Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) susține demersul Asociației Europene a Producătorilor de Polistiren Expandat (EUMEPS – European Manufacturers of Expanded Polystyrene) de a utiliza o denumire comună a polistirenului expandat ingnifugat, cunoscut momentan ca EPS, și anume airpop.

37897-airpop-poster.jpgPolistirenul expandat este cunoscut de la descoperirea sa în 1839 sub multiple denumiri în țările din Europa, respectiv EPS, stiropor, styrofoam, etc. De aceea, producătorii europeni de polistiren expandat au inițiat o campanie comună ce are ca scop sublinierea valorii acestui material extrem de util, precum și introducerea unui nume european comun pentru EPS – airpop.

“De ce avem nevoie de un nume nou pentru un material cunoscut deja la nivel internațional ca EPS? Noua denumire, airpop,  face referire  la principala componentă a acestuia – aerul. Polistirenul expandat conține în proporție de 98% aer, iar această caracteristică trebuie cunoscută de toți beneficiarii. Chiar daca în România utilizarea acestui material este preponderentă în mediul construcțiilor, polistirenul expandat are o incidență mult mai mare în viața noastră. De la căștile de protecție pentru copilul care merge pe bicicletă sau adultul care schiază și până la recipientul din care mâncăm înghețată, toate acestea reprezintă situații în care folosim 98% aer în compoziția termoizolației  pentru propriul confort. ROMEPS se alatură inițiativei EUMEPS de a promova noua denumire internațională și de a face cunoscute avantajele airpop”, a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

Aerul din polistirenul expandat oferă construcții și izolare durabile la prețuri accesibile. Acesta contribuie la reducerea emisiilor de CO2, fiind cel mai important element în procesul de energy saving și,  totodată, este 100% reciclabil.

La nivel internațional, airpop este utilizat într-o gamă largă de aplicații, atât individuale, cât și industriale. De exemplu, airpop este utilizat pentru o serie de echipamente de protecție, atât a diverselor aparate, cât și ale corpului uman (la căștile de protecție, scaunele auto pentru copii, etc.).

De asemenea, polistirenul expandat este folosit pentru transportarea în condiții optime a alimentelor și a produselor fragile.

Denumirea airpop a fost deja adoptată în peste 42 de țări din întreaga lume, printre care Statele Unite ale Americii, India, Japonia, Africa de Sud, Australia și aproximativ 30 de țări din Europa.

Asociația Europeană a Producătorilor de Polistiren Expandat a început o campanie de promovare a noii denumiri a polistirenului, airpop. Mai multe informații sunt disponibile pe siteul companiei.

La baza acestei inițiative stau o serie de date îngrijorătoare din punct de vedere al reciclării. Astfel, conform informațiilor publicate de EUMEPS, în întreaga lume se produc anual peste 250 de milioane de tone de plastic, lucru care generează probleme majore de reciclare în multe țări. Acest lucru are un impact negativ și asupra polistirenului expandat, deoarece 66% dintre consumatorii europeni familiarizați cu acest material îl consideră o formă de plastic, nociv pentru mediul înconjurător. Conform sondajului realizat de EUMEPS, aproape o treime dintre consumatori și-au exprimat îngrijorarea privind folosirea polistirenului, însă foarte puțini sunt conștienți de avantajele utilizării acestuia în construcții sau alte domenii, precum și de posibilitățile de reciclare ale acestuia.

Despre ROMEPS:

Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a fost înființată în anul 2004, din 2011 activând sub această denumire. Asociația își propune să promoveze pe piața din România un standard de calitate pentru producătorii de polistiren și să vegheze la respectarea reglementărilor. ROMEPS are, în prezent, 13 membri, dintre care 4 membri fondatori (Arcon, Austrotherm, Hirsh Porozell, Swisspor), 7 membri asociați (Congips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Euroconf Impex, Mecatronics) și 2 membri de onoare (Plastics Europe și Isopor).

6 August 2015