Protectia Consumatorului a pregatit un proiect de lege care va transpune normele europene de protectie a titularilor de credite.

sursa:dailybusiness.roProiectul va impune bancilor sa prezinte informatiile de baza ale creditelor sub o forma standardizata, asa incat solicitantul de credit sa se poata informa foarte rapid cu privire la datele de baza ale creditului, cum ar fi dobanda si comisioanele.

Potrivit proiectului, cei care au contractat un credit pot lua decizia de a se retrage din contract, in termen de 14 zile de la semnarea acestuia.

Comisionul de rambursare anticipata a creditului urmeaza sa fie de maxim 0,5% pentru creditele cu durata de pana la un an si de maxim 1% pentru creditele de peste un an.

De asemenea, potrivit proiectului, datele prezentate de banci in contracte trebuie scrise cu un corp de litera suficient de mare, de cel putin 10, asa incat informatiile sa poata fi cat mai usor citite. Contrastrul de culoare dintre litere si fondul paginii trebuie de asemenea sa faca textul cat mai lizibil.



Sursa

15 March 2010