Numărul creditelor neperformante a crescut semnificativ în anii de criză, iar băncile au fost nevoite să treacă la executarea proprietarilor pentru a-şi recupera banii împrumutaţi. Aşa se face că instituţiile financiare au astăzi un portofoliu impresionant de locuinţe executate silit. Din păcate, aceste proprietăţi sunt greu de accesat, căci sistemul de licitaţii nu este unul tocmai transparent, spune Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare şi consultanţă Darian într-un interviu acordat pentru IMOPEDIA.ro.

29481-adrian-crivii.jpgSituaţia economică din România nu este strălucită. Cu o economie în stagnare nu ne putem aştepta la o evoluţie spectaculoasă a pieţei imobiliare, nici ca număr de tranzacţii, nici în ce priveşte creşterea pieţei. 2012 a fost un soi de aterizare lină a pieţei imobiliare, variaţiile dintre 2011 şi 2012 fiind foarte mici, de 2%, dacă vorbim de segmentul rezidenţial. Piaţa terenurilor este în continuare blocată, iar efectele crizei se manifestă în continuare pe piaţa imobiliară.

O problemă care se accentuează este lipsa finanţării, băncile nu au finanţat spectaculos în 2012. Nu trebuie să ne aşteptăm nici în 2013 la o creştere spectaculoasă. În schimb, s-ar putea să avem mai multe oferte imobiliare, dacă ne gândim la faptul că numărul creditelor neperformante a crescut spectaculos, băncile au în portofolii foarte multe proprietăţi pe care vor fi nevoite să încerce să le vândă, deci vom asista pe piaţă la o creştere a ofertei.

Sunt aceste proprietăţi executate silit o oportunitate pentru cei care caută în această perioadă o locuinţă?

Preţul acestor proprietăţi este mult mai bun, dar sunt greu de accesat astfel de locuinţe. Cred că piaţa proprietăţilor executate silit este una puţin transparentă. Ar fi necesară mai multă transparenţă, dar cred că nu există interese.

Sistemul bancar înregistrează cele mai mari pierderi din istoria sa. La ce să ne aşteptăm de la 2013?

Acest lucru arată de ce nu se mai finanţează piaţa imobiliară. Nu cred că în acest an vom mai vedea asemenea pierderi, băncile sunt mult mai atente şi se protejează, dar cred că ritmul de creştere a creditelor neperformante va rămâne ridicat.

Ce ar putea ajuta piaţa imobiliară în acest moment? Ce ar putea porni motoarele?

Totul depinde de evoluţia economiei. Ritmul de creştere ar trebui să fie de peste 4-5% pentru a vedea rezultate. Numai când vom avea ritmuri de creştere înalte şi sustenabile  pe termen lung vom putea asista la o revigorare reală a pieţei imobiliare.

Ce segment al pieţei imobiliare îşi va reveni cel mai greu?

Cel mai afectat segment este reprezentat de zona care a înregistrat în perioada de boom cea mai spectaculoasă creştere şi care a avut cel mai ridicat caracter speculativ, mă refer la piaţa terenurilor. Multe terenuri pe care trebuia să vedem dezvoltări în momentul de faţă sunt blocate, proiecte noi nu prea mai apar pe piaţă, vedem doar proiecte de mici dimensiuni. Zona terenurilor este cea mai afectată.

Mai este piaţa imobiliară din România atractivă pentru investitorii străini?

Nu poate fi spectaculoasă, dar acum trebuie să ne gândim şi la ce înseamnă Europa. Se investeşte foarte puţin în Europa, să nu uităm că sunt ţări cu foarte mari probleme, Grecia, Spania, Italia în care băncile au pierdut foarte mulţi bani din cauza sectorului imobiliar. În aceste condiţii, România este puţin mai atractivă, dar asta nu înseamnă că ne vom aştepta la investiţii spectaculoase, nici veniturile populaţiei nu dau semne că vor creşte înainte de a apărea o revigorare economică serioasă.

Ce părere aveţi despre programul Noua Casă pe care vrea Guvernul să îl lanseze în locul programului Prima Casă?

Nu sunt adeptul intervenţiei statului în industria imobiliară. Statul trebuie să investească în infrastructură, în alte zone, să revigoreze economia. Trebuie să recunoaştem că Prima Casă a avut un efect pozitiv asupra unei pieţe rezidenţiale în scădere puternică. În legătură cu proiectul Noua Casă, cred că este bine venit în sensul că va pune în circulaţie industria construcţiilor, vor mai apărea tranzacţii de terenuri. Se încurajează prin acest proiect construcţia de locuinţe noi, astfel că ar trebui să vedem un efect pozitiv asupra economiei. Să nu ne aşteptăm însă la efecte semnificative pentru că nu vor fi sume mari.

 

CITEȘTE ȘI: 2013 va fi un an de acalmie pe piaţa imobiliară. Va urma relansarea?

 

13 February 2013