Poate că vremea a fost capricioasă, dar vacanța de 1 Mai este o tradiție pe care românii par să o respecte indiferent de condițiile meteo. Aceste câteva zile au fost o avanpremieră a cum va arăta acest sezon estival, și nu este deloc rău. Stațiunea Mamaia a fost plină ca în vârful sezonului, terasele au fost pline iar hotelurile ocupate aproape la maximum. Alți turiști însă, au preferat să caute distracția în Bulgaria, la preț mai mic. 

41427-mamaia.jpgAproape 40.000 de români și-au petrecut mini-vacanța de 1 mai la mare, ceea ce a făcut ca hotelurile din Mamaia să ajungă la un grad de ocupare de 80%. Pentru fiecare noapte de cazare, clienții au plătit sume cuprinse între 40 și 150 de euro, în funcție de cât de pretențios a fost locul în care au ales să stea. Terasele au fost pline, la fel și plajele, chiar dacă o parte din vacanță a fost frig și înnorat. Cei mai curajoși turiști chiar au încercat și apa mării. 

Telegondola a fost una dintre principalele atracții ale sejurului

Când nu erau la hotel, la restaurant sau în apă, turiștii s-au plimbat cu telegondola. Drept dovadă, numărul biletelor a crescut considerabil față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în acest an, în vacanța de 1 mai, s-au vânduti 3.500 de bilete, anul trecut s-au vândut doar 2.800. călătoria deasupra stațiunii costă 20 de lei.  Turiștii s-au bucurat de priveliște indiferent de oră, ba chiar și în ultimele momente petrecute la mare, în noaptea de 1 mai.

La Mamaia s-au organizat un festival gastronomic și un show auto în premieră

Pentru distracția turiștilot, în Mamaia s-au organizat pentru prima oară un festival gastronomic și un show auto, dar o bună parte dintre turiști au preferat să evite aglomerația din Mamaia și să meargă în celălalt pol al litoralului românesc: Vama Veche. Și această stațiune a funcționat cu motoarele turate la maximum. Iar o altă parte dintre turiști nu a oprit în Vamă, ci a mers mai departe, în Bulgaria, unde au pornit în căutarea unei vacanțe mai frumoase și mai ieftine decât în țară.  

Aglomerația a fost o constantă a acestei vacanțe, indiferent dacă ea s-a petrecut la mare sau la munte

Când sejurul s-a încheiat, turiștii au pornit spre casă fie cu trenul, fie cu mașina, dar în orice caz, în aglomerație. Trenurile care au plecat din Constanța și Mangalia au fost arhipline, iar pe șosele au fost cozi care păreau interminabile.  Acastă realitate a fost valabilă și pentru cei care au dat la schimb marea pe munte. Porțiunea dintre Predeal și bușteni a fost și ea blocată de mașini, la finalul vacanței de 1 Mai.

 

3 May 2017