Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

2013 este anul marilor schimbări, pe piaţa imobiliară. Se modifică totul, de la legislaţie la comportamentul clienţilor

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 6238

În anii de după criză, toată lumea care a participat la piaţa imobiliară, de la proprietari şi clienţi la agenţi şi dezvoltatori, a încercat să prindă un tipar de funcţionare. Să găsească noile reguli ale jocului. Anul trecut a marcat un punct de echilibru, iar de anul acesta încep schimbările. Discuţiile despre programul Noua Casă, anticiparea evoluţiei leului în raport cu euro, venirea sezonului cald, toate vor contribui la o nouă dinamică a segmentului.

2013 este anul marilor schimbări, pe piaţa imobiliară. Se modifică totul, de la legislaţie la comportamentul clienţilorImplementarea programului Noua Casă ar fi cu siguranţă cea mai mare schimbare pe care o poate aduce anul 2013. În mod normal, numai zvonul demarării acestui program ar fi trebuit să pună pe jar proprietarii de locuinţe vechi. Agenţii se aşteptau ca preţurile să scadă pe acest segment, dar proprietarii au devenit mult mai precauţi. De acum, nu mai formăm o piaţă condusă de zvonuri. Oricine doreşte să cumpere sau să vândă o proprietate calculeaza fiecare pas.

2013 va fi un an de acalmie pe piaţa imobiliară. Va urma relansarea? Ce a fost mai greu a trecut. Piaţa imobiliară începe să se stabilizeze, ba chiar se pregăteşte timid de o relansare. Transformarea programului ... Deocamdată nu se resimte o schimbare generată de Noua Casă. Realitatea este că, pentru a simţi o revigorare, totul pleacă de la puterea de cumpărare şi gradul de îndatorare pe care îl suportă cineva. Puterea de cumpărare din ultimii ani s-a erodat, dar capacitatea de a cumpăra un imobil a cresut, pentru că scăderea preţurilor a fost mult mai puternică decât ritmul cu care a scăzut puterea de cumpărare. Pentru cei care au cash, oportunitatea este mult mai bună decât anii trecuţi, indiferent dacă vor o casă nouă sau veche”, arată Adrian Șişchin, director regional RE-MAX România.

Comportamentul politicienilor influenţează în mod direct decizia de vânzare/cumpărare

Aceeaşi stabilitate în faţa zvonurilor s-a manifestat şi la sfârşitul anului trecut, în perioada alegerilor. Românilor nu le-au fost suficiente promisiunile guvernanţilor la schimbarea de conducere, aşa cum era până acum, ci au aşteptat să vadă exact ce se întâmplă şi cum evoluează lucrurile, înainte de a lua o decizie.

„La noi, politicul influenţează în mod direct piaţa imobiliară. Cum este ceva agitaţie pe segmentul politic, cum toată lumea se pune în gardă. În ultimii ani, perioadele cu alegeri au fost bune, oamenii scoteau banul. Anul acesta a fost atipic, alegerile au venit cu multe probleme iar clienţii au preferat să fie precauţi. Ultimul semestru al anului trecut a fost extraordinar de încet, ca şi tranzacţii, ca şi atitudinea clientului. După anul nou, clienţii au devenit mult mai activi pe piaţă. Alegerile s-au terminat, oamenii ştiu care este direcţia şi acţionează în consecinţă”, arată Ruxandra Cleciu, preşedintele ARAI.

Stabilitatea cursului valutar anunţată pentru 2013 este un motiv în plus de siguranţă pentru tranzacţii

Piaţa imobiliară începe în forţă 2013: numărul tranzacţiilor imobiliare, în creştere cu 27% faţă de anul trecut Veşti bune pentru segmentul imobiliar: numărul tranzacţiilor imobiliare este semnificativ mai mare faţă de anul trecut, deşi a scăzut uşor faţă de ... Cifrele arată că interesul clienţilor de a viziona proprietăţi a crescut iar numărul tranzacţiilor s-a dublat în acest interval. Iar schimbările abia au început să se facă simţite, căci venirea primăverii înseamnă în fiecare an revigorarea pieţei imobiliare.

„În special familiile cu copii caută de pe acum un loc în care să se mute, astfel încât la momentul la care începe şcoală, să fie deja comod instalate. Există o efervescenţă mai mare în această perioadă. Toată lumea ezită înaintea achiziţiei, dar în momentul în care apare o oportunitate, se concretizează tranzacţia. Preţul rămâne critic în decizia de achiziţie a unei locuinţe”, arată Adrian Șişchin.

Un alt factor de risc, pentru cei implicaţi în demersuri imobiliare, este evoluţia cursului. Chiar dacă tranzacţiile efective nu se fac în euro, toate preţurile din acest segment sunt exprimate în euro. Astfel, orice evoluiţie a cursului valutar îi face fie pe clienţi, fie pe cumpărători să îşi modifice pretenţiile şi aşteptările. Pentru anul acesta însă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat asigurări că moneda naţională s-a stabilizat. El se aşteaptă la un curs care să nu depăşească 4,6 lei.

CITEȘTE ȘI: Piaţa imobiliară s-a stabilizat. Încotro se îndreaptă acum? În ultimii ani, România a învăţat să se adapteze unui nou set de reguli pentru piaţa imobiliară. Abuzurile, exagerările şi specula ... Piaţa imobiliară s-a stabilizat. Încotro se îndreaptă acum?


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video