Aproximativ 40% din birourile finalizate în primele şase luni ale acestui an în Bucureşti au fost ocupate, ceea ce a creat o piaţă favorabilă inclusiv pentru chiriaşii cu solicitări pentru suprafeţe de mari dimensiuni, la standarde ridicate de calitate, reiese din studiul realizat de BNP Paribas Real Estate.

Situaţia economică şi semnalele negative de pe piaţa imobiliară au afectat piaţa spaţiilor de birouri.

Suprafaţa de birouri finalizată în Bucureşti în prima parte a anului a fost cu 17% mai mică faţă de perioada similară din 2008, şi asta pentru că proiectelor propuse spre livrare în această perioadă au întârziat cu câteva luni, se mai arată în studiul BNP Paribas Real Estate.

În prezent, stocul de birouri din Bucureşti a ajuns la 2,1 milioane mp (suprafaţa construită).

"Structura stocului nou adăugat a rămas aceeaşi comparativ cu perioada similară din 2008, birourile de clasa A dominând suprafaţa nou finalizată.

Acestea au depăşit spaţiile de clasa B, reprezentând 60% din stocul nou adăugat. Structura suprafeţei finalizate în prima jumătate a anului a reflectat expansiunea către zona de nord, aici construindu-se 58% din proiectele noi", informează studiul.

Comparativ cu ultima perioada din 2008, caracteristicile cererii s-au modificat substanţial. Relocările au reprezentat principala sursă a activitaţii de închiriere, cererea activă provenind din partea companiilor mici şi mijlocii din domenii precum serviciile de consultanţă în afaceri, IT, servicii medicale private, instituţii publice şi furnizori de utilităţi.

Suprafeţele medii solicitate au scăzut comparativ cu 2007-2008, majoritatea fluctuând între 250-500 mp. În ceea ce priveşte perioada de închiriere, aceasta este de maximum trei ani, ca masură de prudenţă pentru evoluţia viitoare a economiei şi pieţei imobiliare.

Suprafaţa totală de birouri închiriată în semestrul I din 2009 (aproximativ 80.000 mp suprafata construita) a fost cu 60% mai mică faţa de perioada similară din 2008, demonstrând tendinţa descendentă începută în a doua parte a anului trecut.

Ca urmare, rata totală de neocupare a crescut de la 4,5% în trimestrul IV din 2008 până la 11% la sfârşitul semestrului 1 din 2009. Pentru cladirile de clasa A rata de neocupare este de 7,5%, crescând cu 5,5 puncte procentuale pe parcursul primelor şase luni ale anului.

În primul semestru al acestui an s-a înregistrat scăderea chiriilor solicitate cu 10-15%, pentru toate tipurile de clădiri, în toate zonele oraşului, cu scăderi mai accentuate pentru birourile situate la periferie.

În prima jumătate a anului nivelul mediu al chiriei pentru birourile de clasa A situate în centrul oraşului a variat între 18-20Euro/mp/lună. Pentru proprietăţile de clasa B situate în zone atractive chiriile s-au situat între 12-16 Euro/mp/lună, iar pentru cele din zone secundare chiriile au variat între 10-12 Euro/mp/lună.


15 October 2009