BNR nu ţinteşte anul acesta modificări în ceea ce priveşte politica monetară, apreciază analiştii financiar-bancari. Fără o flexibilitate în această zonă, şansele ca dobânzile creditelor în lei să fie reduse sunt relativ mici. 

29419-bancile-mizeaza-pe-credite-lei.jpgO scădere a dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale sau o reducere a rezervelor minime obligatorii ar putea conduce la o ieftinire a costurilor pe care băncile comerciale din România le au în cazul creditelor in lei. 

În prezent, nivelul dobânzii de politică monetară este de 5.25%. Acest procent este neschimbat din luna martie a lui 2012, iar în ultimul an ofertele de credite în lei pentru populaţie au înregistrat doar reduceri marginale de preţ. 

Nici piaţa interbancară nu a cunoscut schimbări notabile. Singurele modificări au fost efectuate în lunile de primăvară, chiar după ce BNR a redus dobânda de politică monetară. Atunci ratele Robor au scăzut cu aproximativ 1 procent ajungând la 4% - 5%, în funcţie de scadenţă. În scurt timp însă, tendinţa de creştere s-a reluat, iar Robor a ajuns din nou în intervalul 5,5%-6%.

AFLĂ de la specialiştii financiari ce trebuie să știi pentru a alege cel mai bun credit

Observăm, de asemenea, că nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicat pasivelor în lei, de 15%, este neschimbat din vara anului 2009.

Dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013. Totodată, rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate în anul 2013, atât pentru pasivele în lei, cât şi pentru cele în valută”, spun reprezentanţii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari. 

Fără schimbări în aceste instrumente, o scădere a dobânzilor la creditele în lei poate fi posibilă doar dacă băncile vor accepta o reducere a marjelor de profit, pentru a deveni mai atractive. Iar, in ultimele 12 luni reducerile nu s-au întâlnit decât în cazul câtorva bănci” notează specialiştii financiari de la conso.ro

În prezent, cele mai avantajoase oferte de  pornesc de la o Dobândă anuală efectivă de 8%, ofertă pe care românii o pot găsi la ING Bank. BCR, Banca Transilvania, CEC Bank şi Garanti Bank oferă credite cu un DAE sub 10%, în timp ce BRD, Millennium Bank, Raiffeisen Bank, Carpatica, UniCredit Tiriac Bank, Banca Românească şi Intesa Sanpaolo Bank au oferte cu DAE ce variază între 10% şi 11%.

VEZI care sunt cele mai bune dobânzi în Top cele mai ieftine credite imobiliare în lei

 

5 February 2013