De la 1 ianuarie 2010 nu se mai încheie nici o tranzacţie imobiliară, dacă la dosar nu există certificatul energetic. Acest document tehnic poate fi eliberat numai de către un specialist atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

În întreaga ţară există circa 700 de auditori energetici, care pot întocmi certificate energetice, conform declaraţiilor doamnei Emilia Cerna Mladin, preşedinte a asociaţiei de profil (AAEC).

Lista lor se află pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. Din aceştia, 176 se află în Bucureşti (lista lor completă, valabilă astăzi 12 noiembrie 2009 se află în fişierul alăturat).

Obligativitatea certificatelor energetice este prevăzută prin Legea nr. 372/2005, cu normele de aplicare apărute în Ordinul Ministrului nr 257/2007 şi intră în vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Un certificat energetic oferă informaţii despre consumul de energie necesar pentru încălzirea clădirii respective şi reprezintă o radiografie a cât de bine izolată termic este aceasta.

Graficele de pe certificatele energetice ale clădirilor sunt asemănătoare cu clasele de consum ale aparatelor electrocasnice, cu care ne-am obişnuit.

A şi B indică un grad superior de izolare termică, iar C, D şi E un grad inferior. Durata de obţinere a unui astfel de certificat variază între una şi trei zile, în funcţie de mărimea clădirii, conform afirmaţiilor doamnei Emilia Cerna Mladin.

Tema performanţei energetice a clădirilor a fost dezbătută în cadrul conferinţei de deschidere a TNI.

La discuţii au mai participat Ionuţ Butoi, director executiv al UNAI, Răzvan Muntean, manager general Imopedia.ro, Filip Stoica, prim-vicepreşedinte ANEVAR, Florin Popovici, prim-vicepreşedinte UNAI şi Dan Ioan Popp, preşedinte al CA Impact SA.


13 November 2009