Spațiile de birouri sunt în curs de adaptare la cerințele generației Y

Publicat: | Numar afişări: 1312

colliersDescarca ...CEE-Office-Real-Estate-Compass-18 O treime din profesioniștii din Europa Centrală și de Est (ECE) – Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria – consideră că locul lor de muncă se va schimba în următorii 2-3 ani, conform unui nou raport realizat de Colliers International și firma internațională de avocatură CMS. Raportul Is your Workplace Millennial-ready? analizează natura schimbătoare a locului de muncă din ECE și include un sondaj la care au participat peste 72 de profesioniști din regiune.


Echilibrul între viața profesională și cea personală – cheia satisfacției la locul de muncă

Aproximativ 77% dintre respondenți au considerat echilibrul între viața profesională și cea personală drept factorul cel mai important în alegerea unui loc de muncă, în timp ce salariile, oportunitățile de dezvoltare a leadership-ului și locația – ultima considerată ca fiind foarte importantă, cu 58% din răspunsuri – reprezintă împreună cheia satisfacției la locul de muncă. Proiectarea birourilor și facilitățile au fost mai puțin importante – doar 37% dintre respondenți au spus că acești factori au fost foarte importanți – în timp ce doar 18% au considerat durabilitatea unui birou și certificările verzi ca fiind o caracteristică semnificativă a unui birou modern.

“Spațiile de tip co-working s-au dovedit a fi populare în rândul respondenților, în special a celor din orașele-capitală. Peste un sfert dintre cei chestionați au fost întru totul de acord că desfășurarea activității într-un spațiu de tip co-working / flexibil este foarte eficientă, iar 40% doar de acord. În funcție de repartizarea geografică, 36% din respondenții localizați în centrul orașelor-capitală au fost puternic de acord cu spațiile de tip co-working, în timp ce doar 4% nu au fost de acord”, a declarat Mark Robinson, specialist cercetare pentru regiunea ECE, Colliers International.

Modul de lucru de tip agil, inclusiv munca de acasă, câștigă teren în întreaga regiune. 49% dintre profesioniști au declarat că s-au bazat pe un mod de lucru agil cel puțin o parte din timp, iar 57% au indicat același lucru pentru munca de acasă. Cei care fac parte din boardul unei organizații și, în special, seniorii au aplicat cel mai des acest mod de lucru, fapt ce indică posibilitatea ca acesta să devină o practică obișnuită pentru generația milenialilor din ECE.

Cum va afecta tehnologia biroul viitorului?

Progresele tehnologice, inclusiv utilizarea inteligenței artificiale și introducerea soluțiilor de tip "smart office", vor continua să reprezinte oportunități și provocări pentru angajați și firmele pentru care lucrează.
În ceea ce privește introducerea tehnologiei care monitorizează localizarea angajaților în birou, doar 4% dintre respondenții ECE au fost foarte mulțumiți de idee, în timp ce 65% nu au fost de acord cu acest concept, iar dintre aceștia din urmă 44% au manifestat un dezacord total. Acest lucru este în contrast cu opiniile din Marea Britanie, unde 65% dintre angajați s-au declarat mulțumiți de această tehnologie de urmărire.
Cu toate acestea, au existat viziuni similare în ambele regiuni. La întrebarea dacă inteligența artificială ar afecta rolurile lor în viitor, 65% dintre profesioniștii din ECE și 55% din Marea Britanie nu au fost deloc îngrijorați.

Siguranța locului de muncă devine din ce în ce mai importantă

Evenimentele și crizele geopolitice recente au schimbat modul în care milenialii se raportează la idea de siguranță a locului de muncă. Potrivit studiului Deloitte din 2018 - First Steps into the Labour Market – care examinează așteptările generației Y din regiunea ECE de la locul de muncă – majoritatea acestora atribuie o valoare mai mare unui loc de muncă ce presupune un program full-time, fiind mai puțin dispuși să îl schimbe. De asemenea, același studiu arată că flexibilitatea din punctul de vedere al timpului de lucru, opțiunilor de carieră, sistemelor de instruire și evaluare, precum și al codului vestimentar, este esențială pentru acest grup.

Consecințe pentru piața de birouri din ECE

Toate aceste transformări vor afecta sectorul de birouri din ECE. Chiriașii vor căuta aranjamente de închiriere mai flexibile, poate chiar pe durate mai scurte, cu toate că economiile puternice din regiune au observat scăderea ratelor de neocupare și revenirea puterii de negociere către proprietari. Aceste tendințe pot determina dezvoltatorii și proprietarii să ia în considerare noi soluții de co-working pentru clădirile lor; aceștia ar putea, totodată, să abordeze mai des reconversiile de clădiri care au o amplasare mai bună.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Adina Harabagiu
Associate, Marketing
Email: adina.harabagiu@colliers.com
Telefon: +40 752 845 634

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comunicatele de presa de la aceasta rubrica sunt oferite redactiei IMOPEDIA.ro spre publicare.

Daca doriti si Dvs sa publicati un comunicat de interes imobiliar, puteti contacta departamentul MEDIA:

contact: dep Media
tel fix: 021/318.25.45
e-mail: media@imopedia.ro

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite articole
Cele mai comentate articole

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video