Peste trei sferturi din tranzactiile pe piata rezidentiala sunt cu locuinte vechi, cele mai multe cu preturi in jurul a 60.000 euro, iar cumparatorii sunt dispusi ca plateasca cu pana la 10.000 euro in plus pentru un apartament nou, fata de unul vechi, din aceeasi zona, potrivit Coldwell Banker.

13946-1_bloombiz_30_09.jpgMai mult de jumatate din tranzactii sunt incheiate prin programul "Prima Casa", apartamentele care inregistreaza cele mai bune vanzari incadrandu-se sau fiind apropiate ca pret de plafonul de 60.000 de euro, desi potentialii cumparatori ar fi dispusi sa plateasca cu pana la 10.000 de euro in plus pentru un apartament nou, fata de unul vechi, daca este situat in aceeasi zona, se arata intr-un comunicat al Coldwell Banker Affiliates of Romania, una dintre cele mai active companii locala de consultanta pe segmentul rezidential.

"In ceea ce priveste perioada imediat urmatoare, daca masurile de austeritate nu au determinat deja o prabusire a preturilor, in adevaratul sens al cuvantului, e putin probabil sa asistam la ajustari semnificative in absenta altor reduceri salariale sau a livrarii pe piata a unui portofoliu vast de locuinte preluate de catre bancile finantatoare", a declarat, in comunicat, Valentin Ilie, director executiv al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In opinia sa, pe termen mediu vor conta insa si deciziile luate de catre dezvoltatorii proiectelor noi, finalizate partial sau integral, in contextul in care 80%-90% din tranzactiile incheiate in acest moment sunt cu locuinte vechi.

Pe de alta parte, Coldwell Banker Affiliates of Romania apreciaza ca preturile de tranzactionare au inregistrat o scadere medie de 10% in ultimele patru luni.

Daca in privinta preturilor solicitate de catre proprietari scaderea a fost de circa 5-8% , in zona preturilor finale de tranzactionare reducerea inregistrata a fost chiar mai importanta.

Proprietatile scoase la vanzare isi gasesc mai greu un cumparator, astfel ca vanzatorii sunt fortati sa scada mai mult preturile de tranzactionare.

"Negocierile dintre vanzatori si cumparatori dureaza mai mult, in special dupa anuntul de reducere a salariilor bugetarilor coroborat cu celelalte masuri adoptate recent de autoritati", a declarat Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta, una dintre cele noua sucursale imobiliare din Bucuresti ale companiei.

Preturile obtinute de catre vanzatorii de locuinte sunt, potrivit Coldwell, in medie cu 8% mai mici fata de cele publicate in anunturile initiale de vanzare.

Sursa

30 September 2010