Activitatea de listări publice inițiale de la nivel global (IPO) a scăzut semnificativ în primul trimestru al anului 2016, cu un total de 167 de oferte publice care au atras 12,1 miliarde de USD, marcând cel mai scăzut nivel trimestrial înregistrat din 2009, cu o scădere de 39% a volumului și de 70% a capitalului total atras, față de aceeași perioadă a anului trecut, conform raportului trimestrial EY Global IPO Trends: 2016 1Q.

39778-ey_logo.jpgTemerile legate de perspectivele de creștere ale economiei globale, creșterea volatilității piețelor, prăbușirea prețului petrolului și turbulențele curente de pe piețele de capital au contribuit la acest debut lent al anului 2016.

Este de remarcat activitatea slabă din cele două Americi, din Asia – Pacific și EMIEA, total diferită față de trimestrele trecute, când slăbiciunile înregistrate de unele piețe au fost compensate de performanțele mai bune ale altor regiuni geografice.

Volatilitatea conduce la adoptarea unei strategii complexe din partea companiilor și la o abordare de tipul "așteptăm să vedem ce se întâmplă"

Cu oferte publice inițiale foarte sensibile la volatilitatea piețelor și un sentiment economic general negativ, primul trimestru 2016 a fost caracterizat de o atitudine de expectativă și de analiză a zonelor de business conexe, cu emitenți care așteaptă îmbunătățirea condițiilor de piață sau caută alternative la IPO, cum ar fi fuziunile și achizițiile, zonă care, deși e departe de performanțele fantastice din 2015, pare a fi în formă mai bună decât cea a IPO, cu un declin mai puțin abrupt al activității.

Această abordare "așteptăm să vedem ce se întâmplă" este evidențiată de prăbușirea, la nivel global, a ponderii ofertelor publice inițiale susținute de fondurile private de capital și de fondurile cu capital de risc (în scădere cu 80% în perioada T1 2015-T1 2016 după numărul de tranzacții). De asemenea, listările din tehnologie au scăzut față de T1 2015 (cu un procent global de 24% în T1 2016), în vreme ce în Statele Unite nu a existat nicio listare publică în acest sector în primul trimestru, firmele de tehnologie și investitorii în pre-listări așteptând o dată ulterioară pentru a-și da seama de valoarea companiei în care se fac investițiile de capital. În plus, scăderea de 70% a capitalului atras la nivel global în T1 2016 arată că dimensiunile tranzacțiilor sunt mai mici (dimensiunea medie a tranzacțiilor pe principalele piețe globale e mai mică cu 30% față de anul trecut), iar companiile au vândut un număr mai mic de acțiuni, în speranța unei oferte mai bune atunci când condițiile de piață se vor îmbunătăți.

Comentând pe tema pieței globale a IPO-urilor, Dr. Martin Steinbach, EY EMEIA IPO Leader, spune: "În timp ce activitatea IPO de la nivel global a avut parte de un start extrem de lent, fuziunile și achizițiile sunt mult mai active, iar capitalul privat pare să aibă un an aglomerat în față, oferind alternative care se aliniază strategiilor țintite pe mai multe domenii ale companiilor interesate. Probabil că nu a existat niciodată o perioadă mai interesantă sau mai provocatoare pentru a genera valoare.

"În climatul actual, atât companiile pregătite pentru IPO, cât și investitorii potențiali caută, de fapt, un refugiu în fața vremurilor economice sumbre și volatile, așteptând o îmbunătățire a perspectivelor. Acest fapt explică de ce au existat mai multe oferte amânate în primul trimestru al acestui an față de primul trimestru al anului trecut, de ce au scăzut dimensiunile tranzacțiilor și de ce sponsorii financiari trag de timp în vederea îmbunătățirii condițiilor de exit, fapt care întotdeauna indică cu certitudine faptul că acești sponsori cred că urmează vremuri mai bune."

Sponsorii financiari rămân un catalizator important al activității IPO în regiunea EMEIA

Capitalul atras a scăzut abrupt în regiunea EMEIA, cu 76% în T1 2016 (la un nivel de 4,7 miliarde USD) față de aceeași perioadă a anului trecut, în vreme ce numărul de tranzacții IPO a scăzut cu 43%, până la nivelul de 51 de tranzacții. Comparativ cu alte regiuni, IPO-urile sprijinite de fondurile private și cele cu capital de risc, deși au scăzut față de nivelurile din 2015, rămân un motor important de activitate și au reprezentat 33% din capitalul atras și 10% din volumul tranzacțiilor în primul trimestru, pe măsură ce piața continuă să beneficieze de pe urma stimulentelor monetare lansate cu ceva vreme în urmă de Banca Centrală Europeană (ECB).

London Main Market și AIM au fost principalele piețe din regiune pentru ofertele publice inițiale în T1 2016. Cele două piețe au concentrat 47% din listările de la nivel european și au găzduit două din cele mai mari cinci emisiuni la nivel global în 2016, ca urmare a faptului că afacerile bine evaluate, adesea sprijinite de fonduri private de capital, continuă să atragă interesul investitorilor și să furnizeze performanțe solide post-tranzacție.

Steinbach explică: "În pofida îmbunătățirii fundamentelor economice, regiunea EMEIA a trecut printr-un start dificil în 2016, fiind afectată de contagiunea volatilității de la nivel global. În orice caz, primul trimestru este întotdeauna cel mai lent și ne așteptăm ca sfârșitul sezonului de raportare să aducă o precipitare a activității în întreaga regiune. Este, de asemenea, posibil ca incertitudinile legate de referendumul din Marea Britanie legat de rămânerea în Uniunea Europeană să afecteze activitatea IPO până în trimestrul al treilea al acestui an."

Activitatea IPO de la nivel global se va îmbunătăți pe măsură ce înaintăm în an

39777-ipo.jpgExistă motive pentru care ne putem aștepta ca trimestrele care urmează să aducă o îmbunătățire a activității IPO. Din perspectivă economică, Rezervele Federale americane sunt așteptate să își modereze ratele dobânzilor, în timp ce ECB a lansat noi stimuli monetari la începutul lui martie. Și China și-a relaxat politica monetară printr-o reducere suplimentară a ratelor, și este de așteptat să reacționeze la încetinirea perspectivelor de creștere economică prin alte măsuri de sprijin. De asemenea, autoritățile chineze elaborează în prezent măsuri specifice de sprijinire a pieței IPO, inclusiv un regim de compensare menit să prevină fraudele în cazul IPO. Este dificil de estimat care va fi viitoarea traiectorie a prețului petrolului, însă semnele recente de stabilizare, chiar niveluri mai joase înregistrate, ar trebui să alimenteze sentimentul pozitiv al investitorilor.

Deși există multe riscuri potențiale și investitorii se confruntă cu o perspectivă incertă, zona IPO rămâne sănătoasă în mai multe regiuni geografice iar semnele de stabilizare din zona  economică și cea politică sunt în măsură să stimuleze o creștere a activității în trimestrele care urmează.

* * *

Despre date

Analizele incluse în acest comunicat de presă includ toate tranzacțiile listate până la data de 11 martie, precum și așteptările EY legate de tranzacțiile care se vor încheia până la sfârșitul acestei luni. Datele sunt furnizate de Dealogic până la 11 martie 2016. Activitatea IPO din ianuarie 2016 până în martie 2016 (de exemplu T1 2016 – până în ziua raportării) se bazează pe ofertele publice listate până la data de 11 martie și pe ofertele așteptate până la sfârșitul lunii martie 2016. Datele legate de fuziuni și achiziții sunt furnizate de Dealogic până la data de 16 martie 2016.

* * *

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajați în peste 700 de birouri din 150 de țări și venituri de aproximativ 28,7 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015. Rețeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piața serviciilor profesionale încă de la înființare, în anul 1992. Cei peste 650 angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, asistență în tranzacții și servicii de asistență în afaceri către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România este cel mai dorit angajator în România dintre companiile Big 4, conform studiilor Trendence și Catalyst. Pentru mai multe informații, vizitați pagina noastră de internet: www.ey.com.

23 March 2016