Marii dezvoltatori imobiliari au construit in ultimii trei ani 10.000 de apartamente noi in Bucuresti. Dintre acestea, 6.000 au fost construite de investitori locali, desi piata a fost asaltata in ultimii ani de jucatori straini.

Oamenii de afaceri locali - Dan Ioan Popp, fratii Negoita, Ion Avram, Victor Stoiculescu, Nicolae Dumitru sau Valentin Visoiu - au continuat sa domine piata rezidentiala a Capitalei in ultimii ani, tinand cont de numarul de locuinte finalizate, desi investitorii spanioli sau israelieni au platit zeci de milioane de euro pe terenuri pentru constructia a mii de locuinte in toate zonele orasului.

60% din apartamentele noi din Bucuresti au fost facute de romani. Strainii au ramas cu banii in terenuriPotrivit datelor de la Statistica, in zona Bucuresti-Ilfov au fost construite in anii 2006-2008 aproape 20. 000 de locuinte noi.

Potrivit unei analize ZF, cu ajutorul informatiilor furnizate de catre dezvoltatori si firmele de consultanta imobiliara, peste 10.000 de unitati au fost realizate in 40 de ansambluri rezidentiale cu cel putin 100 de locuinte fiecare.

Cele 10.000 de locuinte reprezinta doar ceva mai mult de 1% din stocul locativ al Capitalei. Mult anuntata revolutie imobiliara, in care erau planificate peste 100.000 de locuinte noi numai in Bucuresti, a fost amanata de criza financiara, astfel ca cei care se pot mandri ca s-au mutat intr-un bloc nou vor ramane destul de putini.

Investitorii romani au fost primii „la masa" la care bucurestenii erau dispusi sa cumpere viziuni, proiecte si apartamente in miniatura de pe machetele frumos luminate. Ei au putut cumpara terenurile la preturi mici, fie pentru a construi pe ele, fie pentru a le revinde strainilor, care au platit sute de milioane de euro pe parcele unde visau sa construiasca mii de locuinte. Pana la izbucnirea crizei, companiile straine au finalizat doar circa 4.000 de locuinte pe care au incasat aproximativ jumatate de miliard de euro.

Sursa

30 July 2009