Aproape trei sferturi dintre spaţiile de retail modern deschise anul acesta sunt în Bucureşti, în timp ce oraşele Arad şi Drobeta Turnu Severin, acoperă diferenţă de 30%. Astfel, la sfârşitul lunii septembrie, stocul total de retail modern a ajuns la 1,350,000 mp, incluzând şi proiectele nou livrate între T1 - T3 2010, respectiv 122,805 mp, notează un studiu DTZ Echinox.

14968-magazinul-cocor-reinventat.jpgLivrări noi

Anul acesta au fost deschise patru centre comerciale - Sun Plaza (Bucureşti), Cocor Luxury Store (Bucureşti), Atrium Center (Arad), Promenada Mall - Severin Shopping Center (Drobeta Turnu Severin). Dacă primul trimestru din 2010 a fost perioada cea mai activă în ceea ce priveşte livrările de centre comerciale, al doilea trimestru nu a adus niciun proiect nou pe piaţă. Trimestru al treilea a reprezentat numai 13,3% din totalul livrat până în prezent, marcând însă o creştere de 33% faţă de acelaşi interval al anului precedent.

„În al treilea trimestru al anului 2010 au fost înregistrate două livrări semnificative, respectiv Promenada Mall - Severin Shopping Center, în Drobeta Turnu Severin, dezvoltat de BelRom Real Estate, şi renovarea Cocor, care a fost relansat sub numele Cocor Luxury Store. Primul proiect, Promenada Mall, reprezintă un mall ataşat, o parte din parcul de retail Severin Shopping Center. Proiectul include şi un hipermarket Carrefour, livrat în august 2010, un magazin de tip DIY planificat şi unităţi de electronice şi electrocasnice. Cocor Luxury Store (Bucureşti) este o galerie de multi-brand ce se extinde pe o suprafaţă închiriabilă brută de 9,570 mp Proiectul a fost finalizat la sfârşitul lunii septembrie 2010" se arată în comunicatul DTZ Echinox.

Conform aceleiaşi analize, stocul total de retail modern va ajunge la 1.38 milioane mp până la sfârşitul anului, luând în calcul livrarea planificată a Gold Plaza (Baia Mare), un mall de 30.000 mp suprafaţă închiriabilă ce are ca ancoră un hypermarket Cora şi urmează să fie livrat în luna noiembrie 2010.

De la începutul anului 2010 mai multe proiecte de retail au fost anunţate pe piaţă, printre care Coresi Shopping City din Braşov, incluzând un mall cu suprafaţa închiriabilă de 40,000 mp şi Electroputere Shopping City din Craiova cu 55,000 mp, ambele planificate să fie finalizate spre sfârşitul anului viitor.

În cazul în care toate proiectele anunţate vor fi livrate, volumul de spaţii noi de retail pentru 2011 va totaliza 232,085 mp suprafaţă închiriabilă, în creştere cu 52% faţă de acest an. Bucureştiul ar avea o pondere de numai 11% din acesta valoare, constând într-un centru outlet şi un mall ataşat unui hypermarket Real.

Cerere

În August 2010, volumul vânzărilor retailerilor a crescut cu 5.3% faţă de luna anterioară, dar a fost cu 3.7% inferior faţă de aceeaşi lună din anul precedent, în timp ce vânzările medii din primele opt luni ale anului au scăzut cu 5.3% faţă de acelaşi interval din 2009. În 2011, operatorul suedez de retail H&M va deschide primele sale magazine în AFI Palace Cotroceni, Băneasa Shopping City, Plaza România, Bucharest Mall, Unirea Shopping Center, toate în Bucureşti, în Braşov, cu Unirea Shopping Center, în Constanţa (Maritimo Shopping Center), în Iaşi (Palas), în Timişoara şi în Cluj-Napoca (la Iulius Mall).

Rata de disponibilitate

Rata de disponibilitate nu a crescut în T3 însă unităţi libere se regăsesc sporadic în numeroase centre de retail din întreaga ţară. Se profilează o perspectivă pozitivă pentru proprietari pe termen mediu şi lung, având în vedere apetitul tot mai mare al retailerilor pentru spaţii noi, coroborat cu numărul limitat de proiecte noi ce urmează să fie finalizate în capitală în următoarele 12 luni, mai notează specialiştii DTZ Echinox.


10 November 2010