In februarie, Confederatia Europeana a Agentilor Imobiliari (CEI - a carei membru este si ARAI -  Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare) , a anuntat definitivarea si lansarea oficiala a Standardului European EN 15733 - SERVICII ALE AGENTILOR IMOBILIARI – CERINTE PENTRU ACTIVITATEA DE PRESTARE A SERVICIILOR AGENTILOR IMOBILIARI.

In total, 31 de tari au contribuit la realizarea acestui Standard. La initiativa CEI, incepand din anul 2005, sub conducerea Comitetului European pentru Standardizare (CEN) au lucrat specialisti ai  institutiilor nationale de standardizare  si reprezentanti ai asociatiilor nationale ale agentilor imobiliari. Din partea Romaniei a participat  ASRO (Asociatia Romana de Standardizare) – la initiativa ARAI (Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare).

Standardul , elaborat oficial doar in Engleza, Franceza si Germana urmeaza a fi tradus oficial si de catre Comitetul Tehnic ASRO – dupa care va deveni Standard Romanesc.

Acest standard va umple un gol in intelegerea activitatii imobiliare, si va fi util atat pentru consumatori cat si pentru agentii imobiliari care vor dispune acum de un suport  consistent de reguli pe care sa se bazeze in relatiile lor profesionale. Consumatorii  din intreaga Europa pot folosi acest standard ca punct de referinta cand angajeaza serviciile unui agent imobiliar.

Standardul contine reguli pentru relatiile dintre brokeri si clientii lor si reglementeaza continutul contractelor imobiliare, informatia ce va fi primita de catre agent de la client, cat si obligatiile generale dintre parti.

EN 15733  reprezinta  inceputul activitatii de  standardizare a  serviciilor agentilor imobiliari in intreaga Europa. Este o realizare extraordinara ca tarile cu un statut foarte evoluat pentru profesia de agent imobiliar si tarile fara niciun fel de reglementari legale referitoare la domeniul imobiliar au reusit cu succes sa cada de accord asupra acestui Standard European.

ARAI – Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare va depune in continuare toate eforturile pentru implementarea acestui Standard in Romania , pentru  ridicarea calitatii activitatii agentilor imobiliari.

11 March 2010