Stabilitatea din segmentul imobiliar s-a resimţit, în 2011, şi pe piaţa spaţiilor de birouri. Au existat creşteri ale tranzacţiilor încheiate, chiar dacă acestea au fost timide. Preţurile s-au stabilizat dar, poate cel mai important lucru care s-a petrecut a fost faptul că investitori au început din nou să se facă simţiţi.

22839-cladire_birouri.jpgCompaniile par să se fi adaptat condiţiilor economice şi au început să pună accent pe progres, mai mult decât pe supravieţuire, aşa cum se întâmpla anii trecuţi. Astfel, în loc de renegocieri sau reînnoiri masive ale contractelor, în 2011 s-au încheiat şi tranzacţii de relocare. Creşterea este mică (5-8% faţă de 2010, potrivit unui raport ESOP Consulting), dar este suficientă pentru a marca intrarea într-o altă etapă. Una a dezvoltării.

 „Aceste evoluţii au la bază o reluare a mişcării în piaţă. Dacă în 2010 accentul cădea pe reducerea costurilor şi conservarea stărilor de fapt, fără planuri de expansiune sau dezvoltare a imaginii pe termen apropiat şi mediu, în 2011 companiile au început să manifeste nevoi de spaţiu de extindere sau de imagine mai ridicată", arată Alexandru Petrescu, Managing Partener în cadrul ESOP.

  • Astfel, 72% dintre tranzacţiile realizate în ultimul an au fost tranzacţii de relocare într-un sediu nou (faţă de 60% în 2010)
  • În timp ce ponderea tranzacţiilor de relocare/reînnoire contracte a scăzut în 2011 la 14%, faţă de 22% în 2010.
  • De asemenea, s-a înregistrat o creştere de aproximativ 18% a suprafeţei medii tranzacţionate, de la 1.040 mp în 2010, la aproximativ 1.227 mp în 2011.

Investitorii, din nou interesaţi de România

Cel mai important semnal primit de piaţă în anul 2011 a fost faptul că investitorii încep din nou să îşi arate interesul faţă de România. S-a reluat în piaţă procesul de înfiinţare de companii noi, fie ele locale sau filiale ale unor companii străine. Acest lucru se traduce prin redeschiderea unui canal important de alimentare a cererii. De asemenea, clienţii nu mai sunt interesaţi exclusiv de cel mai mic preţ.

„Dacă în 2010, criteriul determinant în alegerea sediului a fost chiria (implicit nivelul cel mai scăzut al acesteia), preferinţele chiriaşilor în 2011 s-au mutat pe spaţiile care au oferit un  raport calitate/preţ cât mai avantajos", arată raportul ESOP.

În acest context, în 2011 am asistat la o reducere a stocului de spaţii cu raport calitate/preţ avantajos, semnificativ mai accentuat în a doua parte a anului şi în special pe segmentul spaţiilor în vile. Practic, vilele pretabile pentru birouri au devenit tot mai rare în piaţă, aspect ce a condus la o creştere a preţului mediu de tranzacţionare cu aproximativ 11,38%, de la 8,52 euro/mp în 2010, la 9,49 euro/mp în 2011.

Cea mai mare problemă a momentului: lipsa construcţiilor noi

În 2011, s-au livrat 130.000 mp de birouri. Adică mai puţin de jumătate dintre spaţiile livrate la nivelul anului 2010 (270.000 mp). Speriaţi, investitorii voiau doar să vândă, apoi să vadă cum evoluează lucrurile din punct de vedere economic şi, în funcţie de acest criteriu, să reînceapă construcţia. Astfel, anul 2012 este condamnat la tranzacţii puţine, mai ales că numărul spaţiilor care sunt pe placul clienţilor, în acest moment, este mic, în ciuda stocului mare existent în piaţă. La fel ca şi în segmentul rezidenţial, clădirile construite pentru nevoile anului 2007 sunt complet nevandabile.

Chiriile se păstrează stabile

2011 a fost un an al unei relative stabilizări a preţurilor, consideră reprezentanţii ESOP. Deşi în zonele semi-centrale sau în spaţii de birouri de calitate scăzută, chiriile au înregistrat şi anul acesta reduceri de preţ, per ansamblu la nivelul pieţei chiria s-a menţinut la un nivel relativ constant. Cea mai mare parte a stocului de spatii de birouri s-a aflat în marja de preţ de 11-15 euro/mp, mai exact aproximativ 43% dintre spaţii, în cursul trimestrului patru.

Rata de ocupare a crescut

De asemenea, rata de ocupare a clădirilor a crescut. Astfel, spaţiile vacante din clădirile de birouri au scăzut de la 20-23% în 2010, la 17-18% în 2011. În termeni reali, în zonele centrale, spaţiile vacante sunt de aproximativ 10-12%, şi vor continua să scadă în 2012, în condiţiile în care nu vom asista la livrări semnificative de spaţii.

Pentru 2012, dacă nu vor exista turbulente majore şi neprevăzute în sistemul economic local sau internaţional, credem că vom asista la un ritm similar de tranzacţionare cu 2011, adiţional înregistrându-se eventual o creştere a tranzacţiilor de pre-închiriere, pentru proiectele viabile anunţate a se finaliza în 2012-2013", încheie Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP.

CITESTE SI: Ce proiecte au schimbat România şi cine sunt cei care s-au îmbogăţit de pe urma lor?


3 January 2012