Sub un procent din populaţia planetei controlează aproape jumătate din averea din întreaga lume, arată cel mai recent raport cu privire la averea mondială. Numai în ultimii zece ani, averea globală a crescut cu 68%, iar în 2013 a atins un nou nivel record: 241 mii miliarde dolari. Aproape trei sferturi din această creştere a fost înregistrată în Statele Unite ale Americii, conform specialiştilor Credit Suisse.

32284-billionaire.jpgOmenirea este mai bogată decât oricând: la nivel global, averea medie a atins un nou vârf, de 51.600 dolari/adult.

Însă realitatea este diferită faţă de statistici – banii sunt împărţiţi foarte inegal, iar 86% din averea mondială este deţinută de numai 10% din populaţie, subliniază analiştii de la Institutul de Cercetare Credit Suisse.

  • 46% din totalul activelor la nivel mondial este deţinut de mai puţin de 1% din populaţie
  • Circa două treimi din adulţii din întreaga lume au bunuri ce valorează mai puţin de 10.000 dolari, reprezentând numai 3% din averea globală
  • Averea mondială va creşte cu 40% până în 2018 şi va ajunge la 334 trilioane dolari

Cele mai bogate naţiuni, unde averea unui adult depăşeşte 100.000 dolari, sunt concentrate în America de Nord, Europa de Vest şi în cele câteva state bogate din Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu. Clasamentul la nivel mondial este condus de elveţieni, a căror avere medie se ridică la 513.000 dolari/adult, urmaţi de cetăţenii din Australia, Norvegia şi Luxemburg.

Revenirea sectorului real estate din SUA duce la apariţia a noi milionari

De la mijlocul anului 2012 şi până în octombrie 2013, numărul milionarilor a crescut cu încă aproape două milioane de persoane, mare parte dintre aceştia fiind în Statele Unite ale Americii. Creşterea valorii averilor deţinute de americani se datorează cu precădere revenirii preţurilor de pe piaţa imobiliară, subliniază specialiştii Credit Suisse.

La polul opus se află Japonia, care, în aceeaşi perioadă, a pierdut 1,2 milioane de milionari. Politica monetară adoptată de banca centrală japoneză a coborât cursul de schimb valutar, iar valoarea yenului s-a depreciat cu 22% în raport cu dolarul american. Drept urmare, averea japonezilor a scăzut cu 20% numai în ultimul an, respectiv cu 5,8 trilioane dolari.

În ciuda creşterii economice puternice din ultimul deceniu, chinezii deţin mai puţin de 9% din averea mondială, deşi China se mândreşte cu 25% din populaţia adultă din întreaga lume. În ceea ce priveşte Africa şi India, numărul bogaţilor raportat la numărul de locuitori este de zece ori mai mic.

  • 98.700 persoane deţin averi ce depăşesc 50 milioane dolari, iar jumătate dintre aceştia locuiesc în SUA
  • Pe locul doi se clasează Europa, unde trăiesc aproape 25.000 persoane a căror avere depăşeşte această valoare
  • Brazilia, Rusia, India şi China găzduiesc fiecare aproape 6.000 persoane cu averi de peste 50 milioane dolari

Cu toate acestea, numărul bogătaşilor din cele mai mari economii emergente (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, cunoscute sub numele de BRICS) a urcat de la 5% la 19% din totalul populaţiei mondiale, între anii 2000 şi 2010. Tot în această perioadă, numărul miliardarilor din China a crescut de la 1 la 64 persoane, în timp ce în ţările dezvoltate precum Franţa sau Japonia, numărul persoanelor cu averi impresionante a scăzut simţitor, se mai arată în raportul Credit Suisse.

CITEŞTE ŞI: Încetinire economică? Cei mai avuţi europeni se îmbogăţesc pe zi ce trece

 

5 November 2013