SANEX S.A., parte a grupului Lasselsberger, principalul producător de plăci ceramice din România, finalizează, la aproape 10 luni de la demararea lucrărilor, noua infrastructură din cadrul unității de producție din Cluj-Napoca, în incinta căreia se regăsește un nou atomizor performant ce permite îmbunătățirea performanței ecologice a companiei și creșterea competitivității producției.

40082-sanex.jpgAchiziția și implementarea noului echipament fac parte din proiectul „Greener production and management processes in the ceramic tiles industry in Romania – Green industry – Romania” („Responsabilitatea față de mediu în producție și managementul proceselor în industria de plăci ceramice din România - Industrie Verde – România”), proiect co-finanțat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanțare Inovare Verde în Industria din România.

Potrivit companiei, valoarea totală a proiectului s-a ridicat la aprox. 1,9 milioane Euro, din care asistența financiară nerambursabilă contractata, 690.000 Euro. Pe parcursul primelor patru luni de lucrări, compania s-a axat pe construirea infrastructurii necesare montării utilajului și a fundației ce suportă clădirea care îl adăpostește, ultimele șase luni din proiect fiind alocate montării efective a corpului atomizorului, precum și construcției clădirii care îl înconjoară, structura acesteia atingând o înălțime de aproximativ 25 metri.

„Suntem mândri de faptul că, odată cu finalizarea acestui proiect de anvergură, SANEX devine unul dintre producatorii locali care adoptă și sprijină un model de business ecologic și responsabil”, a declarat Peter Molnar, Director General al SANEX S.A.

Reprezentantul companiei a declarat, de asemenea, că, datorită noului atomizor, consumul de gaze naturale în procesul de uscare prin pulverizare va fi redus cu până la 18%, în timp ce capacitatea de uscare se va majora cu 40%. Astfel, va crește eficiența resurselor și se diminuează amprenta ecologică.

De asemenea, prin acest proiect, SANEX S.A urmărește și creșterea gradului de conștientizare a problemelor legate de mediu și calitate în rândul angajaților și vizează, pe termen lung, sustenabilitatea financiară,  de mediu și socială a companiei.   

###

Depre SANEX S.A.

SANEX S.A. este cunoscută în România de peste 45 ani ca producătorul de plăci ceramice, (faianță, gresie și decoruri) cu o evoluție stabilă în piața de profil.

Integrarea în anul 2004 în portofoliul grupului austriac LASSELSBERGER, unul dintre cei mai mari producători de plăci ceramice din Europa, a adus societății SANEX S.A. un aport semnificativ de know-how și o orientare mai accentuată spre cercetare și inovare, pentru alinierea la tendințele internaționale.

###

Despre Programul Inovare Verde în Industria din România și Innovation Norway

Programul Inovare Verde în Industrie este un program de dezvoltare a afacerilor cu scopul de a crește competitivitatea întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovare verde și antreprenoriat verde. Programul Inovare Verde în Industria din România este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deținută de Ministerul Norvegian al Comerțului și Industriei și de municipalitățile județene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare și dezvoltare a întreprinderilor și a industriei norvegiene. În România, Innovation Norway are un birou de proiecte situat la Ambasada Regală a Norvegiei la București și este Operator de Program pentru două din programele incluse în Granturile Norvegiene și SEE 2009 - 2014. Pentru mai multe informații despre program, vă rugăm să vizitați site-ul dedicat programului: www.norwaygrants-greeninnovation.no.

Context: Prin Acordul pentru Spațiul Economic European (SEE), trei state non‐membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda și Liechtenstein, fac parte din Piața Internă Europeană și contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe precum Granturile SEE și cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97% din suma totală. Granturile SEE și norvegiene sunt de asemenea menite să consolideze relațiile bilaterale dintre Norvegia și România. Pentru detalii suplimentare despre Granturile SEE și cele norvegiene, vă rugăm să vizitați www.norvegia.ro, www.norwaygrants.ro și www.eeagrants.org .

###

28 April 2016