2013 nu va aduce mari modificări în ce priveşte dobânzile creditelor. Veşti bune pentru cei care au contractat credite în euro, dobânzile de referinţă au atins un minim istoric. şi cum Zona euro nu da semne de revenire, nivelul dobânzii ar putea rămâne neschimbat în următoarele luni. În ce priveşte moneda naţională, analiştii nu estimează reduceri ale dobânzilor. 

28986-pound-to-euro-exchange-rate1.jpgBanca Centrala Europeana a decis în ultima şedinţă să menţină dobânda cheie pentru zona euro la minimul istoric de 0,75%. Dobânda este neschimbată din decembrie 2011, iar o majorare ar putea fi posibilă doar daca Zona euro ar da semne de revenire. Deocamdată însă, nu intră în discuţie o astfel de evoluţie. Banca Centrală şi-a redus estimările legate de creşterea economica a Zonei euro, ba mai mult a luat în calcul o contracţie de aproape 1% în 2013.

Dobânda cheie a BCE este principalul punct de reper în ce priveşte stabilirea dobânzilor interbancare în euro (EURIBOR). Acestea au urmat trendul dat de Banca Centrală şi, în final, au ajuns pentru unele scadenţe în 2012 sub 0,2%, un nou minim istoric. Cum reducerile suplimentare nu mai au niciun fel de influenta, iar o creştere este destul de puţin probabil, este de aşteptat ca Euribor să rămână relativ constant in 2013” spun specialiştii financiari de la conso.ro.

Creditele în euro vor fi mai greu de obţinut

În ce priveşte dobânzile creditelor în euro oferite de băncile active pe piaţa românească, rămâne de văzut dacă acestea vor fi reduse. Această modificare este posibilă ţinând cont că EURIBOR a scăzut.

Datele statistice arată că de la începutul anului 2012 şi până în toamnă, valoarea medie a dobânzii anuale efective în cazul creditelor imobiliare în euro s-a redus cu peste 1%, iar începând cu luna octombrie a înregistrat o uşoară creştere. 

Nu trebuie însă uitat faptul că BNR vrea să reducă numărul celor care contractează credite în euro, în acest sens a înăsprit regulile de acordare a unor astfel de împrumuturi. Sunt deja bănci din sistemul românesc care au anunţat că nu mai oferă credite în euro pentru persoanele fizice.  Este vorba de BCR şi ING Bank.

Dobânzile creditelor în lei rămân nemodificate

Pe piaţa locală, dobânzile creditelor în lei sunt influenţate în primul rând de politica monetară stabilită de BNR. În cazul în care banca centrala ar reduce dobânda cheie sub nivelul actual de 5,25%, băncile ar fi nevoite să urmeze acest trend şi să scadă dobânzile împrumuturilor în lei. 

şansele însă ca BNR să facă această mişcare sunt mici. Chiar în prima şedinţa a anului, banca centrala a anunţat că menţine neschimbat nivelul dobânzii cheie la 5,25%. 

CITEȘTE Și: Cum va evolua cursul euro in 2013?

 

14 January 2013