ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
2003 a fost anul cresterii preturilor la case
    

Revista CAPITAL - 14.01.2004

              Peste tot in lume casele vechi sau noi s-au scumpit cu pana la 35%

             Englezii si australienii se plang ca preturile pentru locuinte sunt cu 15-17% mai mari intr-un singur an, in timp ce romanii si bulgarii nu se mai mira nici de o crestere cu 35%. Pretul caselor, noi sau vechi, a tinut prima pagina a ziarelor din Marea Britanie tot anul si a fost cap de buletin de stiri in fiecare luna. Intr-o tara atat de conservatoare si cu o economie atat de stabila, o crestere medie de 15,6% intr-un singur an (potrivit monitorizarii Nationwide) a dat foc pietei imobiliare. Dramatic a fost pentru locuitorii din unele zone - de exemplu din partea de nord a Angliei - unde scumpirea caselor a ajuns la 30% pe parcursul anului, in timp ce alti britanici au fost un pic mai norocosi (la periferia londoneza scumpirile au fost de doar 6-7%).


   In fiecare luna specialistii imobiliari din aceasta tara s-au intrebat pana unde mai pot sa creasca preturile si cat mai este pana la prabusirea acestora. Vazand insa ca nu este de glumit, au trecut la prognoze pe acelasi trend si anunta astazi si pentru 2004 un alt salt al preturilor, in medie de 9% pe tot anul, ceva mai temperat decat in 2003. Situatia pietei rezidentiale din Marea Britanie nu este unica, ci aproape generalizata pe toate continentele. In Statele Unite preturile au crescut al treilea an consecutiv. Specific pentru aceasta tara este faptul ca evolutia preturilor locuintelor vechi este monitorizata separat de cea a preturilor locuintelor noi. Astfel, in 2003, fata de 2002, preturile la casele second-hand s-au marit cu 8% si numai cu 3,7% la casele noi.

            O casa veche, medie ca finisaje, din Statele Unite costa 170.800 USD, in timp ce una noua, 194.500 USD. si pentru 2004, specialistii imobiliari americani estimeaza cresteri de preturi, mai mici la casele vechi, dar mai mari la cele noi (un procentaj de 4,6% pentru locuintele vechi si de 5,1% pentru cele noi). In Australia, preturile au crescut cu 17,6%, in timp ce in Franta si Italia au crescut, in medie, cu sub 5% pe parcursul intregului an. In Europa de Est pietele rezidentiale sunt si mai agitate. In ultimii trei ani, mii de developeri au inceput sa construiasca ansambluri rezidentiale cu pana la 400 unitati fiecare, mai ales in capitalele din zona, iar preturile la locuintele noi de lux s-au stabilizat la 800-1.300 euro/mp pentru Budapesta si au ajuns si la 2.000 euro/mp in Varsovia.

            La Bucuresti, potrivit raportului Colliers International, pentru o calitate medie-superioara a unei vile noi preturile variaza intre 700 si 1.500 USD/mp. In ceea ce priveste locuintele ieftine, adica apartamentele de bloc, mai noi sau mai vechi, in Romania nivelul mediu pentru o locuinta de doua camere a fost in 2003 de 13.000 USD, in timp ce in 2002 a fost de 10.000 USD. Spre compararatie, potrivit unui raport al Consiliului Europei, in 2002, croatii nu mai aveau locuinte mici cu preturi sub 60.000 USD, in Muntenegru nu mai existau sub 17.000 USD, iar in Macedonia sub 23.000 USD. Nici ungurii si polonezi nu mai pot cumpara o locuinta fara 30.000 euro in buzunar.

           Dezvoltarea creditului ipotecar in aceste zone, precum si subventiile pe care le acorda statul celor care cumpara prin credite ipotecare au dus sistematic la cresterea pietei rezidentiale. Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia se pregatesc pentru integrarea europeana din mai 2004, lucru care se rasfrange si asupra dinamicii investitiilor straine, si asupra legislatiei, pe care sunt obligati sa o adapteze celei a tarilor europene mult mai puternice. De exemplu, in Ungaria, faptul ca s-a anuntat ca din 2004 se va plati TVA de 25% la tranzactiile cu terenuri pentru constructie a dus la o adevarata isterie pe acest segment de piata in 2003.

           Este de asteptat ca toti cei care au cumparat sa construiasca masiv in acest an, iar investitorii care vor cumpara terenuri de acum incolo sa vanda viitoarele case la preturi mai mari. Specialistii imobiliari din aceste tari estimeaza ca, o data cu aderarea la UE, pe termen lung, pietele rezidentiale vor creste ca volum (numar de case noi si de tranzactii), dar pe termen scurt vor putea aparea fluctuatii ale preturilor de 10-20% anual, uneori in sus, alteori in jos.

           Casele la noi si la vecini

           Romania

         

14 January 2004