Piața imobiliară este în creștere la nivel european, tot mai multe persoane optând pentru o investiție într-o proprietate. Astfel, potrivit unei analize realizate în țările din Europa de către  RE/MAX Europe, 80% dintre proaspeții proprietari de apartamente și case la nivel european consideră că au luat decizia cea mai bună.

40365-remax_satisfaction-with-choice.jpgÎn cadrul studiului, consultanții RE/MAX au chestionat persoane cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani în legătură cu procesul achiziționării proprietăților – care sunt cele mai importante aspecte care contează în luarea deciziei finale, dar mai ales cât de mulțumiți sunt de alegerea făcută.

Rezultatul a fost că 80% dintre europeni sunt siguri că au luat decizia potrivită și sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de noua lor locuință, indiferent de vârstă. Studiul a mai arătat că, deși Austria și Elveția conduc clasamentul, fiind țările cu cel mai mare grad de mulțumire în ceea ce privește locuința achiziționată recent, nu sunt diferențe majore între țările luate în calcul.

În clasamentul pe țări, rezultatele studiului arată că pe primele 5 locuri se situează Austria, Elveția, Suedia, Olanda și Marea Britanie, state în care majoritatea celor care au cumpărat recent o locuință se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de alegerea făcută.

În top urmează proaspeții proprietari din Finlanda, Portugalia, Germania, Slovacia și Turcia, care s-au declarat mulțumiți de noua locuință în proporție de 34 % – 41 %.

Ultimele țări clasate în topul realizat de RE/MAX sunt Grecia, Cehia, Italia, Polonia, Franța și Spania, ai căror cetățeni s-au declarat mulțumiți doar în proporție de 30%-32%.

În România, 3 din 10 români sunt mulțumiți în totalitate de locuința recent achiziționată, potrivit informațiilor RE/MAX, cei mai mulți fiind nemulțumiți de diverse aspecte, precum distanța față de centrul orașul, lipsa unui parc în apropiere, lipsa locurilor de parcare suficiente în jurul blocului respectiv sau lipsa unei guri de metrou.

”Față de media Europei, în România noii proprietari de locuințe sunt în special tineri, programul guvernamental Prima Casă având o contribuție semnificativă în acest sens. Totuși, nu toți sunt pe deplin mulțumiți de alegerea făcută, majoritatea optând pentru o locuință în ansamblurile rezidențiale noi dezvoltate în zone mai îndepărtate de centrul orașului, doar pentru a se încadra în bugetul de care dispun”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Pe de altă parte, potrivit RE/MAX, în ceea ce privește durata procesului de achiziționare a locuinței, românii se situează la același nivel cu restul europenilor, dedicând căutărilor o perioadă de aproximativ două luni, timp în care vizionează în medie șapte apartamente sau case. 

# # #

 

Despre RE/MAX

RE/MAX este lider mondial în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înființată în 1973 în Denver, are astăzi peste 100.000 de agenți afiliați în birouri aflate în cca. 100 de țări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 33 de țări, cu peste 1.600 birouri și 15.000 de agenți, continuând să se extindă

9 June 2016