România va atrage anul acesta între 400 şi 500 de milioane euro sub formă de investiţii. Asta înseamnă o creștere de 30-60% faţă de 2010, estimează DTZ Research. Conform aceluiaşi raport, anul trecut investițiile în proprietățile comerciale s-au ridicat la 292.9 milioane euro, cu 138% mai mult decât în 2009.

16856-analize.jpg"În 2010, 89% din volumul total al tranzacţiilor importante pe segmentul imobiliar din România a aparţinut investitorilor străini. Companiile locale a avut o apariţie rară pe piaţa de investiţii, totuşi, mai pronunţată faţă de activitatea din anul precedent. Dacă în 2009 doar 2% din volumul total de investiţii a fost realizat de către companiile româneşti (care vizau sectorul rezidenţial), în 2010, activitatea lor a crescut la 9%, în timp ce focusul lor s-a deplasat spre segmentul de retail" a comentat Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox.

Preţurile s-au stabilizat în Europa, în special în Marea Britanie. Cu toate acestea, încă există unele oportunităţi de cumpărare, cu precădere în pieţele emergente din Europa. DTZ estimează că valoarea totală a capitalului disponibil pentru investiţii în Europa, în 2011, este de 114 mld dolari, nivel aproape neschimbat față de decembrie 2009.

Ce va aduce 2011 pe piaţa imobiliară internaţională

La nivel global, analiştii estimează că se vor aloca anul acesta 329 mld dolari pentru investiții, cu 17% mai mult față de mijlocul lui 2010. Cele mai recente informaţii cuprinse în raportul DTZ arată că numeroşi investitori rămân orientați spre ţările de origine şi regiunile proxime, care le sunt mai familiare. De asemenea, majoritatea fondurilor de investiţii continuă să vizeze tipuri de proprietăţi diverse, evidenţiind nevoia de diversificare în plasarea capitalului.

Volumul de capital este acum distribuit aproximativ egal între cele trei regiuni-nucleu la nivel mondial - continentul american, regiunea Asia-Pacific și EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa). Acest fapt este în contrast cu situația din decembrie 2008, când aproape jumătate din capitalul disponibil viza țările din EMEA. În momentul de față, fondul de investiții alocat regiunii Asia-Pacific atinge valoarea de 104 miliarde dolari, în creștere cu 45%. Și continentul american înregistrează o majorare a capitalului, ajungând la valoarea de 111 miliarde dolari, iar suma de investiții alocată pentru EMEA rămâne la 114 miliarde dolari.

DTZ Fair Value Index evidențiază că Statele Unite ale Americii sunt una dintre cele mai atractive piețe la nivel global. Marea Britanie reprezintă cea de-a doua ţară atractivă pentru investitori, atrăgând 10% din capitalul disponibil, în scădere însă comparativ cu trimestrele anterioare.

11 March 2011