Trăim într-o epocă în care timpul nu mai are răbdare. Școlile, băncile, magazinele, industria imobiliară, toate trebuie să se adapteze unei piețe în care orice se află la doar un click distanță. Specialiștii din toate domeniile, inclusiv real-estate, încearcă să țină pasul cu schimbările, dar merg pe teren necunoscut. Acest lucru implică riscuri care ar putea duce la destabilizare economică sau chiar apariția unor noi bule imobiliare.  

36617-bula_real_estate.jpgDinamica pieței imobiliare este spectaculoasă, într-o perioadă în care oferta mediului de business nu mai corespunde cu nevoile clienților. Companiile închiriază spații care să reflecte o imagine futuristă, orientată spre succes.  Retailerii caută centre de distribuție dedicate clienților care doresc acces imediat și facil la produse. Generația Y caută spații care să îmbine perfect munca și distracția. Apartamentele cochete din centru sunt de preferat caselor spațioase cu o curte generoasă, de la periferia orașului. Chiar și investitorii din imobiliare cer volume mai mari de informație, furnizate mai rapid, referitor la cine și unde plasează banii. Piața rezidențială nu face excepție, iar clienții tot mai bine pregătiți îi fac de dezvoltatori să își rafineze tehnicile și tehnologiile. Iar acest lucru are un efect de tip domino, dărâmând tot ce se știa despre piața impobiliară, până acum.

„Pe măsură ce apar noi investitori și noi ansambluri rezidențiale, există o presiune mai mult către structurarea vânzărilor rezidențiale. Bineînțeles, un cumpărător poate fi interesat să aibă ca primă opțiune un apartament nou, dar asta depinde și de numărul de proprietăți. Există o presiune care apoi se reflectă pe cunoștințele pe care le are el despre piața rezidențială. Și mai mult, este posibil ca impactul unor construcții noi să aibă un efect asupra prețurilor apartamentelor vechi. Există un schimb permanent de informații în piață și unul dintre obiectivele noastre, în studiile pe care le-am întreprins, a fost tocmai să identificăm anumite criterii sau anumite trenduri din piața imobiliară”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Costin Ciora, lector universitar doctor, Departamentul de Analiză și Evaluare Economico-Financiară.

Specialiștii în imobiliare au nevoie de specializare, pentru a face față pieței

Pe întreaga piață imobiliară se simt asemenea schimbări, cu scopul de a adapta afacerile la o realitate economică nouă, dominată de client. Momentan, prețurile care cresc rapid nu sunt un concept realist pentru cei implicați în imobiliare, dar stabilitatea este palpabilă. Dar pentru a păstra această stare, este nevoie acută de profesionalizare, pentru a înțelege nevoile clienților.

Nu vedem o schimbare a comportamentului clienților doar vis-a-vis de servicii, ci în ceea ce privește prețul și marjele de negociere. Clientul își face un micro-studiu față de ceea ce îl interesează, uneori chiar ajunge să știe mai bine decât agentul. Și este mult mai atent la ce intră nou în piață, referitor strict la ceea ce îl interesează pe el, decât un agent. Trebuie să oferim altfel de servicii, pentru a obține comisioanele. Consultanța, în adevărata putere a cuvântului, este mult mai apreciată acum”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ruxandra Cleciu, președinte ARAI.

Londra și New York reprezintă principalele amenințări la adresa economiei mondiale

Dacă anul 2015 se preconizează a fi unul stabil atât în țară, cât și la nivel global, viitorul este încă pus sub semnul întrebării. Specialiștii din întreaga lume preferă să fie precauți și analizează cu atenție posibilele riscuri. Infuziile de capital străin par să aibă un efect perturbator, pe marile piețe ale lumii, la fel cum s-a întâmplat acum 25 de ani, în Japonia, când dezechilibrele în fluxurile de capital au condus la apariția unei bule imobiliare.

Deci când o să se spargă următoare bulă imobiliară? Bulele, la fel ca și istoria, sunt fondate pe fapte și circumstanțe asemănătoare. Primim semnale de la investitori îngrijorați de apariția unei bule pe piețe precum Londra și New York, unde prețurile sunt acum la vel mai înalt nivel al tuturor timpurilor. Dacă ne uităm la istorie însă, prăbușirea piețelor a fost întotdeauna anticipată de deteriorarea fundamentelor economice și factori de stres financiar, precum supradezvoltarea sau ratele de non-ocupare. Mai mult, jucătorii din industrie au avansat precaut, luând în calcul riscurile, motiv pentru care nu am văzut un nivel exagerat de dezvoltare în piețele secundare și terțe, unde dezvoltarea speculativă nu este justificată economic”, arată studiul EY „Trenduri în Real-Estate”.

Asta înseană că, deși piețele de top la nivel mondial, forțează limitele prețului perfect, există puține obstacole care le pot amenința performanța stabilă. Singura amenințare este legată de dobânzile mici. Mai precis, perspectiva faptului că acestea ar putea reveni la normal, într-un orizont scurt de timp.

CITEȘTE ȘI:

18 March 2015