Tranzacţiile cu apartamente construite înainte de 1989 în cartierul bucureştean au depăşit, în ultimele două luni, nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

http://www.adevarul.ro/articole/2009-un-an-de-glorie-pentru-calea-rahovei.htmlProgramul „Prima Casă" a produs agitaţie printre cei care deţin apartamente în cartierul bucureştean. Proprietarii au obţinut sume cu 30% mai mari decât preţul pieţei.Pe Calea Rahovei e greu să găseşti apartamente noi.

Singurele blocuri care mai ies în evidenţă sunt cele devenite celebre după ce reprezentanţii locali au decis să le vopsească în urmă cu ceva timp, în mijlocul unei campanii electorale.

Dezvoltatorii au mers cu proiectele lor la oarecare dinstanţă de acest cartier, la ieşirea pe Şoseaua Alexandriei.

Lipsa ofertei pe segmentul de rezidenţial nou nu a coincis cu o stagnare a vânzărilor în această zonă, ba dimpotrivă. Acestea au crescut, în special în ultimele două luni, perioadă în care şi preţurile au reuşit uşor să atingă iar nivelul de anul trecut.

Cele mai mari apartamente

Anul acesta au fost tranzacţii, majoritatea vizând apartamentele. Cele mai vândute au fost garsonierele, urmate de apartamentele de două camere. Preţurile au cunoscut o evoluţie dictată de fenomenele din piaţă.

„Dacă la începutul acestui an un apartament cu două camere de 50 de metri pătraţi utili era vândut cu aproximativ 50.000 de euro, după lansarea programului «Prima Casă», acesta a ajuns să coste 65.000 de euro", spune Constantin Ciupitu, consilier imobiliar Rasig Group. Acesta este practic nivelul atins în 2008 de costul apartamentelor.

Punctul maxim în ceea ce priveşte valoarea de tranzacţionare a apartamentelor în această zonă l-a reprezentat anul 2007, când unităţile cu două camere ajunseseră să coste 110.000-120.000 de euro.

Anul trecut s-a înregistrat o ieftinire abrubtă până la un nivel de 70.000 de euro, continuată la începutul acestui an.

În ultimele luni a mai crescut şi numărul tranzacţiilor. „Raportat la perioada similară a anului trecut, volumul acestora chiar a fost mai mare. 2008 a fost un an prost din punct de vedere imobiliar în această zonă", spune Ciupitu.

Mulţi clienţi au preferat operaţiunile de tip move-up. „Se vând în general apartamente de două camere, pentru a se achiziţiona imobile mai mari. Sunt mulţi şi cei care renunţă la proprietăţile de aici şi se mută în în provincie", spune agentul Rasig.


Sursa

6 October 2009