Avocatii si contabilii vad diferit problema TVA aplicabila vanzarilor imobiliare Udrescu: „Nu exista baza impozabila pentru incasarea TVA din tranzactii imobiliare" . Schoenherr: Statul poate fi indreptatit in termenul legal de prescriptie, de cinci ani, sa solicite atat plata taxei, cat si a penalitatilor de intarziere.

Controalele inspectorilor ANAF pe ur­mele particularilor care au desfasurat tran­zactii imobiliare au facut primele victime. Potrivit unei informari trimise pentru „Financiarul", ANAF a inaintat organelor de urmarire penala un numar de 82 de sesizari penale pentru un pre­judiciu de 46,3 milioane de lei.

Totodata, s-a dispus instituirea de masuri asi­gu­ra­torii la un numar de 336 de con­tri­bua­bili, pentru suma de 400 de milioane de lei. Desi inspectorii fiscali au dezgropat securea razboiului, problemele legate de plata sau neplata TVA pentru tran­zac­tii­le imobiliare nu sunt chiar atat de clare pentru juristi, acestea riscand sa se transforme intr-o disputa academica ce isi va putea gasi tot atatea rezolvari cate procese pe rol vor exista pe acest subiect in instantele din tara. Intre avocati si fiscalisti nu exista o viziune comuna asupra perceperii TVA din tranzactiile imobiliare intre persoane fizice.

Avo­ca­tul Simona Chirica, de la Schoen­herr&Part­ners spune ca, din pacate, pro­ble­me­le legate de tema TVA aplicabila tran­zac­tii­lor imobiliare incheiate de persoane fi­­zice sunt datorate si incoerentei sta­tu­lui roman de a stabili clar si fara loc de interpretari prin norme procedurile de aplicare a dispozitiilor cuprinse in Codul Fiscal in aceasta materie. „Observam deseori existenta unor necorelari intre momentul modificarii Codului Fiscal si adop­tarea si intrarea in vigoare a nor­me­lor de aplicare a acestuia", afirma re­pre­zen­tantul Schoenherr.
Cumparatorii, pasibili de plata TVA?

Primul dezacord intre specialisti tine de raspunsul la intrebarea daca per­soa­ne­le fizice trebuie sau nu sa plateasca TVA la tranzactiile imobiliare.

Daniel S. Udrescu, Exp. Cont., Auditor, CPA, spune ca vanzarea de imobile nu este descrisa in actele normative ca activitate eco­no­mica independenta, iar obligativitatea platii TVA (conform art. 127 CF) nu in­cadreaza aceasta activitate la cele al ca­ror specific necesita o declaratie de im­punere. Prin urmare, spune Daniel S. Udrescu, nu exista baza impozabila cu privire la TVA. „ANAF nu se mai afla in situatia art. 23 alin. 1 CPF in privinta drep­tului de control fiscal, ceea ce in­seam­na ca ne aflam in prezenta abu­zu­lui de drept si, corelativ, a raspunderii pe care o atrage. Toate acestea pentru ca sunt indeplinite simultan conditiile de nesocotire a scopului economic si social pentru care a fost recunoscut dreptul fiscal al ANAF de a controla patrimoniul personal", crede Udrescu.

In plus, nor­mele legale trebuie sa aiba un caracter pre­vizibil si predictibil. Dar atata vreme cat la art. 127 alin. 1 si 2 CF nu sunt pre­va­zute specific vanzarile din patri­mo­niul personal, iar la art. 141 alin. 2 lit. f CF aceleasi persoane sunt scutite de pla­ta TVA, o persoana fizica nu poate fi in­ca­drata ca impozabila pentru aceste tran­zactii si nici verificata de ANAF, crede expertul contabil. Daniel Udrescu mai sustine ca persoana fizica nu de­pu­ne declaratii de impunere pentru ve­ni­tu­rile din vanzarile proprietatilor imo­biliare si nu are obligatii legate de pre­zen­tarea acestor documente unui con­trol fiscal pentru ca nu i se aplica con­trolul fiscal.




Sursa

23 April 2010