia contracte de închiriere pentru mai bine de 656.000 metri pătrați de depozite moderne, reprezentând o creştere de 114% a suprafeţei închiriate comparativ cu 2009. Această activitate a asigurat pentru ProLogis o cotă de 45% din punct de vedere al dimensiunii tuturor tranzacţiilor finalizate în 2010[1].

Noile contracte, totalizând 275.400 metri pătrați, au reprezentat 42% din toate contractele încheiate anul trecut pe piaţă. În plus, ProLogis a prelungit contractele de închiriere existente pentru peste 380.800 metri pătrați.

În 2010, parcurile ProLogis Janki, Piotrków II şi Wrocław IV au fost închiriate în totalitate. În plus, noile proiecte dezvoltate ProLogis Park Rawa şi ProLogis Park Chorzów (a treia fază a proiectului de investiţie) şi-au câştigat primii clienţii dar şi clienţi ulteriori. Centrele de distribuţie ale ProLogis din Poznań, Sochaczew şi Będzin mai au disponibile spre închiriere doar unităţi individuale.

“Suntem foarte mândri de aceste rezultate și de reconfirmarea poziției de lider de piață” – spune Bartosz Mierzwiak, market officer ProLogis Polonia. “Încrederea crescută pe care ne-au arătat-o clienții noștri, care nu doar au prelungit contractele de închiriere, ci mai mult, și-au extins operațiunile în parcurile noastre, este încă o dovadă că Polonia este o piață cheie și o țară cu una dintre cele mai dinamice creșteri din Europa”.

PROLOGIS – UN EXPERT AL PIEŢEI

Anul trecut, ProLogis a publicat trei rapoarte de cercetare:

·         “Raportul privind responsabilitatea corporativă” – al patrulea raport anual global care conţine informaţii despre politica de protecţie a mediului, politica de dezvolare durabilă, managementul amprentei de carbon, proiectele de energii regenerabile, eficienţa energetică a spaţiilor, responsabilitatea socială, etica şi guvernanţa în 2009;

·         “Evaluarea dezvoltării durabile: calibrarea eficienţei energetice a depozitelor europene” – un document care conţine o analiză aprofundată a iniţiativelor legislative europene, menite să sporească importanţa rating-urilor EPC şi să asigure utilizarea unor clădiri mai eficiente din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de dioxid de carbon în parcurile de distribuţie din Europa;

·         “Semne de relansare” – un raport cu privire la starea pieţelor imobiliare din Europa, pe baza unor date statistice din piaţă şi a opiniilor experţilor din sector. Analiza a prezentat pieţele industriale din Marea Britanie dar şi din Europa de Nord, de Sud şi Centrală în prima jumătate a lui 2010.

COMUNITATEA PROLOGIS

Cinci noi membri, profesioniști deosebit de experimentaţi în relaţiile cu clienţii, s-au alăturat echipei ProLogis în Europa Centrală şi de Est. În plus, compania a fost aleasă angajator preferat în sectorul Transporturilor şi Logisticii în Polonia în 2010, într-un clasament realizat de Antal International.

În plus, au fost declaraţi noii câştigători ai ProLogis pentru competiţia Best, organizată în ultimii cinci ani împreună cu Şcoala Superioară de Logistică (WSL) şi Institutul de Logistică şi Depozite din Poznań. Autorul celei mai bune teze de licenţă a fost Tomasz Chmielecki, iar cea mai bună teză de masterat a fost elaborată de Żaneta Pruska. Titlul absolvent WSL de Top 2009/2010 a revenit Tamarei Mądra. Fiecare câştigător din competiţia ProLogis a primit suma de 4.000 PLN şi o diplomă.

Anul trecut, ProLogis a implementat un program de voluntariat în Europa Centrală şi de Est, în calitatea sa de companie responsabilă social, dar mai ales prin acțiunile de voluntariat ale angajaților săi. În Polonia, 21 de angajaţi au renovat sălile de terapie ale Centrului pentru Copii şi Adulţi cu Autism, permiţând unui număr de 300 de pacienţi ai Fundaţiei SYNAPSIS să revină la orele de terapie. În Ungaria, ProLogis a furnizat un depozit şi a participat la o activitate de strângere de produse alimentare pentru Ziua Mondială a Hranei, iar în Cehia, pe lângă realizarea unei donaţii, angajaţii au renovat o şcoală pentru copiii cu dizabilităţi. În Slovacia, un grup de voluntari ProLogis au contribuit la organizarea şi promovarea unui concert caritabil pentru sprijinirea centrelor pentru copii.

PLANURILE ŞI PREVIZIUNILE DE PIAŢĂ ALE PROLOGIS PENTRU 2011

“Avantajul nostru absolut este că avem spaţii de distribuţie disponibile pentru închiriere şi utilizare imediate, indiferent de dimensiunea de care are nevoie clientul. Dacă un client caută un depozit şi nu poate sau nu doreşte să aştepte un spaţiu la cheie, personalizat (BTS – build-to-suit), oferta ProLogis este cea mai bună soluţie”, a declarat Bartosz Mierzwiak, market officer ProLogis pentru Polonia. – “In 2011, intenţionăm să ne concentrăm pe închirierea spaţiilor de depozite rămase disponibile dar şi pe prelungirea contractelor de închiriere cu clienţii existenţi. Piaţa industrială din Polonia şi din regiune va continua să se concentreze pe oferta build-to-suit, fiind livrate doar câteva spaţii speculative. Ne propunem să țintim și oportunități de pre-închitiere dar şi alte modalităţi de a ne monetiza activele funciare.

„Previziunile economice optimiste pentru Europa Centrală şi de Est ne permit să presupunem că piaţa spaţiilor moderne de distribuţie va creşte în 2011”, spune Ben Bannatyne, Managing Director ProLogis pentru Europa Centrală şi de Est– “Aşa cum stau lucrurile acum, cererea va fi generată în principal de companiile din sectorul logistic, dar şi de companiile producătoare şi de retailerii aflaţi în creştere. Trebuie menţionat că datorită scăderii stocului de spaţii de depozite disponibile, anul acesta poate fi ultima ocazie pentru clienţi să beneficieze de spaţii industriale cu chirii relativ reduse”.

Despre ProLogis

ProLogis este lider mondial în furnizarea de spaţii de distribuţie, cu peste 40 de milioane de metri pătraţi de spaţii industriale deţinute în proprietate sau în administrare în America de Nord, Europa şi Asia. Compania îşi închiriază spaţiile industriale unui număr de peste 3.800 de clienţi, care includ producători, retaileri, companii de transport, furnizori terţi de servicii logistice şi alte companii cu nevoi de distribuţie la scară largă. Pentru informaţii suplimentare despre companie, vă rugăm vizitaţi http://www.prologis.com

ProLogis pe Twitter: http://twitter.com/ProLogis

[1] *Potrivit datelor comunicate de CB Richard Ellis, februarie 2011

15 February 2011