• În clasamentul chiriilor din centrele de afaceri, conduce zona de CENTRU-NORD, iar cea mai ieftină este SUDUL
• În topul chiriilor vilelor din Capitală conduce însă ULTRACENTRALUL, iar cea mai ieftină zonă este NORDUL

26014-grafic.jpgPe primul loc, în TOPUL CHIRIILOR PE ZONE, PENTRU SPAȚIILE DE BIROURI DIN CENTRELE DE AFACERI conduce zona de centru-nord, cu o chirie medie de 14,23 euro/mp/lună, urmată pe locul doi de zona ultracentrală, cu o chirie medie de 13,17 euro/mp/lună şi pe locul trei de zona de nord, cu o chirie medie de 11,74 euro/mp/lună. Locurile patru şi cinci sunt foarte apropiate ca nivel al chiriei: zona de est, cu un nivel mediu de 10,30 euro/mp/lună, zona de vest, cu o chirie medie de 10,19 euro/mp/lună.

„Această analiză ia în calcul toate cele 430 de centre de afaceri din Bucureşti, cuprinse în baza de date a ESOP, cea mai extinsă bază de date gestionată de un broker imobiliar, un eşantion mai mult decât reprezentativ. Chiriile de prezentare comportă o marjă de negociere cuprinsă între 8 şi 17%, în funcţie de amplasament, calitatea imobilului şi mărimea suprafeţei solicitate”, declară Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting.

Cele mai ieftine chirii din clădiri de afaceri se găsesc în Sud, în zone precum 13 Septembrie, Budapesta, Coşbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sării, Berceni, Tineretului, Olteniţei, Calea Văcăreşti, Mărăşeşti, Calea Rahovei.

Diferenţa între nivelul celor mai ieftine spaţii de birouri din centre de afaceri, din Sud şi al celor mai exclusiviste, din Centru –Nord este de circa 42,5%. Astfel, dacă o chirie medie în zona de sud este de 8,19 euro/mp/lună, în centru-nord chiria medie este de 14,23 euro/mp/lună.

ÎN TOPUL VILELOR, NORDUL ESTE CEL MAI IEFTIN

Dacă în centrele de afaceri, chiria medie din Nord (din zone precum Pipera, Băneasa, Aerogării, Bucureştii Noi, Chitila, Siseşti, Lacul Tei, Otopeni) se află pe locul trei în clasament, în cazul vilelor chiria medie este pe ultimul loc, adică al şaselea şi ca urmare este şi cea mai accesibilă.

“Preferinţele clienţilor pentru anumite zone şi anumite tipuri de imobile sunt cele care influenţează şi chiriile de prezentare. În Centru-Nord şi Nord se caută spaţii în business center, iar în Ultracentral în vile istorice. De exemplu, în ultimii cinci-şase ani, zona de centru-nord a fost căutată de mulţi chiriaşi care îşi doreau cu precădere spaţii de birouri în clădiri noi, aşa că şi chiria medie de prezentare pentru acest segment imobiliar s-a menţinut ridicată (14,23 euro/mp/lună). Chiar şi mai sus, în zona de nord, chiria medie la centrele de afaceri noi se păstrează la un nivel crescut, de 11,74 euro/mp/lună. În schimb vilele sunt mai puţin căutate în Nord, aşa că nivelul chiriei medii pe acest segment este de doar 7,41 euro/mp/lună, mai puţin chiar decât în Sud. Cele mai scumpe vile sunt cele din zona ultracentrală”, explică Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting.

ÎMPĂRȚIREA CAPITALEI PE ZONE UNDE EXISTĂ IMOBILE DE ÎNCHIRIAT

CENTRU NORD: Victoriei, Arcul de Triumf, Kiseleff, Aviatorilor, Charles de Gaulle, Nordului, ştefan cel Mare, Domenii, Floreasca, Herăstrău, Caşin, Dorobanţi, Barbu Văcărescu, Piaţa Presei Libere, Mihalache şi Primăverii

ULTRACENTRAL: Unirii, Universităţii, Dacia, Romană, Rosetti, Eminescu, Calea Victoriei, Icoanei şi Batiştei

NORD: Pipera, Băneasa, Aerogării, Bucureştii Noi, Chitila, Siseşti, Lacul Tei, Otopeni

EST: Moşilor, Ferdinand, Mântuleasa, Calea Calaraşilor, Iancului, Mihai Bravu, Vitan, Foişorul de Foc, Basarabia, Calea Văcăresti, Mihai Bravu, Obor, Pache Protopopescu, Rosetti, Vasile Lascăr, Alba Iulia, Camil Ressu, Colentina, Muncii

VEST: Cotroceni, ştirbei Voda, Cişmigiu, Plevnei, Mircea Vulcănescu, Gara de Nord, Grozăveşti,Militari, Bucureşti-Piteşti, Crângaşi, Drumul Taberei, Gara de Nord, Giuleşti, Izvor, Lujerului, Prelungirea Ghencea, Răzoare

SUD: 13 Septembrie, Budapesta, Coşbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sării, Berceni, Tineretului, Olteniţei, Calea Văcăreşti, Mărăşeşti, Calea Rahovei

DESPRE ESOP Consulting

ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari ce lucrează de 10 ani în piaţa birourilor. ESOP este lider pe segmentul închirierilor de birouri către companii medii, oferind soluţii atât start-up-urilor româneşti, cât şi reprezentanţelor străine care deschid filiale în Romania, dar şi companiilor medii şi mari care se află în expansiune sau doresc o optimizarea a costurilor cu chiria. ESOP Consulting poate oferi soluţii pentru orice tip de firmă, accesând cea mai mare bază de date în care se află 760 de centre de afaceri şi 1.940 de vile, adică peste două milioane mp de spaţii de birouri. ESOP a asistat de-a lungul timpului companii de talie medie şi mare care au tranzacţionat peste 200.000 mp de spaţii de birouri, printre companiile care şi-au relocat sediul de-a lungul timpului prin ESOP se numără: COSMOTE, ENEL, IPSOS Interactive Services, KONICA MINOLTA, MEGA IMAGE, SBS Broadcasting, LUGERA & MAKLER şi alţii.

 

13 August 2012